biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:55/225)

Jajka w cieście francuskim 41

Jajka w cieście francuskim. Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek gotowanych. Polecam też zrobić np. Jajka po polsku faszerowane lub Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą. lub szynkę zawijaną z jajkiem . Te wielkanocne jajka na twardo w nowej, świątecznej odsłonie, przygotowane są podobnie jak biała kiełbasa w cieście francuskim. Te wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego z jajkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z białej i ciemnej kiełbasy 9

grilla. Składniki: ? 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy ? 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej ? 10 małych pieczarek ? 3 szalotki ? 2 małe cukinie ? sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć nóżki. ? Szalotki i cukinię pokroić w plastry. ? Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę i szalotkę. ? Szaszłyki posypać solą

To co kocham
JAJKAmi faszerowane 49

zawartości lodówki możemy nafaszerować je niemal wszystkim. Dzisiaj jednak podeszłam do tematu z nieco innej strony i zamiast faszerować białka jaj, nafaszerowałam skorupki farszem przygotowanym z jajek i białej kiełbasy. Typowo wielkanocne połączenie 😁 JAJKAmi faszerowane - przepis na 5 porcji Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 5 jajek, 1 biała kiełbasa, mała cebula, łyżka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki

Z notatnika dietetyka
Sezon grillowy w pełni – za co kochamy grillowanie? 246

kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy.– Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania – t łumaczy Laskowski. Pamiętajmy, że wybór dobrych jakościowo

IMPRESJA SMAKU
Za co kochamy grillowanie? 182

kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy. – Należy tu wymienić i podkreślić szczególne walory smakowe kiełbasy białej rusztowej. Jej charakterystyczny smak i aromat uwydatnia się podczas grillowania – t łumaczy Laskowski. Pamiętajmy, że wybór dobrych jakościowo

Słodkie okruszki
Szaszłyki z białej i ciemnej kiełbasy 88

plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę

To co kocham
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 9

Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto

To co kocham
Koreczki z białą kiełbasą, chrzanem i przepiórczym jajkiem 136

przekąska na jeden kęs, świetna nie tylko na Wielkanoc! Przepiórcze jajka nie są u nas zbyt powszechne a szkoda, bo można wyczarować z nimi wiele pyszności:).  2 białe kiełbasy 14 przepiórczych jajek chrzan tarty kiełki rzodkiewki 1. Przepiórcze jajka gotujemy przez 5 minut na twardo. Studzimy i obieramy. Białą kiełbasę również gotujemy, studzimy, kroimy na 7 plastrów

Szefowa kuchni
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 102

Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę

To co kocham
Domowa biała kiełbasa 45

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc w Polsce bez białej kiełbasy. Próbowałem wielu różnych kiełbas dostarczanych przez różnych producentów i mało jest takich, które mi naprawdę smakują. W mojej rodzinnej miejscowości kolejki po dobrą białą kiełbasę potrafią być jak za dawnych czasów ;) Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić ją w domu - ze sprawdzonych składników, z idealną dla siebie

Milion Smaków
Żurek na domowym zakwasie 159

Cudownie kwaśny, bogaty w wędzonkę i białą kiełbasę, podany z jajkami, z doskonale wyczuwalnym aromatem czosnku i majeranku. Sekret udanego żurku tkwi w dobrej jakości zakwasie. Jeśli chcielibyście sami go przygotować, odsyłam Was do poprzedniego postu (klik) . My, nasz(...)wielkanocny żurek gotujemy w Poniedziałek Wielkanocny i wykorzystujemy do niego kiełbasę i wędliny, które zostały nam po śniadaniu wielkanocnym. A jak jest u Was? Na wielkanocnym stole króluje żurek, barszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek

Smakowity Blog Kulinarny
Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem 107

szpinak. Popularną potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od  Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek(...) kiełbasa i jej aromatem. Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem. Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości. Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę. Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie . Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe

Z Kuchni Do Kuchni
Biała kiełbasa z jabłkami 81

praktyczne wskazówki, jak stworzyć i zadbać o przydomowy ogród. Ale do dzieła , przygotujmy bardzo pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA   2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz(...)sól do smaku 2-3 ząbki czosnku wódka Żubrówka lub Calvados Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem, u mnie kokosowy. Kiełbasy ułóż w naczyniu . Nakłuj każdą z nich kilka razy. Świetnie pomagają dzieci w takich czynnościach.  Posyp delikatnie pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w plasterki , dodaj do kiełbasy . Między kiełbaski i plasterki cebuli włóż skórką do góry ćwiartki jabłek, ale bez gniazd

Z Kuchni Do Kuchni
Biała kiełbasa na ostro - z jalapeno, papryką i kolendrą 65

Biała kiełbasa wg Kostka , którą wstawiłam ostatnio ale z nutą pikanterii na zamówienie męża. Ten sam skład, to samo rozdrobnienie ale z lekkim pazurem dla osób lubiących pikantne wyroby. To co? Skusicie się? :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs(...)kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 215

się ukryć, że jesteśmy wielbicielami białej kiełbasy, szczególnie mój mąż. Kiełbasa zawsze jest u nas w zamrażarce, gdy kończy się zapas to zaraz zabieramy się za kolejną partię. Lubię testować nowe przepisy oraz różne wariacje danych wyrobów i tym razem zrobiłam z nowego przepisu, od Halinki zwanej Halusią. Możecie zajrzeć do Halinki na bloga :)  Kiełbasa jest aromatyczna, dobrze(...)Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..