ryba - 20722 przepisów (strona:7/1382)

Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym 145

Taką rybę robiłam na Wigilię..robiłam po raz pierwszy...wcześniej robiłam podobną  rybę  ale z warzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że c zytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w  Hurtowni Oliwy   otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny(...)cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub   pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki

Moje domowe kucharzenie
Dorsz w orzechowej panierce 25

channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4648&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Co zrobić żeby panierka nie odpadała od ryby? Największym błędem, jaki popełnia się przy smażeniu ryby w panierce jest za słabe osuszenie ryby. Jeżeli kupujesz mrożoną rybę, to koniecznie rozmrażaj ją w lodówce (najlepiej wieczorem przed smażeniem następnego dnia), pamiętaj(...)też, aby mrożoną rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Ryba w panierce musi trafić również na rozgrzany olej. To kolejny warunek, aby panierka z ryby nie odpadła. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName

okolicepalnika.pl
Ryba po grecku 35

Ryba po grecku to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się filety bez ości. Najlepiej wybierać białe ryby takie jak dorsz, miruna czy morszczuk. Danie to najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, by smaki się odpowiednio przegryzły, wówczas ryba po grecku smakuje jeszcze lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Samą rybę możemy przygotować w wersji w panierce(...)wybrałam rybę bez panierki, ale jeśli lubicie panierowaną rybę, można ją panierować w mące, jajku i bułce tartej. Można również przygotować rybę w cieście, to już kwestia gustu, jak komu bardziej smakuje. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować rybę po grecku. Taką, jaką zawsze robię na święta i jaka nam najbardziej smakuje. Zapraszam na przepis! RYBA PO GRECKU

Przepiski.pl
Wędzone makrele 75

Domowe wędzone makrele - nie ma nic lepszego niż ciepła ryba prosto z wędzarni, lub później na zimno do pasty lub sałatki. Przepis już znacie z bloga - identycznie robiłam pstrągi , lecz tym razem udało mi się zakupić świeże makrele, zrobić zdjęcia to i przepis powtórzę :) W ten sposób można przygotować nie tylko makrelę, ale również pstrągi, halibuta lub łososia (o hodowlanym(...)Radkowi za podpowiedź o nocnym zasoleniu. Serdecznie polecam! Składniki: świeże makrele sól kamienna gruboziarnista, niejodowana Przygotowanie: Świeże makrele wypatroszyć i odciąć głowy, jeśli pozostawiamy głowy - wyciąć skrzela i oczy, ryby umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wypatroszone i umyte ryby solimy: solenie przez noc, 2% soli względem wagi ryby  - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 2% soli względem wagi ryby. Rybę

Kocham..lubię..gotuję..
Ryba w migdałach 98

Zwykle filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach   S kładniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około(...)szklanki płatków migdałowych 1 jajko skrobia kukurydziana lub ziemniaczana olej rzepakowy Przygotowanie: Filety przyprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim rybę. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę. W międzyczasie na druga patelnię wysypujemy migdały i podsmażamy je (na odrobinie oleju)na lekko złoty kolor

Mania Gotowania
Ryba w sosie słodko kwaśnym 114

Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki(...)mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać

Magiczne Życie Marty
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 181

większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka

Fabryka pomysłów
Ryby z rodzinnej przetwórni PPH MAN – ryby z dostawą do domu 34

Lubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta(...)ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a  na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl PPH MAN – ryby z rodzinnej przetwórni Firma

Słodkie okruszki
Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała? 150

Każdy kto lubi delikatne mięso ryby czasami ma problem z jej usmażeniem. Tutaj przygotowałam dla was porady, jak usmażyć rybę, żeby się nie rozlatywała. Czy znacie już wszystkie? Smażenie ryby na patelni dwustronnej  Najlepszym sposobem na usmażenie ryby bez jej rozlatywania się jest patelnia dwustronna. Na dwustronnej patelni Happycall rozgrzewamy olej i kładziemy na nim rybę. Ryby nie musimy(...)przewracać łopatką, czy widelcem. Patelnię dwustronną HAPPYCALL wystarczy zamknąć i przewrócić na drugą stronę. Wtedy ryba powoli dojdzie również z drugiej strony. Co więcej, patelnia chroni naszą kuchnię przed rozpryskującym się olejem, czy dymem z potraw. https://sklep.puregreen.pl/patelnia-dwustronna-titanium-jumbo-grill-happycall.html Polecana patelnia jest wykonana z tytanu, czyli materiału bezpiecznego dla zdrowia podczas przygotowania potraw. Specjalna silikonowa uszczelka chroni przed wypływaniem oleju

Jak u mamy
Ryba po grecku - light 328

Ryba po grecku - light Ryba po grecku - light to odtłuszczona wersja tradycyjnej ryby po grecku. Składniki farszu warzywnego pozostają takie same i tak samo się je przygotowuje jak w wersji, która większość zna, ale cały sekret odtłuszczenia tkwi w rybie, a dokładniej w sposobie jej przygotowania. Rybka w wersji znanej jest smażona, a w tej wersji rybę piecze się(...)piekarniku. Dzięki takiemu przygotowaniu ryba jest soczysta, aromatyczna dzięki przyprawom i co ważne w daniach dietetycznych - bez tłuszczu Mam nadzieję, że moja wersja tego dania przypadnie Wam do gustu. Gorąco polecam   Przepis na dwa półmiski dania Ryba po grecku - light.   SKŁADNIKI: 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, ewentualnie morszczuk, mintaj - jeśli ryby są mrożone należy je najpierw

WSZYSTKO SMACZNE
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 183

metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku i aromatu, którego nie sposób pomylić. Ryby wędzone to najczęściej spotykane w naszym kraju przekąski z dymu (prócz szynek i mięs). Pytanie, które warto zadać brzmi: czy ryby wędzone są zdrowe ? Dużo zależy od tego jak często(...)jemy ryby wędzone, jakie ryby jemy, jak zostały przygotowane i uwędzone. Jakie ryby wędzone wybierać? Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste (np. łosoś, makrela), które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude (np. dorsz). Jak zawsze świeżość ryby jest bardzo ważna. Osoba wędząca ryby powinna zadbać o to, by ryba była świeża, wypatroszona i dokładnie umyta

Ciasna Kuchnia
Ryba w cieście koperkowym 182

Składniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. 3. Rybę maczamy w cieście z każdej strony, kładziemy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 362

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.     Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia    Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem,  skrapiamy(...)olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.    Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy  na grubych oczkach.    Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Ryba w sosie śmietanowym 255

filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny  tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.    Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy(...)się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek.   Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła.   Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka