ryba - 21959 przepisów (strona:19/1464)

Sola mrożona jak smażyć ? 13

center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Smażenie mrożonej soli to niezwykle smaczny i prosty sposób na przyrządzenie ryby, który pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem i chrupkością. Ryby mrożone natychmiast po połowach zachowują świeżość, co pozwala nam odkryć nowe, łatwe do przygotowania dania rybne. W tym rozdziale dowiesz się(...)sięgnąć po mrożoną sól, jakie korzyści niesie ze sobą smażenie oraz jakie techniki możesz wykorzystać, aby uzyskać niezwykle aromatyczne i smakowite danie. Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania ryb, a mrożona sól w tej technice pozwala uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę oraz zachować soczystość mięsa. Odpowiednio przygotowana i smażona ryba może stać się głównym daniem na specjalne okazje

Podstawy Gotowania
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 24

jakie menu przygotować dla osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych? Przygotowałam 12 prostych i sprawdzonych przepisów na Wigilię i Święta! Wszystkie przepisy są: bez mięsa (w tym bez ryb) bez nabiału bez jajek bez miodu bez żelatyny Wśród receptur znajdziesz zupy, dania główne, przystawki na ciepło, przystawki na zimno oraz ciasta i ciasteczka. Wykaz wszystkich przepisów oraz ich opis znajdziesz(...)farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu w galarecie

Via Gusto
Flądra smażona z patelni 40

Flądra smażona z patelni , czy też inna ryba smażona na patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryb. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy je jeść. Najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , ale niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Pod koniec czerwca byliśmy na wczasach nad morzem i jak zawsze(...)dzień odjazdu kupiliśmy świeże ryby, aby je zabrać do domu, zapakowane hermetycznie bezpiecznie dotarły do domu. Taki pakiet ryb można usmażyć na patelni w ciągu 1-3 dni, albo wrzucić do zamrażalnika na potem. Kupiliśmy flądry, dorsze i śledzie, gdyż te ostatnie Piotrek wprost uwielbia Dlatego najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , przygotowujemy je pod różną postacią. Smażona flądra

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku z czarniakiem 94

Już niedługo święta, więc pora wypróbować nowy przepis, ryba po grecku z czarniakiem. Czarniak to ryba z rodziny z rodziny dorszowatych. Wiadomo, dorsz jest mocno odławiany i aby go uchronić lepiej wybrać inne ryby często mniej znane jak właśnie czarniak. Ryba po grecku z czarniakiem jest smaczna i aromatyczna. Oczywiście podstawą tej znanej świątecznej potrawy, której nazwa(...)wspólnego z Grecją są warzywa, zioła i przyprawy no i oczywiście ryba. Uwielbiam rybę po grecku na święta . Czasami jak już bardzo za nią zatęsknię to robię to danie na jakieś większe rodzinne uroczystości lub po prostu dla zaspokojenia ochoty. To danie z rybą można jeść na zimno i na ciepło. Przyznam, że bardzo lubię je na zimno ze świeżo

codojedzenia
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 172

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to ja mam dla Was fajną propozycję: rybę pieczoną w papilotach z aromatycznymi warzywami!  🐟 Jest to obiad, który robi się praktycznie sam, a przy tym smakuje obłędnie! 👌😋 Wystarczy, że pokroicie warzywa i ułożycie je wraz z rybą w "cukierku" z papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się(...)sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki.  Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale. Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po meksykańsku 82

Czas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 1 h 10 min Liczba porcji : 10   Dziś przepis na przepyszną rybę po Meksykańsku. Tutaj nadmienię, że to kolejna potrawa która zawsze towarzyszy nam w święta i znika w mgnieniu oka! Dlatego właśnie musiałam zrobić zdjęcie bardzo szybko, bo mogłoby się okazać żę cała ryba została zjedzona przez domowników(...)Składniki na rybę 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza (co kto lubi ) 2 średniej wielkości cebule Pół słoika ogórków konserwowych 1 papryka Puszka kukurydzy Mąka Składniki na zalewę Pół szklanki oleju 6 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 0,5 szklanki ketchupu Pudliszki (wielbiciele ostrego jedzenia mogą użyć ostrego) Słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 szklanki wody 2 liście

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 131

hociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie(...)zaczynamy naszą Wigilię. W dodatku jest proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiego stania przy kuchni R yba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Do przygotowania ryby po rybacku będziecie potrzebować: 2 marchewki 2 pietruszki 1 selera (korzeń) 1 cebulę 200 g śmietany 18% 100-200 ml wody oleju do smażenia 4 porcje ryby 1 jajko

Okiem Blondynki by McBlondi
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 220

awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad, którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści(...)Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło.   Jak wybrać dobrego pstrąga? Najlepiej kupować ryby o niewielkich rozmiarach, do ok. 250g. Małe ryby są smaczniejsze i mamy większą pewność

Book of spells
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 222

awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad, którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści(...)Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło.   Jak wybrać dobrego pstrąga? Najlepiej kupować ryby o niewielkich rozmiarach, do ok. 250g. Małe ryby są smaczniejsze i mamy większą pewność

Book of spells
Zupa wiosenna z dorszem. 147

zupa gotowa do podania !!! Tego jeszcze u mnie nie było :) Zupa wiosenna z całą gamą jarzyn z dodatkiem dorsza to wyśmienity pomysł na przemycenie do diety naszych dzieciaków ryby.  Pan Dorsz Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza się podczas smażenia i grillowania jak również duszenia w warzywach(...)wiesz, że..... Dobrze wiedzieć, że ryby w diecie naszych maluszków pełnią bardzo ważną rolę. Stąd tez kilka odpowiedzi na najczęściej zadane przez rodziców pytania: Ryby bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) oraz składniki mineralne (jod, fluor, potas, fosfor). W jakim wieku powinniśmy wprowadzić do diety małych łobuzów ryby? Zgodnie z zaleceniami ryba w diecie malucha może pojawić

ClauditteMissCooking
Jak wybrać dobrego karpia ? 537

czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem, ryba będzie oliwkowa, pokrycie torfowe daje jej kolor bardzo ciemny – zieleń wpadającą w czerń. Waga -  jest najważniejsza O tym, jak smakuje karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy karp ważący(...)prawidłowych warunków o czym świadczyć może również "łapczywe" łapanie powietrza przez ryby. Oczy : Świeża ryba nie powinna mieć wklęsłych, mętnych oczu – muszą być one wypukłe i błyszczące. Garb : Wybierając karpia zwróć uwagę na jego garb - powinien być on duży i wydatny. Śliskość ryby : Karp po wzięciu do ręki nie może być suchy – praktycznie powinien wyślizgiwać się z rąk

Mechanik w kuchni
Ryba po cygańsku 3970

każdej imprezy! Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki(...)zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości. 4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno

Kto ugości moich gości?
Rybny rosół z lanymi kluskami 212

Kupując ryby unikam gotowych filetów, a już na mrożone to nawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej ;) nie jest to czynność przyjemna. Na mojej liście najczęściej kupowanych ryb są łosoś, pstrąg i karp (nie tylko na Wigilię). Te ryby wykorzystuję niemal stuprocentowo, gdyż z "resztek" powstałych(...)średnie marchewki, 2-3 średnie pietruszki, pół średniego selera, mały por, mała cebulka, 2-3 listki laurowe,  6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jak już się zagotuje to zmniejszamy ogień na minimalny. Tak jak pod tradycyjnym rosołem :) Dorzucamy też ziele angielskie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba gotowana -bez gotowania , z cudu kuchennego 132

gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą -gotującą , zamykamy i odstawiamy...I czekamy...robiąc np.coś innego.. dowolna ryba sok z cytryny przyprawa do ryb Filety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut

Moje domowe kucharzenie