Artykuł sponsorowany Niektórzy po prostu za rybami nie przepadają. Inni zaś świadomie z nich rezygnują z przyczyn światopoglądowych. Nic na siłę i przeciw sobie! Tyle że akurat ryby są kluczowym składnikiem zróżnicowanej diety. To bogate źródło kwasów omega-3, które mają olbrzymie znaczenie dla odporności, pracy mózgu i profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Dieta bez ryb musi więc uwzględniać inne(...)artykule! Siemię lniane – najbogatsze roślinne źródło kwasów omega-3 Za najbogatsze roślinne źródło kwasów omega-3 uchodzą surowe ziarna siemienia lnianego – a zawierają ich nawet 10 razy więcej niż ryby . Niestety sprawa nie jest tak prosta, jak na pierwszy rzut oka się wydaje. W siemieniu rzeczywiście znajdują się duże ilości omega-3, natomiast wyłącznie jednego rodzaju w obrębie tej grupy
Via GustoDzisiaj sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ryba w sosie porowo – śmietanowym. Tym razem miruna, ale możecie przygotować swoją ulubioną rybę np. dorsza. Ryba z dodatkiem sosu porowo-śmietanowego przyprawionego świeżym tymiankiem, cytryną i rozmarynem. Taka ryba świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad jak i kolację Wigilijną. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym(...)Składniki 500 g ulubionej ryby u mnie miruna 2 kawałki pora biała część 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy cytryna sok z 1 połowki oregano, rozmaryn, koperek 1 łyżeczka mąki 150 ml słodkiej śmietanki Instrukcje
To co lubię - gotuję i polecamSoczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją również przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie. Ryba po grecku nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety rybne i poddusić warzywa. Następnie całość połączyć(...)sobą. Przekonaj się jakie to pyszne i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku! RYBA PO GRECKU PRZEPIS Składniki 1 kg filetów z mrożonej ryby lub świeżej pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/2 kg marchewki 1 korzeń pietruszki 1 duża cebula pół szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liście
Alle Dobre!Łosoś z piekarnika to smaczny i zdrowy obiad. Wiem, ryby są drogie, ale mi się udało kupić filet z łososia za połowę ceny, bo była krótka data ważności. Drożyzna jest niesamowita, ale ja zawsze robiłam i robię zakupy na obniżkach, bo po co przepłacać. Zawsze szybko mogę dopasować obiad do zakupów, które właśnie zrobiłam. Wierzcie mi, nawet teraz(...)trudnych czasach wciąż mogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat
codojedzeniaPolędwica z dorsza w sosie szpinakowym to danie, które z pewnością polubisz. Delikatne mięso z dorsza w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym. Zdecydowanie jemy za mało ryb. Większość potraw rybnych jakie przygotowujemy w domu to ryba smażona na głębokim tłuszczu w panierce z mąki, albo z mąki, jajka i bułki tartej. Bywając w krajach śródziemnomorskich nauczyłem się, że ryba(...)tylko panierka, ale można delikatne mięso z dorsza przygotować w zupełnie inny sposób… Gdzie jemy najwięcej ryb? Polacy najwięcej ryb jedzą podczas wakacji, wtedy kiedy wyjeżdżamy nad Bałtyk i na obiad wybieramy się do smażalni ryb. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy praktycznie wybierają tam dorsza. Warto najpierw zerknąć na okres połowu tej ryby, bo zazwyczaj jest to ryba mrożona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedną z najzdrowszych diet jest ta bogata w ryby i owoce morza. Zdrowotne korzyści rybnego menu odkryto w latach 60. XX wieku. Zauważono wówczas, że spożywający głównie ryby Eskimosi rzadko cierpią na choroby serca. Co dokładnie mają w sobie ryby i owoce morza, że pozytywnie wpływają na zdrowie? Czytaj dalej. Ryby i owoce morza – podział i składniki odżywcze Ryby dzieli(...)średnio tłuste (np. tuńczyk, pstrąg) i chude (np. mintaj, szczupak, dorsz) ze względu na zawartość w nich tłuszczu. Warto też wspomnieć o luksusowym produkcie, jakim jest solona ikra z ryby, czyli kawior z jesiotra żyjącego w Morzu Kaspijskim i Morzu Czarnym. Ikra również ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Do owoców morza zalicza się skorupiaki (np. kraby, krewetki), głowonogi (np. ośmiornice), mięczaki
sierotka maRysia w kuchniRyba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka. Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje(...)około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza) 250 g świeżego szpinaku średniej wielkości cebula ząbek czosnku 100 g sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem
e-PrzepisyKulinarnePstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem(...)cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek koperku
To Musisz WiedziećRyba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy(...)przepadają za karpiem. To danie może być też świetną alternatywą na pozostałości po Wigilijnej smażonej rybie. Wystarczy zrobić zalewą, pokroić warzywa i wszystko razem połączyć. W taki sposób w Boże Narodzenie mamy pyszne śniadanie lub obiad gotowy w 10 minut. Polecam spróbować – smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 1 h (6 – 8 h oczekiwania) Ilość porcji: 8 – 10 porcji Składniki
KuchniaWeDwoje.plKarp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu(...)najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli i na małym
sierotka maRysia w kuchniKeto roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim Ryba wpływa na wszystko Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele(...)było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda… Nie samym łososiem człowiek żyje… Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego . Mniam… Jego
Modern Cave GirlJuż po świętach, ale u mnie jeszcze jeden przepis na rybę po grecku. Jest to wersja podobna do pozostałych, ale jednak w innym wydaniu. Zrobiłam ją bowiem z sosem słodko - kwaśnym, a oprócz tego z tradycyjnymi warzywami. Taka ryba jest bardzo smaczna, trochę inna, nowa, więc może komuś ten przepis przypadnie do gustu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g(...)filetów rybnych 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 400ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Użyłam mrożonych filetów rybnych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Następnie rozmrożone filety przyprawiłam solą i pieprzem, opanierowałam w mące i usmażyłam na oleju z obu stron
Waniliowe ImprowizacjePrzepis na klasyczną rybę z frytkami był na blogu już od dawna, ale robiłam go ponad 5 lat temu i zdjęcia były … nie oddawały smaku tego dania. Stąd postanowiłam pokazać Wam to danie jeszcze raz, danie z pysznymi paluszkami rybnymi domowej roboty, frytkami w mojej wersji przygotowanymi w piekarniku aby oszczędzić już sobie dodatkowego tłuszczu. W przepisie znajdziecie jeszcze(...)domowy sos tatarski, ja go uwielbiam do ryby. Ale oczywiście, zgodzę się z Wami, że nie jest lekkostrawny. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką. Polecam Wam także: – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem – smażona flądra – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka
nietylkopasta.plWiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostatnio wyjechaliśmy na weekend do znajomych i przy okazji wpadliśmy na kolację do North Fish, gdzie mieliśmy okazję zjeść nowość w menu, czyli wiosennego mintaja – i to właśnie on stał się inspiracja do tego przepisu. My zamiast mintaja(...)świetnie będzie także tutaj pasować morszczuk lub dorsz. Dodatkowo sos na bazie śmietany i chrzanu raz ze szczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki: ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
Kulinarne PrzebojeBiała ryba – zmora wielu z nas. To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi(...)piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z delikatnym filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę. Niekoniecznie mam tu na myśli chirurgiczny przeszczep, ale bardzo grubą, jednostronną panierkę. Lekkie rybie mięso, smaczne samo w sobie, wartościowe i dietetyczne
Karo in the KitchenSzukasz przepisu na obiad bez mięsa? Ten będzie jak znalazł. Ryba w sosie musztardowym Ryby staram się jeść w miarę możliwości dość często. Tutaj gdzie mieszkam niestety ich wybór jest dość skromny. Za każdym razem więc kiedy jestem w Polsce staram się nadrabiać ich brak i zajadam się pysznymi śledzikami czy świeżym łososiem. Dzisiaj Wielki Piątek i u mnie(...)zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia
mecooksObiad na środę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej(...)jeść kapustę na surowo i ugotowaną. Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g utartego parmezanu oleju do smażenia Umieść wszystkie
codojedzeniaPolsce makrela jest dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma jej w ofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie(...)ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już
Kulinarna PokusaImpreza odbyła się w warszawskim studio kulinarnym Food Lab Studio i została zorganizowana przez WWF Polska i Szkołę na widelcu Rozmawialiśmy o tym jakie ryby i owce morza wybierać, aby pomóc przyrodzie. Jakie ryby i owoce morza wybierać by pomóc przyrodzie Coraz więcej osób deklaruje, że zagrożenie wyginięciem określonych gatunków ryb i owoców morza(...)przez Fundację WWF Polska i Fundację Szkoła na Widelcu Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów spowodowała istotny wzrost świadomości społeczeństwa nt. problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. W lutym ub.r. nieco ponad połowa respondentów przyznawała, że słyszała o tym problemie, w marcu br. liczba ta wzrosła już do 63 proc. – Bardzo cieszy
Kulinarne przygody GatityWitam serdecznie Propozycja na pyszną rybę z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Będziemy potrzebować: 800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.) 500 g ketchupu pikantnego (dobrego) 500 g pieczarek 3 papryki czerwone (około(...)cebule (około 200 g) sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba w sosie ketchupowym https://www.youtube.com/watch?v=_8q5MM_kbBc Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki: Cebulę kroję w cienkie pół plasterki. Umytą paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w drobną kostkę. Umyte pieczarki kroję w plasterki. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym
Uwaga Babcia Gotujezakupy o wartości minimum 50 zł. Po zebraniu wszystkich naklejek otrzymamy książkę za 1 grosz, a teraz przejdźmy do gwiazdy tego wpisu :). Książka „Ryby są super” posiada prawie 300 stron, a w niej zgromadzono aż 80 zupełnie nowych przepisów na ryby i owoce morza. Na początku książki znajdziemy(...)rybne ABC” a w nim m.in: -najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone
Marta GotujeNaprawdę rzadko kupuję ryby mrożone, jeszcze rzadziej – mrożone filety. Jeśli już się trafią i jakimś cudem wylądują w naszej zamrażalce, robię z nich te fishburgery. Zdecydowanie bardziej wolę ryby świeże, kupowane w całości. Filety? Filety są złe. Filety są w tak grubej warstwie lodu że spokojnie mogłyby dostać ksywkę „Kapitan Ameryka”. Nie lubię ich. Nie lubię ich rozmrażać(...)talerzyku – po rozpuszczeniu lodu filet będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów z zamrażalnika szybko płukam
Karo in the KitchenOstatnio, aż wstyd o tym mówić, mało w moim menu ryb. Gdy pytam sama siebie dlaczego? Ciężko znaleźć wytłumaczenie. Wiem jak są zdrowe, jak wartościowe i niezbędne dla mojego organizmu. Co więcej w mojej kuchni nie znajdziesz ziemniaków. I nie chodzi o to, że są kaloryczne, że się odchudzam czy poprostu ich nie lubię. Zostały one naturalnie wyeliminowane(...)prozaicznego powodu... nie lubię obierać ziemniaków, to takie moje kuchenne dziwactwo :) Dlatego postanowiłam wyjść na przeciw moim uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy
Mój Smak na ŻycieBardzo lubimy rybki :) Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką patelni grillowych firmy Ballarini , grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie(...)plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju
Blondynka Gotujejeszcze lepszy, warto halibuta nieco naciąć, w nacięcia włożyć masło lub masło z przyprawami (u mnie to masło czosnkowe, które zrobiłam dzień wcześniej do innej potrawy), a dzięki temu ryba będzie jeszcze lepsza i bardziej aromatyczna. Jako że halibuta wystarczy piec około 20 minut (przy takiej wielkości kawałka jak widzicie u mnie na zdjęciach), to doskonałym dodatkiem będą tu szparagi(...)wina i śmietanki 30%, obowiązkowo z dużą ilością szalotki. Warto do sosu dodać jeszcze nieco soku z cytryny lub limonki, bo jego większa kwasowość będzie idealnie współgrała z pieczoną rybą. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform
nietylkopasta.plParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam się(...)czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto
KardamonovyPodobnie jak placek po węgiersku, ryba po grecku jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej, której w kraju Homera, czy na stołach Madziarów raczej nie uświadczycie. Placka zostawmy, skupmy się na rybie. Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest tak smaczna, że robimy ją też bez okazji. Tym bardziej, że niejedno ma ona imię. Przed wami nasze trzy ulubione przepisy(...)ryba po grecku bez… ryby, która bardzo smakuje weganom. Ryba po grecku – przepis tradycyjny Zaczynamy od najbardziej klasycznego przepisu, choć w naszej autorskiej wersji. Może to zabrzmi nieskromnie, właśnie tak przyrządzona ryba po grecku smakuje nam najbardziej, wszystkie smaki są tu wyciągnięte do maksimum, a ciasto, którym usmażone są filety sprawia, że potrawa nabiera przyjemniej delikatności. Kliknij
Kulinarna PolskaOceń ten przepis Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach, imprezach i spotkaniach. Soczysta ryba w duszonych warzywach doskonale sprawdzi się także jako pyszny i sycący obiad na co dzień. W mojej keto wersji tego dania całkowicie rezygnuję z panierki. Rybę jedynie przyprawiam i podsmażam lub – w bardziej leniwej wersji – zapiekam w uprzednio uduszonych warzywach. Rybę(...)można podawać na ciepło lub zimno. Danie polecam przygotować 2-3 dni wcześniej by smaki dobrze się przegryzły. Więcej przepisów na keto potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie tutaj. Składniki- ryba po grecku 500 g filetu z dorsza bez skóry 30 ml soku z cytryny 120 g oliwy z oliwek lub masła klarowanego 50 g cebuli 200 g cukinii
Ola la LCHFRyby jem codziennie, bardzo lubię kilku względów są niskokaloryczne, są super źródłem białka, sycące i przygotowanie dań z ich udziałem wymaga dosłownie chwili. Dzisiaj przepis na rybę zapiekaną na patelni w piekarniku, jest to ryb, która po przygotowaniu jest soczysta i aromatyczna. Najczęstszym błędem przy pieczeniu ryb jest zbyt długi czas pieczenia, ryba to bardzo delikatne mięso i wymaga(...)dosłownie chwili obróbki. Białe ryby takie jak dorsz, mintaj, miruna, dorada są to ryby o niskiej zawartości tłuszczu, przez co jeszcze łatwiej je przesuszyć. Dlatego warto przygotowywać je w formie zapiekanej, dzięki czemu dodatkowo nawilżamy mięso. Super sprawdzi się połączenie maślanki i jaj, maślanka ma niesamowite właściwości spulchniające i nawilżające. Pamiętaj, że świeża ryba to też zawsze o niebo
SMYKWKUCHNIDelikatna ryba w kremowym sosie z dodatkiem koperku. Brzmi smacznie prawda? Tak właśnie smakuje to danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad, nie tylko w piątek. Danie to nie tylko super smakuje, ale również świetnie wygląda. Soczysta ryba otulona kremowym sosem z dodatkiem świeżego koperku z pewnością posmakuje każdemu. Poniżej znajdziecie prosty przepis(...)gdzie w kilku krokach opisałam jak przygotować rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Nie ma w nim nic skomplikowanego, przepis jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM – PRZEPIS Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 2 łyżki
Przepiski.plNasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie(...)sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Tym bardziej
Kuchnia Na WypasieKawałki delikatnej ryby w kremowym sosie z dużą ilością koperku – prawda, że brzmi jak obiad idealny? Mamy dla was ten przepis. Przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Składniki: Około 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., Kopiasta łyżka mąki pszennej plus mąka(...)obtoczenia ryby, duży pęczek koperku, masło, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-koperkowym? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło z olejem, rybę smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij i odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, ale nie rumień . Czosnek drobno posiekaj, dodaj
Kulinarna PolskaMakrela z grilla. Makrela z grilla. Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. Makrela grillowana. Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga(...)większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu. Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas
Moja Książka KucharskaParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam się(...)czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto
KardamonovyWitam serdecznie, tym razem chciałbym zaproponować przepis na pyszną rybę po japońsku. Tak przygotowaną rybę możemy podać na ciepło jak i na zimno. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie pasuje do smażonej ryby. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił ryby po japońsku, to polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania ryby po japońsku: około 800 g filetów rybnych – może być miruna(...)jabłkowy 5 ziarenek ziela angielskiego większy listek laurowy około 100 ml wody około 5 łyżek oleju do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ryba po japońsku Przygotowanie: Rozmrożony filet rybny, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, oprószam solą i pieprzem z obu stron i kroję na mniejsze kawałki o szerokości kilku centymetrów. Do miseczki wybijam jajko
Uwaga Babcia GotujePrzepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko(...)szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać
Pani M - kuchnia smakowitaPulpety rybne w sosie koperkowym to mój dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne). Ja lubię ryby pieczone, ryby(...)grilla albo ryby duszone w sosie – bardzo smakuje mi ryba po meksykańsku, którą Wam polecam!. Pulpeciki i klopsiki to jest danie lubiane przez małych u dużych. Ta niewielka forma to dobry pomysł by wprowadzić do diety różnorakie składniki np ryby, warzywa, zioła czy zboża. Do pulpetów oprócz mielonego mięsa zawsze można dodać posiekaną natkę pietruszki, startą marchewkę, otręby zbóż
Dorota Smakujesiły - jako dorośli ludzie też będą świętować ze mną...! 😂 W tym roku tematem przewodnim było wędkarstwo...🐟 Adaś ponad dwa lata temu złapał bakcyla i od tego czasu łowi ryby, kiedy tylko jest ku temu okazja. Oczywiście zaopatrzył sie w odpowiedni sprzęt, ma naprawdę piękną i nowoczesną wędkę spinningową, elegancką torbę dla wędkarza, w której przechowuje wszystkie niezbędne akcesoria, duży podbierak(...)dniu przyjęcia... Dlatego moja przyszła Synowa oraz mój przyszły Zięć - kimkolwiek są..., gdziekolwiek są..., będą musieli również pokochać moje przyjęcia... 😂😂😂 A teraz przejdźmy do menu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki
Słodko-Słony Świat IlonyRyba po grecku przepis tradycyjny, sprawdzony niejednokrotnie, polecany przez domowników. Bardzo lubię taką rybę, to jedno z moich ulubionych świątecznych dań. Piszę świątecznych bo zawsze robię większą ilość by oprócz wigilii wystarczyło tez na święta. Rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka na zimno (ja wolę na ciepło), ale równie dobrze jako obiad w towarzystwie ziemniaków. Czasem lubię dodać do warzyw dynię(...)wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby np. morszczuka, mintaja czy dorsza 3 jajka mąka pszenna 0,5kg marchewki 2 pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 200g koncentratu pomidorowego sól, cukier, pieprz świeżo mielony listek laurowy 3 szt ziela angielskiego olej
Dorota SmakujeWino białe, różowe czy zielone? Które wybrać do przekąsek powstałych na bazie ryb z puszki? Ryby w puszkach to jeden z najciekawszych, rozwijających się we współczesnej gastronomii trendów. Zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Stanach Zjednoczonych po ryby w puszkach coraz częściej sięgają uznani szefowie kuchni. Powstają nawet restauracje i bary specjalizujące się w podawaniu „puszkowych rarytasów”. W Lizbonie(...)Londynie, Nowym Jorku czy Barcelonie mamy okazję spróbować konserwowanych ryb i owoców morza od najbardziej uznanych producentów. Zazwyczaj morskie przekąski podaje się w towarzystwie wina. Jakie wino pasuje do dań przygotowanych na bazie ryb z puszek ? Białe, zielone, a może różowe? Specjaliści zgodnie proponują do rybnych puszek wina białe. – Najlepiej podawać wina o wzmożonej kwasowości, wytrawne, bądź półwytrawne. Powinniśmy
codojedzeniaDorsz smażony – po prostu doprawiony w klasyczny sposób, panierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO(...)Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej Jak zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami
Dorota SmakujeMagda Dorsz, oprócz łososia, stał się moją ulubioną rybą – jej delikatne, białe mięso pozwala na wiele kulinarnych wariacji, łączy się z wieloma składnikami, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Pieczenie ryby w piekarniku dla mnie zawsze jest bezbłędne – ryba zawsze wychodzi idealnie wypieczona i soczysta. W tym przepisie dodatkowo jej delikatne mięso jest chronione przez warstwę pesto, która(...)pomidorków koktajlowych’ 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Nagrzewamy piekarnik na 200°. Na niewielką blachę do pieczenia wykładamy papier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. W międzyczasie rybę dokładnie myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości i osuszamy. Ukladamy ją na blaszce wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby. Prostokąty ciasta francuskiego
Smaczna StronaDorsz z porem to bardzo smaczne i zdrowe danie. Dorsz jest chudą i łatwą do przygotowania rybą. Delikatny smak ryby świetnie podkreśla podsmażony na maśle por. Lubię ryby, ale zbyt często ich nie robię, zawsze obiecuję sobie, że będą jeść je chociaż raz w tygodniu. Dorsz zaraz po łososiu jest jedną z tych ryb, z których łatwo usunąć ości(...)Dorsz jednak jest mniej tłusty niż łosoś i można go więcej zjeść. Ryby są delikatne i trzeba uważać, aby zbyt intensywnymi dodatkami nie ukryć ich smaku. U mnie dorsz jest tylko z aromatycznym i delikatnym w smaku porem, odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie. Zdrowe danie, które przygotujesz w kilka chwil. Ryby najczęściej kupuję mrożone
Kuchcik gotujewpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt(...)programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej
Mieszam w Garnkuwpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt(...)programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej
Mieszam w GarnkuDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins
Cooking for EmilyRyba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg(...)idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku
Kulinarne PrzebojeSoczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana(...)świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber
Zasmakuj Kuchniktóry trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze! Patent na złocistą panierkę Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada(...)może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca. Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark. Czas: 20-30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza
Niedzielny kucharzPieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty, że żałujemy, że wcześniej(...)sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish
Niedzielny kucharzRyba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania
Poezja Smaków - blog kulinarnyWiele osób w tym Ja, nie lubiłam smażyć mrożonych ryb. Zazwyczaj panierka, która powinna znajdować się na rybie, podczas smażenia zostawała na patelni. Bardzo mnie to złościło , nie wiedziałam gdzie robię błąd. Aż któregoś dnia metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :) Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :) Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie Mrożone filety z dowolnej ryby(...)Drugie -osuszanie Po odmrożeniu kiedy widzimy , że na filetach nie ma lodu , za pomocą grubego ręcznika papierowego ( albo złożonego na kilka razy) lekko dociskamy z obu stron rybę tak by woda , która może jeszcze być na rybie została wchłonięta przez ręcznik . Po Trzecie - doprawianie i panierowanie Osuszone filety układamy pojedynczo na talerz tak by filety
Gotowanie Patkidalekomorskich, głównie na terenie północno-zachodniego Pacyfiku, u wybrzeży Rosji, Afryki czy Nowej Zelandii. Połowy morskie stanowią 70% wszystkich połowów w Polsce, zaś - ze względu na dużo wyższą cenę ryb poławianych poza Morzem Bałtyckim - 50% połowów odbywa się na Bałtyku. Specyfika polskiego rybołówstwa Współcześnie polskie rybołówstwo opiera się na połowach realizowanych za pomocą kutrów. W większości są to jednostki prywatne(...)liczba zmalała, przede wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie
upichconaFlądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry
królestwo garówroku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też(...)można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. Ryba po grecku Składniki : 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku
Codzienne GotowanieFlądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis
królestwo garówwędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze ok 500-700 gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę(...)bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie myjemy, szczodrze zasypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki tym pobyt w soli powinien być dłuższy). Teraz lekko płuczemy dorsze
Miód i pieprzkuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze . A gdyby(...)czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz
Grunt to przepis!kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy. Ryba była wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji(...)jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty i ziemniaki pod każdą postacią to najprostsze, najsmaczniejsze i najtańsze dodatki do ryby. Nuggets z dorsza Składniki: 4 – 6 porcji
codojedzeniaOstatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę(...)mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić
O kuchni z uczuciemUwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona z tapenadą nabiera charakteru. Pomysł, aby dodać na wierzch parmezan i wino podejrzałam w jednej z książek kucharskich. Okazał się bardzo dobry. W ten sposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam(...)anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony pieprz Tapenada
Poezja smakuDziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po grecku, czyli rybę pod kołderką z jarzyn. Ryba po grecku , to tradycyjne danie na stole Boże Narodzeniowym , lub imprezowym. Jest to danie banalne proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Ile domów(...)kucharzy, tyle różnych wersji ryby po grecku. Moja wersja nie ma w sobie selera i korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny
Kuchnia Łukaszazawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa… Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością… A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża? oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu skrzela(...)blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła 4-5 łodyg selera naciowego 2 figi 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie
Grunt to przepis!Odkąd moja ulubiona budka z rybami została przeniesiona nie wiadomo gdzie, rzadko jadałam ryby. Do momentu, kiedy świat odkrył dobrodziejstwa pstrąga i można dostać go świeżego właściwie w każdym większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty(...)ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej. Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia
Kuchenna Kontrrewolucyapewnego czasu chodziły za mną takie ryby. Słyszałam o nich w radiu, widziałam jak pieką się w telewizyjnym studiu, wspominała o nich ciocia, która przyszła do mnie z wizytą. Zgłębiłam zatem temat od strony czysto teoretycznej, przygotowałam listę* i wybrałam się na zakupy. W moim koszu wylądowały dwie piękne Dorady. Niestety odnalezienie gruboziarnistej soli, pomimo przetrząśnięcia wszystkich sklepów w okolicy(...)okazało się niewykonalne. Chcąc, nie chcąc, kręcąc lekko nosem, zaopatrzona w kilogram zwykłej morskiej soli i dwie ryby ruszyłam do domu aby przygotować CUD-obiad. Moje Dorady wstępnej obróbki nie wymagały. Profilaktycznie postanowiłam je tylko wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypałam kolorowym pieprzem, do środka włożyłam kilka suszonych pomidorów, już sięgałam po solniczkę... ale zaraz
Zapiski Młodej ŻonyPollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba) - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko(...)całe nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy z tym co lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba
mojewypiekiinietylko