ryba - 22624 przepisów (strona:54/1509)

Ryba w zalewie / Przepisy świąteczne 147

Jakie potrawy królują u Was na Wigilijnym stole? Moja rodzinka bardzo lubi ” rybę w zalewie „. To smażone kawałki ryby przełożone cebulą, konserwowymi ogórkami i papryką, a następnie zalane zalewą.  Ryba w zalewie to smaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować. Zazwyczaj(...)tylko to co jest zapisane na liście zakupów, polećcie mu odszukać na sklepowych półkach markę  Reypol i jej tradycyjne przrtwory warzywne i owocowe.        Ryba w zalewie 2017-12-15 11:56:50 Write a review Save Recipe Print Zalewa 2 szklanki wody pieprz, ziele angielskie, sól, liść laurowy koncentrat 200 g 1/2 szklanki oleju

Rusty Fork
Filety z mintaja smażone 224

Delikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet(...)makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia lub folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także

Zasmakuj Kuchni
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 133

zmielony czarny pieprz  dodatkowo : arkusze folii aluminiowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby.  Krok 2. Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy (po około 30 sekund z każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości. Krok 4. Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia

Moja Książka Kucharska
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 144

Ryba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swoj ą  delikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty i nie wymagający długich przygotowań. Smacznego! **** Il pesce in crosta di sale è una delle mie ricette preferite.  perché il pesce rimane morbido, saporito e molto leggero. La preparazione è molto semplice(...)limoni e 2 cucchiai d'acqua. Formę do pieczenia wykładamy  papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę soli , ok. 1 cm.  Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii.  Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostał

La grande e la piccola cuoca
Pstrąg z imbirem 167

Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru(...)papryka 1 por 2 pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem

KuchniaWeDwoje.pl
Rybka paprykowo-ogórczasta 162

Wariacji na temat ryby, smażonej, pieczonej czy choćby gotowanej jest mnóstwo. Na słodko, ostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje(...)około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk średnia cabula 5-6 małych korniszonów sól pieprz olej jajko mąka łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz No i oczywiście ryba, ja użyłam morszczuka.  Paprykę myjemy, suszymy, układamy na blaszce na papierze do pieczenia.  Pieczemy w 160 stopniach przez jakieś 20-30 minut aż skórka zacznie się

Pichceniomania
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 254

olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Patent z pozbyciem się ości znacie już w przepisu na karpia w kokosowej panierce , ale przypomnę Aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram(...)zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotowane kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć

Ola la LCHF
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55867

jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia, bo ta ryba jest dostępna w grudniu? Na pewno jest to powód, dla którego kupić można nadal karpia żywego... A ja dziś? Wolę szybko przygotować kolację wigilijną, by pozostały czas spędzić z rodziną - szczęśliwa(...)przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Miruna w sosie teriyaki 166

Miruna w sosie teriyaki, to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu(...)było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania

Kuchcik gotuje
Dorada z patelni, z rybą North Fish 143

Dorada, oliwa, 4 oliwki, 4 pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, 100 ml białego wina wytrawnego, pieprz, sól, natka kolendry Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z rybą z Nort Fisch.  Podczas spotkania, pod okiem szefa kuchni Wiktora Żybuli przygotowaliśmy doradę z patelni. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny. Rybę oczyść, umyć. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać(...)położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować.  Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły

królestwo garów
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 228

Plamiak , łupacz, wątłusz srebrzysty ( Melanogrammus aeglefinus ) - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe(...)bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy „polędwiczki” (grubsze kawałki). Oprószamy lekko wędzoną solą (szynka jest słona, więc nie przesadzajmy

mojewypiekiinietylko
Dorada pieczona w papilotach 191

Dorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie(...)świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania'; document.write(" "); Dorady oczyszczamy z łusek pod bieżącą wodą. Osuszamy i po każdej stronie robimy 3-4 nacięcia nożem pod ukosem, aby ryba wchłonęła smaki. Posypujemy ryby niewielką ilością soli (także w środku). Posypujemy z dwóch stron mąką i delikatnie wcieramy. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki

Poezja smaku
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 276

znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Na górę położyć plasterki cytryny i malutkie kosteczki masełka. Dokładnie zawinąć i rozłożyć ryby na blaszce. piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 144

ryby namawiać długo  nie trzeba. Jeśli chodzi o pstrągi to moje dziecko jada je bardzo chętnie, wystarczy ściągnąć kręgosłup i prawie gotowe. Najbardziej lubimy taką z patelni smażoną praktycznie bez tłuszczu, bo do środka ryby wkładam między innymi domowe masło czosnkowe, które pod wpływem temperatury i tak się wytapia i wypływa na patelnię. Na patelnię też nie mogę narzekać(...)przecież Woll. Wracając do ryby podałam ją z czarnym ryżem i najzwyklejszą sałatą lodową ze śmietaną. Składniki: 2 świeże pstrągi pieprz cytrynowy mieszanka przyprawy do ryb i owoców morza (jak nie używam tej mieszanki po prostu tylko solę) oliwa (u mnie olej z awokado) domowe masło czosnkowe mały pęczek koperku kilka plasterków cytryny Sposób przygotowania: Pstrągi bardzo dokładnie myję

Blondynka Gotuje
FETTUCCINE Z DODATKIEM ATRAMENTU Z KAŁAMARNICY Z RYBĄ 138

Bardzo fajny pomysł na zapiekaną rybę zdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz będę częściej ten makaron wykorzystywać w mojej kuchni.POLECAM przepis i makaron. 30 dag.makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 30 dag.filetów białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego(...)sera żółtego przyprawa do ryby - fisz masala lub Waszą ulubiona *********************************************************** Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik. , by pozbyć  się tłuszczu że smażenia .Jak ostygnie , rozdrobnić palcami( nie nożem)do miseczki.Teraz przygotować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania