Kilka propozycji, które można wykorzystać na Wielkanoc. biała-kiełbasa-domowa żurek-w-chlebie babka-waniliowo-czekoladowa domowe-wędliny-parzone kiełbasa-czosnkowa dwa-schaby-podsuszane
chleba naszegoSmaczny sposób na szybkie danie Składniki 1 kg białej kiełbasy surowej 4 cebule 500 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 4 ziarna jałowca Przygotowanie Białą kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. Piwo mieszamy z musztardą. Cebule kroimy na większe kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę, dodajemy cebule, jałowiec i zalewamy marynatą. Całość pieczemy 45 min w temperaturze
R'n'G Kitchenkonserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego to wtedy cena szokuje. Zapewniam, że zrobienie własnych wyrobów nie jest takie trudne. Wystarczą chęci i czas. Przy białej kiełbasie nie ma tak dużo pracy. Gdy robią to dwie osoby robota idzie znacznie szybciej. Biała kiełbasa zazwyczaj jest podawana na świątecznym stole na śniadanie np. podczas Świąt
Kuchnia PaulettesMoja kolejna propozycja podania białej kiełbasy na świąteczny stół. Choć na pewno i bez okazji świetnie zasmakuje Składniki: 5 surowych białych kiełbas 1 cebula 3 łyżki majeranku szklanka piwa szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz świeży tymianek 4 łyżki musztardy jaką lubimy Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion, piwo, dodajemy majeranek, pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz. Wkładamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ziemniaki 6-8 sztuk, biała surowa kiełbasa 4 sztuki, żurek 1/2 litra 1 butelka szklana, papryka ostra 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, śmietana 12% 200 ml wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi(...)kostkę, dodać również kucharka włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować z 25 minut kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy - bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję
W Mojej Kuchni LubięGessler w jednym odcinku "Kuchennych Rewolucji".Postanowiłam wypróbować te pierożki i powiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula 2 ząbki
Mała w garnku mieszawięc spieszę z nowym przepisem na wyśmienity barszcz biały z ziemniakami i jajkiem. Ja najbardziej lubię taką wersję. Na Wielkanoc gotuję go na wywarze ze schabu z kością z dodatkiem chrzanu i bez ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz biały z ziemniakami Składniki 4 kawałki surowej białej kiełbasy 30 dag cienkiej kiełbasy wędzonej (ulubionej) 4 jajka ugotowane na twardo(...)wkładamy białą kiełbasę i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy z wody, zdejmujemy osłonkę z kiełbasy (flak) i kroimy w plasterki, wrzucamy ponownie do wody, dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną w plastry lub kostkę. Dokładamy ziele i liść, całość chwilę gotujemy (około 10 minut). Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Na koniec wlewamy barszcz biały (barszcz wcześniej mieszamy
To co lubię - gotuję i polecambiałe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić(...)posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika i całość piec (opcja góra-dół) przez około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni. Podawać gorące z żurkiem lub białym barszczem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnialternatywą dla świątecznego żuru czy barszczu, zwłaszcza ta gotowana na białej kiełbasie. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 4 średnie ziemniaki 3 białe kiełbasy wieprzowe łyżka naturalnej jarzynki 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe płaska łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 200ml mleka sól i pieprz do smaku 1 średnia
Smaczna StronaGołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 6 białych kiełbas 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku olej Do duszenia gołąbków: 1,5 szklanki bulionu
Czerwień i błękitmnie dodatkowo: wywar po parzeniu białej kiełbasy odrobina smalcu (do podsmażenia cebuli i kiełbasy) Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut. Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Ja wykorzystałam dodatkowo wywar po parzeniu białej kiełbasy. Gdy mięso z wywaru będzie miękkie wywar
Walijskie Pichceniełopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie mięsa
Gotowanie jest łatweJajka w cieście francuskim. Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek gotowanych. Polecam też zrobić np. Jajka po polsku faszerowane lub Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą. lub szynkę zawijaną z jajkiem . Te wielkanocne jajka na twardo w nowej, świątecznej odsłonie, przygotowane są podobnie jak biała kiełbasa w cieście francuskim. Te wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrilla. Składniki: ? 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy ? 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej ? 10 małych pieczarek ? 3 szalotki ? 2 małe cukinie ? sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć nóżki. ? Szalotki i cukinię pokroić w plastry. ? Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę i szalotkę. ? Szaszłyki posypać solą
To co kochamzawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim. Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁 JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 5 jajek, 1 biała kiełbasa, mała cebula, łyżka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki
Z notatnika dietetykakiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy.– Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania – t łumaczy Laskowski. Pamiętajmy, że wybór dobrych jakościowo
IMPRESJA SMAKUkiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy. – Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania – t łumaczy Laskowski. Pamiętajmy, że wybór dobrych jakościowo
Słodkie okruszkiplastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę
To co kocham