biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:61/225)

Biała kiełbasa w sosie żurkowym 101

zakwasu na żurek 500 ml. bulionu Majeranek 2 liście laurowe 3,4 ziela angielskie mały ząbek czosnku sól,pieprz Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej biała kiełbasa łyżka smalcu 1 mała cebula Kiełbasę nacinamy cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce smalcu. Podsmażoną kiełbasę odkładamy na bok. Do podsmażonej  cebuli dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut

Andzia Pichci
Sos pomidorowy z #smakjęzyka czyli nauka języka i kuchni. 102

około 600 g) średnia cebula ( 100 g ) ząbek czosnku 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy extra  vergine parmezan  sól i pieprz do smaku 300 g surowej białej kiełbasy 400 g makaronu wstążki #smakjęzyka Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. #smakjęzyka  Pomidory polewamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę, wrzucamy(...)jest włoska baza, ściągnięta z   ebooka , jednak ja jak to ja postanowiłam dorzucić coś do siebie i troszkę spolszczyć tą potrawę. A mianowicie dorzuciłam klopsiki z białej kiełbasy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek i mokrymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki, które wrzucamy do gotującego się sosu. I tak gotujemy około 15 - 20 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, odrobiną parmezanu

Dieta moja pasja
Pyszny żurek 379

robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 1,5 łyżki startego, suszonego majeranku sól i pieprz do smaku ugotowane na twardo jajka Podgrzewam(...)tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat. Dodaję zakwas. Następnie wrzucam rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe

W kuchni bez szafek
Tradycyjny żurek z jajkiem 176

mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku(...)wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu

Kuchnia Pełna Pasji
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 145

zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej(...)smakosze domowych , kwaśnych bigosów będą mocno zdziwieni. Fajnie doprawiony , wyrazisty w smaku , ale zdecydowanie inni niż ten , który robię w domu. ( ciekawe co tam było w środku :p ) Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna! Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna … T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie. Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak

Ostra na Słodko
Zupa koperkowa z białą kiełbasą 57

najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek selera 1 cebula mały kubek jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz (przepis(...)wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do misek, dodajemy jogurt. Artykuł Zupa koperkowa z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Żurek Wielkanocny 157

podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki 1/2 l zakwasu 2 l wywaru mięsnego 4 białe kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula włoszczyzna (dałam mrożoną) 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki majeranku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)Wszystko gotować razem aż warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny

O kuchni z uczuciem
Zupa krem chrzanowy 183

zmiażdżony ząbek czosnku 1/3 garnka ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę 3 liście laurowe Gałka muszkatołowa Sól Pieprz do smaku Kilka ziaren ziela angielskiego Olej ½ kg białej kiełbasy Sposób wykonania: Pora, seler i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju. Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także dodać(...)minut. Przed końcem gotowania dodać jeszcze pokrojone ziemniaki i wszystko poddusić około 15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć marchewkę i wszystko zmiksować na kremową masę. Białą kiełbasę zapiec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pokroić w kostkę i dodać do zupy chrzanowej. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 161

aromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek                                                    zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek

W królestwie smaków Beaty
Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim 105

gruzińskie chinkali). Zazwyczaj pielmieni lepione są w celu zamrożenia, by potem tylko ugotować i mieć obiad w kilka minut. Do nadziewania można osobno zmielić mięso albo wykorzystać surową białą kiełbasę - tak będzie nawet szybciej.   Polecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem   Pielmieni Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim  Czebureki z mięsem Pielmieni(...)200g mięsa wieprzowego (tłusta łopatka, karkówka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 5-6 liści czosnku niedźwiedziego lub 1 łyżka suszonego sól pieprz majeranek 70ml zimnej wody albo 500g surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią

Obiad gotowy
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 84

masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa ok 3 jajek ugotowanych na twardo 400 ml żurku 1 łyzka chrzanu 300 ml śmietany 3 jajka majeranek Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy(...)rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki. Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę  nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki. Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy

Kuchnia w oparach
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 163

prostu musi być lekko kwaśny i dość wyrazisty w smaku. Dobrze aby wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany(...)ŻUREK - 250 ml zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi - 2 łyżki majeranku Kotanyi - sól do smaku - śmietana do podania Ponadto

SMYKWKUCHNI
AROMATYCZNA MIODOWO MUSZTARDOWA BIAŁA KIEŁBASA 120

Biała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc(...)polecić, bo na prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania.  Składniki: biała kiełbasa parzona ziele angielskie Galeo- 5 sztuk majeranek Galeo- 2 łyżki pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek liść laurowy Galeo- 3 listki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy miodowej Kiełbasę wkładamy do gorącej

Z Majeczką w kuchni
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 119

pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru(...)około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę

Moja Książka Kucharska
Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty 176

Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki na farsz: 2-3 pętka białej kiełbasy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie farszu: Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Składniki na ciasto: 25 dag mąki 2 żółtka jaja 1 łyżeczka masła

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania