pewnego czasu chodziły za mną takie ryby. Słyszałam o nich w radiu, widziałam jak pieką się w telewizyjnym studiu, wspominała o nich ciocia, która przyszła do mnie z wizytą. Zgłębiłam zatem temat od strony czysto teoretycznej, przygotowałam listę* i wybrałam się na zakupy. W moim koszu wylądowały dwie piękne Dorady. Niestety odnalezienie gruboziarnistej soli, pomimo przetrząśnięcia wszystkich sklepów w okolicy(...)okazało się niewykonalne. Chcąc, nie chcąc, kręcąc lekko nosem, zaopatrzona w kilogram zwykłej morskiej soli i dwie ryby ruszyłam do domu aby przygotować CUD-obiad. Moje Dorady wstępnej obróbki nie wymagały. Profilaktycznie postanowiłam je tylko wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypałam kolorowym pieprzem, do środka włożyłam kilka suszonych pomidorów, już sięgałam po solniczkę... ale zaraz
Zapiski Młodej ŻonyPollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba) - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko(...)całe nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy z tym co lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba
mojewypiekiinietylkoDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na moją ulubioną rybę, czyli doradę. Upiekłam ją z oliwą i czosnkiem w asyście pysznych ziemniaczków z szałwią. Zapraszam:) "Doradowe" wspomnienia z wakacji.. Dorada jest rybą występującą w Morzu Śródziemnym, popularną w regionie południowo-europejskim. Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji w Portugalii, gdzie podano ją z rusztu, obłożoną(...)ząbkami czosnku i polaną dużą ilością oliwy. Była przepyszna i od tego momentu stała się moją ulubioną rybą. Dlatego bez wahania wybrałam ją z menu malutkiej restauracji rybnej w chorwackiej miejscowości Novigrad , gdzie spędziłam ostatnie wakacje. Przepiękny Novigrad jest miasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji
Chilli Czosnek i Oliwapodstawowe składniki tego wyjątkowego przysmaku. Co to jest sushi: krótkie wprowadzenie Sushi to japońskie danie składające się głównie z ryżu gotowanego w specjalny sposób oraz różnych dodatków, takich jak ryby, owoce morza, warzywa czy jajka. Kluczowym elementem sushi jest ryż, który jest przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli. To właśnie ten specjalny sposób przygotowania ryżu sprawia, że sushi(...)oraz sushi uramaki . Każdy z nich różni się od siebie sposobem przygotowania oraz prezentacją. Sushi nigiri to kawałki ryżu uformowane w kształt owalu, na których umieszcza się plaster surowej ryby lub innego dodatku, takiego jak krewetka czy awokado. Nigiri jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi, które pozwala cieszyć się smakiem ryżu i dodatków w najprostszej formie. Sushi maki
Ugotowane pozamiatanePyszna potrawa rybna serwowana na wigilijnym stole. Ryba po grecku składa się ze smażonych kawałków filetów rybnych z dodatkiem duszonych, tartych warzyw w sosie pomidorowym. Rybę po grecku podasz na wszelakie okazje, w szczególności Wigilię i Święta. To smakowite danie można serwować na ciepło i zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę po grecku. SKŁADNIKI: 1 kg filetów rybnych(...)bulionu lub wody sól, pieprz, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, większa szczypta mielonej przyprawy curry, lubczyk Dodatkowo: 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby olej roślinny do smażenia Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Marchew, pietruszkę oraz selera obieram, trę na tarce na dużych
Zasmakuj KuchniRyba po grecku gości w moim domu już od dłuższego czasu. Obok śledzi i karpia, ryba po grecku to obowiązkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Jest to danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (ja podaję na ciepło). Ryba po grecku to smażone filety rybne pod pierzynką z duszonych warzyw takich, jak cebula, marchew, seler(...)pietruszka. Starte na tarce warzywa podsmażamy na oleju, następnie dusimy z przyprawami i koncentratem pomidorowym do miękkości. W moim przypadku ryba po grecku to filety rybne z morszczuka, ale może to być też dorsz, mintaj lub miruna. Przygotowując rybę po grecku filety można smażyć w panierce lub bez, zależy to od Was. Jest to danie, które najlepiej przygotować
Danka PichciRyba po japońsku to jeden z ciekawych pomysłów na rybę na święta, zaraz po rybie po grecku. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również podczas domowych imprez. Warto ją przygotować minimum dzień wcześniej, by smaku się przegryzły. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną rybę po japońsku. Na pewno Was zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania(...)RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 700 g filetów rybnych ( dorsz, mintaj, miruna) 2 cebule 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków konserwowych mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia sok z cytryny sól pieprz Zalewa 300 ml wody 60 ml octu 10% 60 ml oleju rzepakowego 4 łyżki cukru 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie Rybę
Alle Dobre!Karp w galarecie to popularna potrawa serwowana w okresie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia. Danie to przygotować można nie tylko z karpia, użyć można także innych ryb. Robiąc to danie sięgnąć można po wypatroszoną rybę, filety bądź dzwonki. Ja najczęściej wykorzystuję filety, gdyż mają one najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając(...)wodę kilka razy. Do garnka wkładam warzywa takie jak marchew, pietruszka, por oraz seler i gotuję je przez kilka minut. Dodaję także przyprawy, a w późniejszym etapie filety z ryby . Rybę w wywarze gotuję przez około 10 minut, po czym wyjmuję ją na talerzyk, a wywar przelewam przez ściereczkę i łączę z żelatyną. Na półmisku do serwowania układam warzywa, kawałki
MeCooksBłyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę. Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed(...)przygotowaniem musicie ją odmrozić. Składniki 600g dowolnej ryby (mięsistej) mąka 4 marchewki 2-3 pietruszki niewielki korzeń selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia 3-4 łyżki oliwy czarny pieprz 200 ml bulionu Błyskawiczna ryba po grecku – przepis Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uznawana za jedną z najzdrowszych diet. W porównaniu z dietą zachodnią wariant śródziemnomorski promuje spożywanie nisko przetworzonej żywności, pełnoziarnistych produktów i tłuszczów pochodzenia roślinnego. Głównym źródłem białka powinny być ryby. Jak pokazują badania osoby przestrzegające tej diety są znacznie mniej narażone na choroby serca, nowotwory i cechują się wysoką oczekiwaną długością życia. Dieta ketogeniczna jest bardzo szybko zyskującym na popularności(...)innych krajach. Badacze doszli do wniosku, że wynik ten jest powiązany z „ubogą” dietą mężczyzn po II wojnie światowej, która koncentrowała się na owocach, warzywach, zbożach, fasoli i rybach. Od czasu pierwszej obserwacji Keysa kilkadziesiąt lat temu, setki badań udokumentowały szereg korzyści zdrowotnych związanych z „tradycyjną” dietą śródziemnomorską. Wśród nich wyróżnia się: zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, cukrzycę
ZGruntuFitRyby marynowane w żubrówce przygotowałam w zeszłym roku na Wigilię i nie zdążyłam dodać przepisu, na szczęście w komputerze nic nie ginie. Przepis nie jest nasz autorski, poznaliśmy go kilka lat temu na jednych z warsztatów z Galeo. Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł mi w oko i przypomniał(...)doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny. Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis na tatara ze śledzia marynowanego w wódce , wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie winno-octowej. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLabraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne. Z niewytłumaczalnego powodu długo nie mogłyśmy się zdecydować na przygotowanie potrawy. Jakoś to wszystko wydawało się bardzo trudne, że się nie uda, że ryba będzie słona, że… Błąd!!! To jedno z prostszych dań, a jak już się(...)odważyłyśmy to… na liście zakupów obok ryby widnieje SÓL, 3kg soli Rybę przed pieczeniem wystarczy tylko wypatroszyć, nie ma potrzeby czyścić z łusek, gdyż skóry jeść nie będziemy. Nie obcinamy głów, płetw, ogonów, nie nacinamy skóry(!). Dzięki temu sól nie będzie miała możliwości przedostać się do mięsa, a wnętrze ryby będzie chronione przez pęczek ziół i cytryny
Tajemnice SmakuGravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania świeżo złowionej ryby, aby móc cieszyć się tą cenną zdobyczą przez dłuższy czas. Po wypatroszeniu ryby zasypywano ją środkami konserwującymi, czyli suchą mieszanką soli, cukru i ewentualnie przypraw, zakopywano w ziemi na co najmniej(...)soki, szczególnie te z buraka i mamy czystą lodówkę. Po 2 -3 dniach łososia wyciągamy z worka, starając się aby cała marynata została w opakowaniu. Płuczemy i dokładanie osuszamy rybę. W tym momencie znowu bardzo przydane staje się urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver . Część gravlaxa ponownie zamykamy próżniowo, aby przedłużyć termin przydatności ryby. Składniki filet z łososia surowego
Tajemnice Smakupysznie. Wiele potraw można jednak przygotować dzień wcześniej i tylko wykończyć, kiedy na niedzielny obiad przychodzą goście. W tym zestawie poprzedniego dnia przygotowujemy nasiona konopii do posypania makaronu, rybę do podgrzania i deser. Wszystko jest bardzo proste i efektowne a głównymi smakami będą ryba i pomarańcze. Nic nie kojarzy się z zimą lepiej niż cytrusy. W przepisach jest kilka niecodziennych(...)gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody, w której się gotował. Podajemy od razu posypane nasionami konopi i natką pietruszki. Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Czy można zrobić wykwintne danie w mikrofalówce w 3 minuty? Na warsztatach gotowania z andaluzyjskimi oliwami extra virgin z szefowa kuchni z Sewilli, Amelią
Ugotowane pozamiatane