ryba - 22175 przepisów (strona:41/1479)

Ryba po grecku z porem 71

Ryba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko(...)robię coś tak samo. Tym razem zrobiłam rybę po grecku z porem, ketchupem z cukinii i ziołami włoskimi. Jako rybę użyłam filety z morszczuka argentyńskiego, które od jakiegoś czasu bardzo mi pasują. Oto przepis: Składniki: ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 2 cebule 200 ml ketchupu z cukinii

Waniliowe Improwizacje
Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba 134

Chrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody letniej(...)Pieczarki z kapustą przesmażam chwilę na patelni, doprawiam pieprzem, solą. Większą cześć pieczarek i pasztet miele maszynką do mięsa. Wykonanie: Ciasto dzielę na trzy części. Z dwóch zrobię dużą rybę, z jednej części małą. Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem

wesoła kuchnia
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 59

kalorii (jeśli jesteś osobą generalnie zdrową). Wystarczy, że zadbasz o to by na Twoim talerzu lądowały produkty z 5 grup: warzywa i rośliny strączkowe owoce chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i / lub odmiany o wysokiej zawartości błonnika mleko, jogurt, ser i ich odpowiedniki, głównie o obniżonej zawartości tłuszczu(...)czyli obiadami. Świetnym uzupełnieniem lunchy, które zaproponujemy będą: sniadanie w postaci musli czy granoli z jogurtem, jajek oraz owoców na podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa

Niedzielny kucharz
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 79

kalorii (jeśli jesteś osobą generalnie zdrową). Wystarczy, że zadbasz o to by na Twoim talerzu lądowały produkty z 5 grup: warzywa i rośliny strączkowe owoce chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i / lub odmiany o wysokiej zawartości błonnika mleko, jogurt, ser i ich odpowiedniki, głównie o obniżonej zawartości tłuszczu(...)czyli obiadami. Świetnym uzupełnieniem lunchy, które zaproponujemy będą: sniadanie w postaci musli czy granoli z jogurtem, jajek oraz owoców na podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa

Niedzielny kucharz
Ceviche z dorsza 91

befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko(...)godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które

KUCHNIA POLSKA
Smaczny obiad z dorsza 88

Smażony dorsz , ziemniaczne puree, zrumienione kapary i karmelizowana marchewka…czyli smaczny obiad z dorsza, który doceni cała rodzina. Dorsz to bardzo smaczna ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Najłatwiejszym jest smażony dorsz. Posolą i przyprawioną rybę smażę krótko na maśle. Ryba jest soczysta, lekko się dzieli i delikatnie błyszczy. Tak usmażona ryba nie tylko dorsz jest najsmaczniejsza. Jakie(...)dorsza? Często przyrządzam dorsza z grzybami . Czasami podaję go z sosem aioli . Lubię dorsza z risotto . Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby. Smażony dorsz 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza sól i pieprz do smaku 50 g masła 3 łyżki kaparów w zalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki

codojedzenia
Nietypowe sztućce 80

ułożenie wynika z kolejności serwowanych dań - do pierwszego dania sztućce zewnętrzne itd. Najczęściej nakrycie rozszerzone składa się z: dużego noża (stołowego), mniejszego noża do przystawek (obiadowo-deserowego), noża do ryb, dużego widelca (stołowego), mniejszego widelca do przystawek (obiadowo-deserowego), widelca do ryb, łyżki do zupy (stołowej), widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty, serwetki i bazy pod talerz, na którym ustawiamy(...)zastawę. Baza ta wyznacza środek całego nakrycia.  Widelec do ślimaków i skorupiaków - Najwięcej niepewności budzą chyba sztućce do ryb, owoców morza i ślimaków. Patrząc na niektóre z nich bardzo trudno się domyślić do czego mogą służyć . - Sztućce do ryb są bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki i jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 105

prawdziwy rarytas. Jego delikatne, białe i chude mięso smakuje naprawdę wszystkim. Najwięksi amatorzy na smażonego pstrąga jeżdżą w góry, jednak nie tylko w Tatrach można zjeść naprawdę dobrą, świeżą rybę. Dlaczego warto jadać pstrąga nie tylko na wakacyjnym wypadzie i gdzie można go znaleźć w miejskiej dżungli? Pstrąg hodowlany i pstrąg dziki Pstrągi to jedne z najbardziej znanych i powszechnie(...)występujących w Polsce ryb. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w warunkach naturalnych było ich dużo więcej, ponieważ ten gatunek uwielbia krystalicznie czyste wody, szybko płynące rzeki i potoki. Dlatego najczęściej można go znaleźć w górach – w Karpatach i Sudetach jest bardzo często podawanym przysmakiem. Warto jednak wiedzieć, że wspaniałe pstrągi możesz kupić nie tylko tam. W zasadzie na terenie całego kraju

Codogara
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 106

jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso. Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki. Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu(...)ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości

Ostra na Słodko
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 165

Dzisiaj pyszna rybka czyli propozycja na pyszny, prosty i zdrowy do przygotowania obiad. Właśnie taki posiłek można przygotować z pstrąga. To bardzo smaczna i łatwo dostępna ryba. Pstrąg ma chude, delikatne mięso i warto go jeść, bo zawiera zawiera dużo białka i tłuszcze Omega_3 Skąd pochodzą pstrągi? Pstrągi tęczowe pochodzą z Ameryki Północnej i do naszego kraju trafiły(...)wody są odporne na wysokie temperatury i szybko rosną, a mięso nie ma zapachu mułu. Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów, ale najprościej po prostu go upiec. To najpopularniejsza ryba w naszym kraju, którą można kupić przez cały rok. Gdzie kupić świeże pstr ągi? Świeże pstrągi, pochodzące z lokalnych, rodzinnych gospodarstw rybackich, zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, można teraz

Smaczna Pyza
Stek z tuńczyka grillowany 85

chłodniejsze dni po prostu wyciągamy elektryczne grille lub patelnie i do dzieła! Będzie pysznie i o wiele zdrowiej, niż na klasyczny grillu. Tym razem zachęcam Was do grillowania ryb i owoców morza. Zobaczcie jakie to proste! Grillujmy ryby i owoce morza Grillowanie ryb i owoce morza jest bardzo łatwe i przyjemne. W tej chwili ich dostępność jest coraz większa(...)przypraw. Z reguły wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, świeże zioła, cytryna, czasami chili, gruboziarnista sól, świeżo zmielony czarny pieprz i pyszne danie gotowe. Warto też wspomnieć, że ryby i owoce morza grilluje się bardzo krótko, wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie. Tak naprawdę możemy grillować wszystkie ryby i większość owoców morza. Z reguły

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w pomidorkach koktajlowych, czyli prawdziwe pyszności 71

swoim ogródku. Zwłaszcza że są one niezwykle łatwe w uprawie. Praktycznie same się rozsiewają. Ja mam je od dziadka i dodaję do wszystkiego, do czego tylko można. Ryba w pomidorkach koktajlowych to jeden ze sposobów na rozsmakowanie się w tych warzywach. Rewelacyjne danie u progu września, który w kulinariach oznacza całe mnóstwo kolorów, smaków i aromatów. Prawdziwe pyszności Jak podać(...)rybę w pomidorkach koktajlowych? Polecamy frytki z piekarnika oraz sałatkę Coleslaw. Tak skomponowany posiłek posmakuje naprawdę każdemu. Z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o rodzinne obiady. Ryba w pomidorkach z frytkami przypadnie do gustu nawet dzieciom, czyli najwybredniejszym degustatorom. Ryba w pomidorkach koktajlowych Składniki: 2 filety z ryby (po około 200 g każdy) 1 duża cebula

KulinarneImpresje.pl
Soczysta ryba gotowana na parze 177

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Soczysta ryba gotowana na parze Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe więc żeby jak najbardziej z tych walorów skorzystać, najlepiej przygotowywać je w zdrowy sposób. Oto więc mój sposób(...)przygotowanie soczystej ryby na parze. Co jest potrzebne do przygotowania ryby na parze: Kilka kawałków dowolnej ryby, Pieprz cytrynowy, Sól, Posiekana natka pietruszki, Tyle łyżeczek masła ile kawałków ryby, Tyle kawałków foli aluminiowej ile kawałków ryby.  Sposób przygotowania ryby na parze: Kawałki ryby oprószam solą i pieprzem cytrynowym, układam na kawałkach folii aluminiowej i posypuję natką pietruszki

Gotuj Się Kto Może

Proponowane wyszukiwania