ryba - 20231 przepisów (strona:10/1349)

Ryba po japońsku 182

Ryba po japońsku to potrawa wigilijna, która spokojnie może konkurować z rybą po grecku . U mnie w domu rodzinnym królowała ryba po grecku i nigdy wcześniej nie jadłam ryby po japońsku. Początkowo nie byłam przekonana do tego smaku, ale danie okazało się rewelacyjne! Ryba po japońsku zasmakuje zdecydowanie osobom, które lubią kwaskowe, wyraziste smaki. Rybę po japońsku można przygotować dzień(...)przed Wigilią, musi postać i przejść zalewą i aromatami. Danie jest odrobinę skomplikowane i czasochłonne, ale smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje. Polecam nie tylko na Wigilie! Ryba po japońsku Składniki:  Na rybę w cieście: 500g ryby (dorsz, łupacz) szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz woda olej do smażenia Na warzywa: 2 średnie cebule słoiczek korniszonów (użyłam takich z chilli

Codzienne Gotowanie
Poszukiwanie ryby na świąteczny stół, czyli wizyta w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia. 97

karpiowych szutrową i doprawdy malowniczą drogą. Wybrałam się tam i ja, skuszona nie jednym dobrym słowem zasłyszanym o tym miejscu, jak i zwykłą ciekawością związaną z poszukiwaniami odpowiedniej jakości ryby na wigilijny stół.         Gospodarstwo rybackie dziś prowadzone przez Panią Annę i Sebastiana Pyć, wcześniej było własnością rodziców Pani Anny. Od pierwszej chwili widać, że jest(...)strony nie tylko właścicieli, ale i pracowników. Gospodarstwo zajmuje się hodowlą nie tylko pstrąga jak wskazuje na to nazwa. Znajdziemy tu również karpia, jesiotra, suma, szczupaka, lina, sandacza- ryb, które mogą żyć wraz z karpiem w stawach karpiowych, tych najbardziej zbliżonych do naturalnego środowiska. Karp wymaga dużego obszaru, jednocześnie małych zagęszczeń oraz dużej ilości spokojnej i nagrzewającej się wody. Najlepiej

Ekscentryczny Parowar
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 116

lubimy te książki - są pięknie wydane, na ładnym papierze - z dbałością o każdy szczegół. Tym razem poza wszystkimi wcześniejszymi plusami dochodzi jeszcze kilka, ale o tym za chwilę. Książka "Ryby są super" to prawie 300 stron pięknych zdjęć, smakowitych przepisów i cały ogrom wiedzy! Przepisy zaczynają się dopiero na 70 stronie! Zapytacie, a co znajdziemy w książce na wcześniejszych stronach(...)Wiedzę! Całą wiedzę o rybach i owocach morza! Pierwszy rozdział książki to Rybne ABC! Kilka stron zdjęć różnych ryb i owoców morza z opisem np. jaki to typ ryby, jakie ma mięso, czy to ryba chuda czy tłusta i szybka porada co zrobić, aby dana ryba był np. smaczniejsza czy aby pozbyć się w niej mulistego aromatu. Następne strony pozwolą

Plate of Joy
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 112

filetowanie ryb i nie tylko ... jest coś w czym Polacy nas bardzo przewyższają : co się tyczy ryb, znają się na nich cudownie (...), przyrządzają je tak znakomicie i dodają im jakiegoś smaku tak wybornego że (...) przewyższają tym wszystkie narody, a nie jest to jedynie moje zdanie, mój gust, lecz sądzą tak Francuzi i inni cudzoziemcy.... Przytoczone powyżej słowa padły(...)Francuz, nie miał o naszej kuchni zbyt pochlebnego zdania, lecz nawet on musiał uznać, wyjątkowość naszej kuchni w rybiej materii. Od najdawniejszych czasów Kuchnia Polska słynęła, ze sposobów przyrządzania ryb wszelakich, zdobywając należne jej uznanie w szerokim świecie. A dziś co nam zostało z ogromnej spuścizny po naszych antenatach. Ledwie parę razy do roku, prawie z musu, ryba zagości

Miód i pieprz
Ryba po grecku 278

kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera lub jeden mały(...)laurowe - 2 czubate łyżeczki cukru - 3 x ziele angielskie - 6-7 ziaren pieprzu - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki. - sól, pieprz - pieprz cytrynowy - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę

W poszukiwaniu inspiracji
Ryba po grecku 191

pojawieniem się Malucha i że po połogu fizycznie poczuję się "jak kiedyś" ... taaaa.  Na szczęście z przypadku (braku skupienia) często powstają ciekawe rzeczy, nowe przepisy i odkrycia. Moja ryba po grecku to nie rad czy polon, ale smakuje bardzo ciekawie bez dodatku pomidorów, a wydawałoby się że pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero(...)jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni

Matka Żywicielka
Sum smażony lub inna ryba 136

Składniki : kilka kawałków ryby - ja miałam suma olej do smażenia  sól , pieprz ewentualnie mąka  cytryna Przygotowanie : Dzwonka ryby skropić obficie sokiem z cytryny i pozostawić na chwilę w misce Wyjąć na sito , by ociekły A wyjmując na sito każde dzwonko dobrze posolić i posypać pieprzem Po 10 - 20 min. smażyć na rozgrzanym oleju , można wpierw obtoczyć jeszcze(...)mące Ryba - sum jest dość chudą rybą i chyba dlatego smażyło mi się ją dość ciężko tzn. przy przekręcaniu  na druga stronę , ryba trochę się rozlatywała  - ale w sumie była smaczna

Proste Potrawy
Ryba z rozmarynem 87

Dzisiaj zauważyłam, że na moim blogu nie zagościł jeszcze żaden przepis na rybę, mimo iż jemy ją w  domu dość często i na różne sposoby. Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli. SKŁADNIKI  2 filety rybne ( np. z soli) łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz cytrynowy rukola PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i oprószamy(...)pieprzem cytrynowym. Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu.            Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą" smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 168

Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka(...)Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy

Kolizje Smaków
Ryba pieczona z włoską oliwą 97

Rybę uwielbiam i robię ostatnio coraz częściej. Ta była podana na ciepło z gotowanym brokułem. Jest pyszna, chrupiąca i rozpływa się w ustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki : * ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska * 2 łyżki mąki pełnoziarnistej * łyżka bułki tartej * łyżka dowolnych otrębów * sól, pieprz do smaku * sok z cytryny * 2 łyżki oliwy z oliwek   Przygotowanie(...)Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ryba się zarumieni. Dobrą, włoską oliwę znajdziecie w delikatesach mantini24.pl

Magiczne Życie Marty
RYBA PO GRECKU 740

Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam(...)gotuję go zbyt często z obawy, żeby się nam nie przejadło. Osoby dbające o linię mogą pominąć panierkę w rybie i zamiast smażenia upiec ją lub ugotować na parze. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Ryba z warzywami na parze 84

Dzisiaj propozycja na lekki i pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła  * dowolny(...)warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić na mniejsze kawałki , przyprawić do smaku, Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. W garnku do gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut.  Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami

Magiczne Życie Marty
Ryba w zalewie. 34

Ryba w zalewie. Podstawą świątecznej kolacji wigilijnej są ryby , jest to znakomita i zdrowa opcja na posiłek . Jeśli szukasz znakomitego przepisu na rybę w zalewie, która sprawia, że ryba jest soczysta i pełna smaku oraz aromatu to ten przepis jest idealny. Możesz uczynić ten przepis coroczną nową tradycją świątecznej kolacji. Kawałki ryby smażone na patelni są soczyste i delikatne(...)środku. Dodatek ogórka konserwowego i papryki oraz świeżej cebuli sprawi, że sałatka z rybą jest idealną opcją nie tylko na święta ale także na różne okazje. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok

Zdrowy Styl Joanny
Tarta z rybą po grecku 25

Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi(...)gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z pieczarkami 260

mąki ziemniaczanej -szczypior -3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -pieprz, sól -olej    Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki. Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną. Kroimy też szczypiorek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy

Maminek kulinarny
Ryba w cieście z puree z ziemniaków 190

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejsza propozycja to trochę inny pomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree

Marta Gotuje
Ryba po grecku 189

Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz  listek, ziele różowy pieprz  olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki(...)marchewkę i pietruszkę, smażyć razem  kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać rozdrobnione pomidory i przyprawy .Dusić na małym ogniu do miękkości.W pojemniku układać na przemian rybę i warzywa.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie