śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 2 łyżki warzywka 2 łyżki majeranku Wykonanie Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę
Mój Smakuwędzić kiełbasę ? DIY – zapraszam do wpisu. Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam. Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna. Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy
Kuchnia na wzgórzuTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami
Moja Książka KucharskaNiestety niekoniecznie posmakowała młodszej damskiej części. Kiełbasa spokojnie może znaleźć się na stole w Wielkanoc, ale też i innego dnia. Składniki: 500 g surowej białej kiełbasy 1/2 litra piwa 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól, pieprz olej Wykonanie: Piwo wlać do garnka i zagotować. Włożyć kiełbasę, obrany
Sto kolorów kuchnistrawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje
W kuchni Karmel-itkidomowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku(...)angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy
Gospodyni Miejskatylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek(...)osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić. W czasie gdy kiełbasa się podsmaża
Smaczna StronaWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta
Buniabaje w kuchniDomowa kiełbasa to dla mnie jeszcze trudny temat. Jednak w tym roku bardzo się nakręciłam i postanowiłam zrobić pierwszy krok i zrobiłam domową białą kiełbasę. Razem z przepisem Margarytki poszło mi bez trudu. Na pierwszy raz trzymałam się jej przepisu bo szkoda by było zmarnować tyle mięska. Oczywiście przepis Margarytki nie zawiódł. Kiełbaska wyszła super, idelana(...)lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem. Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić
Monia miesza i gotujeprosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3 Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek przepiórczych majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody. Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki
R'n'G Kitchenkawałek korzenia selera 1 por biała część sól, pieprz majeranek 1 łyżka chrzanu ostrego 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki octu jabłkowego natka pietruszki 3 jajka 1 kiełbasa biała 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 700 ml bulionu warzywnego Chleby: Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka(...)kroję pozostałe w kostkę, dodaję do cebuli, wlewam bulion, dodaje czosnek i gotuję do miękkości.Miksuję blenderem, wlewam śmietanę, dodaje chrzan, majeranek roztarty, pieprz i sól. Podaje z przesmażoną kiełbasą jajkami ugotowanymi. Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu
wesoła kuchniażurku 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek przyprawy (np. do żurku) wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie) woda sól śmieta na + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości(...)połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy. 3 . Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy, by nie wykipiał. 4. Jeśli ktoś lubi zabielany żurek, to na koniec dodaj emy do żurku 2 łyżk i śmietany
Kuchnia domowa Anichudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła ( 3 kopiaste łyżeczki) - pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki) - świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty(...) kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam
Smaczne ZdrowePyszne małe klopsiki podane z sosem chrzanowym to pomysł na prosty, smaczny i naprawdę szybki obiad. Musimy dysponować jedynie kilkoma sztukami dobrej, białej, surowej kiełbasy. Jeśli nie jesteście amatorami sosu chrzanowego przyrządźcie klopsiki w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Będzie równie smacznie 😉 Składniki: 4-5 szt białej surowej kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 całe jajko liść laurowy ziele
Walijskie Pichcenie