ryba - 18910 przepisów (strona:10/1261)

Rolada z turbota z sosem z żurawiny 22

wigilijnym stole, ale planuję też nowości. Tym razem zamiast karpia na naszych talerzach będzie królował turbot. Specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam pyszne świąteczne danie z tą zdrową bałtycką rybą. Rolada z turbota pyszne smakuje z sosem tatarskim, sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ja podałam ją z dodatkiem sosu z żurawiny. Przepis na sos też najdziecie w dzisiejszym poście.  Może(...)roku taka świąteczna rolada zagości także na Waszym stole?    Walory ryb bałtyckich Bliskość zasobów Morza Bałtyckiego sprawia, że od setek lat jest ono naturalnym źródłem wysokiej jakości ryb dla wszystkich mieszkających nad jego brzegami. Ryby poławiane w Morzu Bałtyckim nie pokonują tysięcy kilometrów zanim trafią na nasze stoły. To także wyraz troski o środowisko i ograniczanie niepotrzebnych zanieczyszczeń

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po japońsku 39

Ryba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 liść

niecodziennikpary
Ryba po japońsku 27

Ryba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 liść

niecodziennikpary
Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami 14

ramach projektu Naturalnie Bałtyckie moim przepisem chcę u Was wywołać słoneczne wspomnienie minionych wakacji. Wiadomo, że jak wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami. Powiem Wam, że to jest idealne połączenie: chrupiące rybki, intensywny czosnkowy sos i paprykowe ziemniaki.  21 listopada(...)przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to zostało ustanowione, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Dlatego jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy to robić z głową. Tak więc w dzisiejszym wpisie poczytacie również na temat zrównoważonego  rybołówstwa i o tym jak nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko.   Smażone szproty z sosem alioli

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg z piekarnika 23

Czas czytania: 3 min Pstrąg to bardzo popularna ryba i oczywiście lubiana. Najczęściej przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. No ale dziś koperku i masła nie będzie. Przepis na pstrąga z piekarnika powstał z myślą o tych, którzy grillowanych potraw nie lubią. Pstrą z piekarnika jest i dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść(...)ryb smażonych na głębokim oleju. Pstrąg z piekarnika [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 1 płat pstrąga za skórą mój miał 600 g sól do smaku skórka otarta z połowy cytryny + sok 1 łyżeczka suszonego czosnku ja użyłam „kolorowego” jest delikatniejszy pieprz do smaku 1 szczypta suszonego chili olej do natarcia ryby kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych

SprawdzonaKuchnia.pl
Satay z ryby 21

Czas czytania: 2 min Dziś będzie fantastyczny satay z ryby! Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z takim daniem, a może raczej z taką nazwą, bo satay to po prostu szaszłyki. Szaszłyki przygotowane z ryby, które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje się(...)tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest w wersji delikatnie pikantnej, ale możecie przygotować je tak, jak lubicie i dodać więcej papryczki chilli lub mniej. Do przygotowania wersji rybnej

SprawdzonaKuchnia.pl
Tacos z rybą 17

Czas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado(...)jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego! Print Tacos z rybą

SprawdzonaKuchnia.pl
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 42

Karp – ryba, która bez wątpienia kojarzy się większości z tradycyjną Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Część nie wyobraża sobie Świąt bez karpia – czeka się na niego z utęsknieniem przez cały rok. Inni uważają, że to ryba zbyt oścista i nie sięgają po nią wcale. Dziś chciałabym Wam przemycić nieco ciekawostek o karpiach, a także pokazać jak przygotować karpia(...)zewnątrz, aromatycznego i takiego, po którego sięgnięcie nawet o innych porach roku (a mówią to osoby, które nigdy nie przepadały za karpiem!). Warto nauczyć się wybierać dobrej jakości ryby, bo zwróci się to nam w smaku – nasz polski karp jest wart, aby wiedzieć o nim więcej. Karp jest w Polsce obecny już od 900 lat – prawdą jest więc

Poezja smaku
Karp z pieczarkami w cieście francuskim 42

zdrowotne walory karpia, a także jego dostępność (są sklepy, które regularnie oferują nam świeże dostawy karpi, kilka razy w tygodniu), może dziwić fakt, że wypierany jest on przez inne ryby, które, aby do nas dotrzeć, często muszą pokonać tysiące kilometrów (aby było to możliwe, trafiają do nas w formie mrożonej). Od razu, w trochę innym kontekście, a jednak pasującym tutaj(...)doskonale, nasuwa się na myśl stwierdzenie „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bo co tak naprawdę wiemy o samym karpiu? Karp, jako ryba hodowlana, w Polsce pojawia się już od co najmniej XII w, aczkolwiek ryba ta jako gatunek powstała już na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Polski przywędrował wraz z Cystersami, którzy jako pierwsi

Smaki Na Talerzu
Wędzone pstrągi 31

Wędzone domowe ryby - na ciepło wprost z wędzarni, lub też na zimno, do past, sałatek czy chleba. Czy może być coś lepszego? Już żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi(...)bieżącą wodą. Są dwie szkoły - można je oskrobać z łusek, lub też łuski pozostawić. My nie jemy skóry więc nie skrobiemy tylko porządnie myjemy ze śluzu. Wypatroszone i umyte ryby solimy: solenie przez noc, 2% soli względem wagi ryby - ryby dokładnie ważymy i odmierzamy 2% soli względem wagi ryby. Rybę posypujemy i nacieramy odważoną solą, zewnątrz i wewnątrz. Na grzebiecie

Kocham..lubię..gotuję..
Ryba w sosie czosnkowym 135

Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy to z całą pewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”. Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu. Składniki do przygotowania ryby 700g mrożonej ryby np. miruny(...)czosnkowego 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g) 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Dodatkowe składniki ziarenka słonecznika Przepis na rybę Rybę odmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca. Rybę obtaczamy w jajku, mące, jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy ją na ręczniku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 59

Chińczycy mają długowieczną kulturę jedzenia ryb a w tym oczywiście węgorza i przygotowują je zawsze pieczołowicie i przeznaczają na to odpowiedni czas. Jak podaje się świeżego węgorza w Polsce. Najczęściej oczywiście w prosty sposób: po prostu osolony i usmażony na patelni. W Chinach istnieje cała niezliczona ilość przepisów na węgorza. Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien(...)wypłukał z siebie mulisty posmak. Bardzo ważne jest aby wodę zmieniać 2 razy dziennie. Specjalnie nie jest też w tym czasie karmiony aby schudł czyli aby zredukować tłuszcz w rybie i aby mięso stało się bardziej kruche. Wolisz soczyste mięso węgorza (ja wolę), trzymając go przez trzy dni w wodzie dokarmiaj go resztkami jedzenia również mięsnymi. Węgorz je wszystko

Sztuka gotowania w/g Samiry
RYBA PO GRECKU 107

Ryba po grecku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Poznajcie moją interpretację tego pysznego przepisu, idealnego zarówno na wigilijną wieczerzę, jak również jako odświętny obiad. Wbrew pozorom, „ryba po grecku” z Grecją niewiele ma wspólnego. Podobnie jak Ukraińcy dziwią się zapytani o „barszcz ukraiński”, tak samo Grecy nie znają naszej(...)ryby po grecku”. Nie mniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona

Dietolog
Dorsz w cieście z porem 189

Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz(...)filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do posmarowania 1 jajko 1 ziele angielskie Zaczyn: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam

wesoła kuchnia
Jesiotr z polskich stawów! 87

dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum(...)tygodniu. Polska jest krajem, który jak wiadomo, ma dostęp do morza, ale też jako jeden z nielicznych krajów mamy tak wiele jezior i rzek. A mimo to spożycie ryb w naszym kraju jest jednym z najniższych. Dlaczego?- Nie wiem. Jakoś utarło się w naszej kulturze, że jedyny słuszny obiad to schabowy.... Echhh. Muszę Wam kochani powiedzieć, że kiedy na studiach

SMYKWKUCHNI