biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:61/225)

Żurek Wielkanocny 167

podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki 1/2 l zakwasu 2 l wywaru mięsnego 4 białe kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula włoszczyzna (dałam mrożoną) 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki majeranku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)Wszystko gotować razem aż warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny

O kuchni z uczuciem
Zupa krem chrzanowy 194

zmiażdżony ząbek czosnku 1/3 garnka ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę 3 liście laurowe Gałka muszkatołowa Sól Pieprz do smaku Kilka ziaren ziela angielskiego Olej ½ kg białej kiełbasy Sposób wykonania: Pora, seler i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju. Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także dodać(...)minut. Przed końcem gotowania dodać jeszcze pokrojone ziemniaki i wszystko poddusić około 15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć marchewkę i wszystko zmiksować na kremową masę. Białą kiełbasę zapiec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pokroić w kostkę i dodać do zupy chrzanowej. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 171

aromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek                                                    zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek

W królestwie smaków Beaty
Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim 115

gruzińskie chinkali). Zazwyczaj pielmieni lepione są w celu zamrożenia, by potem tylko ugotować i mieć obiad w kilka minut. Do nadziewania można osobno zmielić mięso albo wykorzystać surową białą kiełbasę - tak będzie nawet szybciej.   Polecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem   Pielmieni Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim  Czebureki z mięsem Pielmieni(...)200g mięsa wieprzowego (tłusta łopatka, karkówka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 5-6 liści czosnku niedźwiedziego lub 1 łyżka suszonego sól pieprz majeranek 70ml zimnej wody albo 500g surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią

Obiad gotowy
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 94

masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa ok 3 jajek ugotowanych na twardo 400 ml żurku 1 łyzka chrzanu 300 ml śmietany 3 jajka majeranek Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki. Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę  nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki. Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy

Kuchnia w oparach
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 180

prostu musi być lekko kwaśny i dość wyrazisty w smaku. Dobrze aby wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany(...)ŻUREK - 250 ml zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi - 2 łyżki majeranku Kotanyi - sól do smaku - śmietana do podania Ponadto

SMYKWKUCHNI
AROMATYCZNA MIODOWO MUSZTARDOWA BIAŁA KIEŁBASA 134

Biała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc(...)polecić, bo na prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania.  Składniki: biała kiełbasa parzona ziele angielskie Galeo- 5 sztuk majeranek Galeo- 2 łyżki pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek liść laurowy Galeo- 3 listki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy miodowej Kiełbasę wkładamy do gorącej

Z Majeczką w kuchni
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 130

pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru(...)około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę

Moja Książka Kucharska
Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty 188

Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki na farsz: 2-3 pętka białej kiełbasy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie farszu: Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Składniki na ciasto: 25 dag mąki 2 żółtka jaja 1 łyżeczka masła

Tradycyjna Kuchnia
Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole? 120

pojawić się również: faszerowane jaja – najpopularniejsze są oczywiście jaja w majonezie, ale istnieje wiele wariantów tej potrawy, np. jaja faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, awokado, wędlinami (np. tymi ze święconki), biała kiełbasa – warto pamiętać, że powinno się ją sparzyć, a nie gotować (ze względu na delikatność, może popękać), wędliny i pasztety – najlepiej przyrządzić je samodzielnie. Przy wędlinach warto pomyśleć o szynkowarze(...)Jakie potrawy jeszcze goszczą na wielkanocnym stole? Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka , sałatce jarzynowej , pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie . Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych

Kuchcik gotuje
Chrzanica - kuchnia podkarpacka 187

aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak zupy i przywołuje na myśl(...)selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut

Trzeci talerz
Żurek 172

gotuję dosyć często, ponieważ moi domownicy ją uwielbiają, a na święta Wielkanocne musi być obowiązkowo. Ja uważam, że najsmaczniejszy żurek to taki gotowany na wędzonce z dodatkiem podsmażonej białej kiełbasy i przyprawiony dużą ilością majeranku. Ja tę zupę gotuję na wywarze warzywnym z warzywami pokrojonymi w kostkę, które zostawiam w zupie. Jednak jeżeli chcecie zrobić żurek na czystym wywarze(...)podany z jajkami ugotowanymi na twardo. W takim wydaniu najlepiej nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Żurek: 300 g kości wędzonych 100 g boczku wędzonego 300 g białej kiełbasy 1/2 litra zakwasu żytniego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 30% 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka suszonego

Danka Pichci
Barszcz biały 44

kraju na śniadanie wielkanocne przygotowuje się różne zupy - chrzanową, żurek lub barszcz biały. Na pierwsze dwie znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały. Barszcz biały - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 700g białej kiełbasy, 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, liście pora (zielona część), cebula(...)Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżeczkę soli, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Po tym czasie włóż do garnka białe kiełbasy, pokrojone w paseczki grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut. 4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę. 5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut. 6. Kiełbasę pokrój w plastry

Z notatnika dietetyka
Indyk w " lisiej skórze". 200

kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę  z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne(...)kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować

Kulinarny karnet Christophera
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 219

autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą i jajkiem autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa rybna autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Zupa klopsikowa autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia(...)ogrodzie Grochówka autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Na www.zmiksowani.pl Zupa jarzynowa Zupa paprykowa Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kremowa zupa chrzanowa 157

słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty(...)plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Do przygotowania zupy można użyć ugotowanego dzień wcześniej rosołu- także drobiowo- wołowego. Jeśli chodzi o ilość kiełbasek, jest ona oczywiście

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania