Wędzona ryba - zdrowa czy niezdrowa? Jeżeli chodzi o ryby to temat rzeka - są tłuste, mniej tłuste, te które możemy jeść, te które nie są wskazane ze względu na zawarte w nich toksyny... Jak jest zatem z rybami wędzonymi? Ryby wędzone mają niepowtarzalny smak i aromat - nie każdy z Nas jednakże za nimi przepada. Jeżeli wśród Nas są Ci, którzy(...)wprost uwielbiają to na co muszą zwrócić uwagę? Moczenie ryb w solance i wędzenie ich sprawia, że zostają zniwelowane bakterie do absolutnego minimum, więc akurat o to nie musimy się martwić. Jest natomiast pewien minus tego, że są moczone w solance - zawierają spore ilości soli - zatem osoby z nadciśnieniem raczej powinny unikać ryb poddanych tego typu obróbce termicznej. Kupujmy wędzone
MintTasteMój dzisiejszy przepis przygotowywałam z karpiem, choć do przygotowania takiego półmiska możecie użyć także innej ryby. Karp który ugotujesz dość łatwo jest pozbawić ości, oczywiście warto pokroić niewielkie kawałki ryby aby to sobie ułatwić. A przygotowanie karpia w galarecie wcale nie jest takie trudne. W moim przepisie pokazuję Ci także jak sklarować galaretę. Po co? Aby była przeźroczysta i półmisek(...)wyglądał pięknie. Oczywiście nie jest to obowiązkowe, możesz wtedy galaretę przygotować szybciej. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – karp smażony – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne
nietylkopasta.plMakrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka . Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione(...)warzywa, serki czy pestki. Akurat makrela jest tanią rybą , dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej . Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek . My bardzo się cieszymy, kiedy
Słodkie GotowanieDorsz atlantycki należący do rodziny Gadidae (dorszowatych) zamieszkuje zimne wody Oceanu Atlantyckiego. Ryba charakteryzująca się białym, delikatnym i zwartym mięsem od stuleci była ważnym składnikiem diety i towarem handlowym mieszkańców południowej Europy. Dorsz jako ryba o subtelnym smaku daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów i z powodzeniem zastępuje mięsne potrawy. A cenne składniki odżywcze dorsza przyczyniają się do lepszego(...)zdrowia. Dorsz – bogactwo witamin i minerałów W mięsie dorsza znajduje się wiele witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba bogata w witaminę D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz fosfor i selen zapewnia silne kości, dobrą odporność, zdrowy układ nerwowy i sprawnie funkcjonujący mózg. Codzienne spożywanie ryby chroni przed chorobami serca i zawałem. Kwasy omega
Moja smaczna kuchniaPiękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba(...)rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga
codojedzeniakolejny klasyczny kataloński dodatek - jest trochę jak pesto pozbawione sera na bazie natki pietruszki z dodatkiem migdałów - wspaniały aromatyczny sos! Escalivadę często podaję się jako dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka(...)puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania cała seria
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem soli morskiej oraz niewielkiej ilości jakiegoś kwaśnego składnika. Powinniśmy więc uważać ile go dodajemy, ponieważ nadmiernie ostry smak sosu może zupełnie przyćmić względnie delikatną w smaku smażoną rybę. Jeśli natomiast nie mamy akurat pod ręką sambalu, możemy użyć po prostu drobno pokrojonego chili i dodać do sosu nieco więcej soli. Rybę marynujemy przez pewien czas w rozgniecionym czosnku, którym(...)nacieramy mięso. Zdecydowanie doda mu to wyrazistości, ale powinniśmy pamiętać o pewnej istotnej rzeczy. Ryba jest finalnie obtaczana w mące i smażona w oleju. Jeżeli pozostawimy wówczas na niej czosnek to weźmy pod uwagę, że podczas smażenia nabierze on bardzo specyficznego i intensywnego aromatu. To oczywiście trochę kwestia upodobań, ale taki smażony czosnek nie każdemu musi odpowiadać. Dlatego mimo wszystko
Kulinarna Pokusawyższa od tego ze skórą. Tak, wiem: czyszczenie, obcinanie, wycinanie i wyciąganie ości, nadal nie wiem czy jest to warte podwojenia ceny. W mojej opinii nie, dlatego sama czyszczę ryby w domu. I wierzcie mi, to wcale nie jest trudne. „Proszę nie pytać: Czy ryby mają ości? Ryby mają ości, Bo Bóg tak chciał.” Nożyce do ryb Świetny sprzęt(...)surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe. Filet wystarczy złapać w dłoń i wyciąć interesującą nas część. Posługiwanie się nożyczkami jest dużo łatwiejsze niż używanie noża, oczywiście nóż jest również niezbędny przy wycinaniu np. płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy
Gotowanie i blogowanieWczoraj, 23.07.2015, miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych WWF "Jaka ryba na obiad?". Nim jednak przejdziemy do przebiegu samego spotkania, chcę Wam powiedzieć kilka o rzeczy o moim podejściu do tematu, zanim wybrałam się na to wydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam(...)samego początku byłam jednak nastawiona sceptycznie. Najpierw uznałam, że całość z pewnością będzie miała w sobie coś z fanatycznej pogadanki; że ktoś będzie próbował wpajać mi, że ryby w oceanach dosłownie płaczą, że to bez serca rozdzielać rybie rodziny itp. Wiecie, co mam na myśli? Tę całą wojującą przesadę. Piszę o tym wszystkim, bo chciałabym, żeby następne informacje wywarły
Życie zamknięte w smakuwiem czy przepis poniżej spełnia wszystkie, nawet ortodoksyjnie pojmowane wymogi stawiane tej potrawie przez tamtejszą kuchnię, ale z tego co się orientuję, jest dość zbliżony do oryginału. Typową rybą używaną do przygotowania fish and chips jest dorsz. Polecam polędwiczki, łatwo teraz dostępne w sklepach w postaci mrożonej, gdyż doskonale nadają się do tej potrawy kształtem i rozmiarem. Nie zawierają też(...)praktyce ości, co jest bardzo wygodne i bezpieczne nawet dla dzieci. Z drugiej strony może lepiej nie dawać fish and chips małym dzieciom, bo, jakby nie patrzeć, to panierowana ryba smażona w głębokim oleju. Nie będzie więc dietetycznie i niskokalorycznie. Sama panierka jest natomiast dość specyficzna, inna niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni. Składa się mianowicie z pszennej mąki, proszku
Kulinarna Pokusachodzi o to, że nie mrożona, ale „ze swoich połowów” w oceanie. Pollock (czyli mintaj), bo o nim mowa, to ryba bardzo delikatna. Przygotowane z niej danie na grillu jest jak najbardziej dietetyczne i pyszne. Zresztą, tych co lubią ryby, a tym bardziej tak świeże, nie trzeba dodatkowo zachęcać. Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj) - cytryna - nasiona kolendry - czosnek(...)dodajemy pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na kawałku folii (błyszczącą stroną do środka), dodajemy kawałek masła i cytryny – szczelnie zawijamy. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka
mojewypiekiinietylkoRyby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd . 3 duże filety np.tilapii 4 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 selera 1 por 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego olej jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Moje domowe kucharzenieZnana chyba wszystkim ryba po grecku. U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt. Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące. Smażyć na oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem
Sto kolorów kuchniUwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie(...)pietruszka – 2 szt - seler – 1 szt - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - olej do smażenia – 5 łyżek - sól - pieprz + e. przyprawa do ryb SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C. Przygotowujemy filet z dorsza ( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb – ja to robię! ). Marchew , pietruszkę i seler
Ostra na Słodkopostanowienie na ferie : UCZĘ SIĘ DO MATURY ! Nie ma tak dobrze, jest już po studniówce więc trzeba już się bardzo przyłożyć :) A dzisiaj podam Wam przepis na rybę :) Przepis dostałam od mamy mojego M. Najlepsze jest to, że robię wszystko tak samo, a w smaku jest zupełnie inna :) W sumie moja babcia też ma identyczny przepis i też smakuje inaczej(...)szkl. oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki octu 2 łyżki cukru ziele angielskie liść laurowy 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 3 ogórki konserwowe Przygotowanie: 1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze. 2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat
charlotte gotuje