, surowej kiełbasy i pysznej,lekko ostrej w smaku rzeżuchy,połączonej z ostrą papryczką chili. 1 op.makaronu spaghetti 8 ząbków czosnku 5 fag.masła 1/2 kg.białej kiełbasy surowej Puszka pomidorów Majeranek łyżeczka Garść świeżej rzeżuchy Kawałeczek papryczki chilli Świeżo zmielony pieprz i sól 10 dag.Parmezanu *************************************** Makaron ugotować al' dente według przepisu na opakowaniu , odcedzić.Z kiełbasy zdjąć osłonkę(...)Czosnek zrumienić na maśle, dodać rzeżuchę , kiełbaskę i wymieszać.Podlać pulpą pomidorową, doprawić pieprzem,solą , majerankiem i posiekaną papryczką chili.Mieszamy.Dodac łyżkę parmezanu, zamieszać.Makaron wymieszać z sosem z białej kiełbasy i od razu wydawać ma ciepłych talerzach posypane parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmaczne i expresowe szaszłyki w przygotowaniu, podane z sosem tzatziki i surówką to pełne danie obiadowe. SKŁADNIKI : 1 kg białej, surowej kiełbasy 1 jajko 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę natka pietruszki 1/2 część papryki czerwonej sól i pieprz tylko do smaku SOS : 1 zielony ogórek 400 g jogurtu naturalnego, greckiego(...)PRZYGOTOWANIE : Białą kiełbasę wyjmujemy z flaka, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy owalne szaszłyki, nabijamy na patyk i odkładamy. Zielonego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i wyciśnięty ogórek z nadmiaru płynów. Sos dokładnie mieszamy. Szaszłyki smażymy na patelni
Kulinarne Fantazje MarioliSzaszłyki przygotowane na patelni i podane na chrupiącej zielonej sałatce z rukoli to super pomysł na smaczny obiad lub kolację. Szaszłyki SKŁADNIKI Pierś drobiowa Biała kiełbasa Słonina Cebula Wykałaczki Sól, pieprz Rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Umyte i pokrojone kawałki mięsa nadziewać na długie wykałaczki na przemian ze słoniną i cebulą, według wlasnej fantazji. Posypać soląi pieprzem.Tak przygotowane
zielonacukinkaskładniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę
Domowy Smak Jedzeniazakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki chrzanu sól pieprz majeranek 4 białe kiełbasy 4 łyżki śmietany jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 4 szklanki wody, pierz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe oraz kiełbasę gotować około 50 minut. Boczek pokroić
RAROSSApobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny :) Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami, to przepis został natychmiast wykorzystany. Znając swoje upodobania do wyrazistych smaków przepis nieco zmodyfikowałem niemalże podwajając ilość przypraw (z wyjątkiem warzonki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprosić o więcej. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale z moim prostym przepisem z łatwością poradzisz sobie w kuchni. Składniki: 400 g mięsa mielonego, mieszanego 2 białe surowe kiełbasy 2 żółtka oliwa z oliwek 1 cebula, posiekana gałka muszkatołowa 50 g tartego sera typu parmezan Sos pomidorowy puszka krojonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)czosnek. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj około 10 minut. Do gotowego sosu włóż posiekaną bazylię i wymieszaj. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mielone mięso oraz mięso z białej kiełbasy. Podsmażaj do zrumienienia. Gotowe wystudź dodaj żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą, pieprzem według uznania i wymieszaj. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki
gotuj ze mnąktóre są świetnym pomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić
zielonacukinkaduże pomidory 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz(...)wody.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz resztę przypraw[pomidory wcześniej należy sparzyć, obrać ze skórki]. Gotować wszystko do miękkości. W drugim garnku ugotować białą, surową kiełbasę. Po około 20 min kiełbasę wyjąć pokroić w kostkę. Wodę po tej kiełbasie przelać przez sitko i wlać do garnka z zupą. Na koniec gotowania zupki dodać musztardę oraz
Moje domowe kucharzenieCóż… jeśli o to chodzi to tak nam zasmakowała, że zjedliśmy ją w jeden Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około(...)oliwy z oliwek sól Dodatkowo: drobny makaron straty parmezan lub grana padano drobno posiekana pietruszka * Jeśli chodzi o kiełbaski Salsiccia fresca możecie je śmiało zastąpić naszą zwykła, polską, białą kiełbasą. Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren kopru włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie
PatiGotujepietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować
Konrad Gotujesmaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka 2 łyzki oliwy oregano, bazylia Przygotowanie(...)osolonej wodzie. Warzywa wraz z kaszą wykładamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Podajemy z białą zgrillowana kiełbasą
ChilliJemyMyślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie: Do garnka
dom-agi.pllaurowy, ziele angielskie 7-8 łyżeczek ostrej musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia roladek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu lub wody olej do smażenia Farsz: 1 biała kiełbasa 1 cebula 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki posiekanej natki pietruszki *** Przygotowujemy farsz do roladek.Białą kiełbasę kroimy w kostkę *** *** Ogórki oraz cebulę drobno kroimy *** *** Dodajemy natkę
Blog z Apetytem