ryba - 22624 przepisów (strona:47/1509)

Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 221

zupa rybna – jedna z najlepszych na świecie. Na tyle dobra, że resturacje w Marsylii zobowiązały się przestrzegać przepisu. Zupa bouillabaisse (wym. bujabez) opiera się na esencjonalnym wywarze z ryb i owoców morza, doprawiona jest szafranem i pomarańczami, a dzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch dni (ach, ten wywar(...)śmiem twierdzić, że jeśli użyjecie dobrej ryby (i dacie jej sporo), wyrobicie się w kilka godzin :) Marylska zuba rybna bouillabaisse jest aromatyczna, bardzo lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. Prawdziwy smak południa Francji! Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna ma także inne odmiany (może być przygotowana na samym wywarze z ryb, z pominięciem owoców morza), może być dodatkowo przyprawiona

Pociąg Do Kuchni
Ryba w zalewie słodko-kwaśnej 214

smaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej. Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych. Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości. Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy nie dojdzie(...)sytuacji o której mój Mąż mówił, tj że mogłabym domagać się o odszkodowanie powypadkowe od samej siebie, albo od ryby :)  Może to śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu... Na 1 kg usmażonej ryby. Składniki na zalewę 1 szklanka cukru

Proste Potrawy
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 176

Jako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.    Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych(...)ryb mąka do panierowania sól do oprószenia ryby zalewa: 5 szkl wody 1 szkla octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 2 liście laurowe 4 ziela ang 1 cebula Wykonanie: Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę

Z Majeczką w kuchni
Dorada pieczona z cytryną i koprem podana z salsą pomidorową z awokado 130

Pierwszy raz miałam w dłoniach doradę, postanowiłam więc, że nie popsuję tego spotkania niczym. Wybrałam proste i oczywiste składniki czyli cytrynę i koper, które świetnie podkreślają smak ryby. Pieczona dorada smakowała niesamowicie, pewnie jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było(...)bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko od święta.. Składniki (na 2-4 porcje): 2 średnie dorady 1 cytryna 1-2 pęczki kopru sól i pieprz 1 awokado 2 pomarańczowe pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Rybę pozbawiam wnętrzności, skrobię, porządnie myję

Mango Papaja
szczupak faszerowany drobną rybką 248

ozdobą świątecznego stołu. składniki  cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie rybnego farszu 1/2 kilograma niewielkiej ryby słodkowodnej np: płoć, okoń, leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko(...)żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem

Miód i pieprz
Ryba w sosie koperkowym 319

Niestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy nie znalazłam naprawdę dobrego przepisu na ryby i trochę bardziej pewnie przez ości:) Tym razem jednak udało się zaskoczyć wszystkich rybą w sosie koperkowym. Przepis jest prosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie(...)ryby:) Ryba w sosie koperkowym Składniki 500-700 g filetów z dorsza 3/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego pęczek koperku łyżka mąki pszennej cytryna pieprz cytrynowy sól olej lub oliwa Ryba w sosie koperkowym Wykonanie Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym

Pyza i Surówka
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 198

chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan(...)mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane

Codzienne Gotowanie
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 238

Całkiem niedawno znajomy wyjeżdżał nad morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu wstał skoro świt, poszedł "na kutry" i tam kupił wspaniałe, świeże śledzie i dorsze. Przed południem był już u nas z tymi ślicznotkami w ręku. Został na obiedzie i nie mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą(...)być takie pyszne! Zazdroszczę wszystkim, którzy mieszkają gdzieś blisko morza i mogą się zajadać takimi pysznościami na co dzień. Zazwyczaj kupuję ryby w sklepie, ale to już nie jest to samo. Niby smak podobny, ale to już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny, a wystarczy je odpowiednio doprawić i problem znika

Rozpustne gotowanie
Karp pieczony – najlepszy 208

Mimo że karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością. Zarzuca mu się szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione(...)tego specyficznego posmaku. Sposób przyrządzania – marynata, zaprawa, dodatki – to drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić w gwiazdę :) Na smak tej ryby wpływa również jej wielkość. Najdelikatniejsze mięso mają karpie ważące około 1,5 do 2,5 kg . Duże np. 5-cio kilogramowe ryby zwykle uważane są za mniej smaczne

Trzeci talerz
Karp w szarym sosie 245

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam(...)masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek, 50 g migdałów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć

królestwo garów
Dorada Pieczona w Foli 171

Dorada jest niesamowitą rybą, rewelacyjną pod każdą postacią. Upieczenie jej zamkniętej w foli jeszcze bardziej wydobywa jej smak. Gdy jest gotowa i rozkładamy folię wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu palce lizać. Składniki: 2 całe świeże Dorady sól pieprz masło 4 plasterki cytryny Wykonanie: Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyć ryby(...)Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym. Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga!  każdą rybę pieczemy w osobnej foli. Ryby natrzeć z obu stron i w środku solą o pieprzem. Ułożyć rybę na foli, włożyć do środka 2 plasterki cytryny i kawałek masła. Ułożyć kawałki masła na rybie. Zawinąć rybę

Mama Gotuje
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 376

Przepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je na zimno i przygotowuje dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.   Ja robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk(...)daję 1/4 szkl. oleju) 190 g przecieru pomidorowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać

IMPRESJA SMAKU
Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika 125

czosnku 1/2 natki pietruszki 6 pomidorów koktajlowych 1 papryka 6 pieczarek oliwa z oliwek przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę(...)wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę

ClauditteMissCooking
Kotleciki z dorsza 260

Kotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta

Poezja smaku
Czy mlecz rybi jest jadalny? 68

mlecz rybi jest jadalny? W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa mlecz rybi, który jest alternatywą dla tradycyjnego mleka pochodzenia zwierzęcego. Jednak wiele osób zastanawia się, czy mleczko rybie jest bezpieczne i czy można je spożywać bez obaw. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tematowi i postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Co to jest mlecz rybi? Mlecz rybi(...)zwane również mleczkiem rybim, to substancja produkowana przez ryby z rodziny Syngnathidae, do której należą między innymi koniki morskie i iglicznie. Jest to rodzaj mleka, które samce tych ryb produkują w swoich płetwach piersiowych. Mleczko rybie pełni ważną rolę w rozwoju ich potomstwa, gdyż jest jedynym źródłem pożywienia dla młodych rybek przez pierwsze kilka dni po wykluciu. Jakie są składniki

Żyję by jeść