Kolejna zupka z chrzanem....mniam pyszna była. bulion biała kiełbasa 1-2 marchewki kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka 1-2 łyżki kaszy manny śmietana Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić.Wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele , kiełbaskę i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz kaszę manną, a na koniec śmietanę
Moje domowe kucharzeniemoże trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:) Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg) 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku do podania: makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno
Smaczny zeszytbywa czasem w lunchboxach. Zachęcam Was do spróbowania tego połączenia! Bardzo lubię por połączony z boczkiem! Pyyyycha! Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Przepis na makaron z porem i boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki biała część pora 250 g boczku ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy
Kuchnia BazyliiBardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki
Delusional Trineśmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 2 łyżki warzywka 2 łyżki majeranku Wykonanie Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę
Mój Smakuwędzić kiełbasę ? DIY – zapraszam do wpisu. Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam. Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna. Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy
Kuchnia na wzgórzuTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami
Moja Książka KucharskaJeśli kogoś przerazi ilość potraw, to pamiętajcie, że nie trzeba wszystkich wykonać, to propozycja. Jeśli kogoś zdziwi brak barszczu białego lub żurku, to przypominam, że to śniadanie ;) Jajka - faszerowane z natką , - faszerowane orzechami , - marynowane w zalewie kminkowej Kiełbasa biała - pieczona w piwie Pasztety mięsny - wykwintny pasztet taty, - z orzechami , - z królika, - z wątróbki drobiowej z rodzynkami wegetariański - grzybowy
Eksperyment sobotniNiestety niekoniecznie posmakowała młodszej damskiej części. Kiełbasa spokojnie może znaleźć się na stole w Wielkanoc, ale też i innego dnia. Składniki: 500 g surowej białej kiełbasy 1/2 litra piwa 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól, pieprz olej Wykonanie: Piwo wlać do garnka i zagotować. Włożyć kiełbasę, obrany
Sto kolorów kuchnistrawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje
W kuchni Karmel-itkidomowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku(...)angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy
Gospodyni Miejskatylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek(...)osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić. W czasie gdy kiełbasa się podsmaża
Smaczna StronaWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta
Buniabaje w kuchniDomowa kiełbasa to dla mnie jeszcze trudny temat. Jednak w tym roku bardzo się nakręciłam i postanowiłam zrobić pierwszy krok i zrobiłam domową białą kiełbasę. Razem z przepisem Margarytki poszło mi bez trudu. Na pierwszy raz trzymałam się jej przepisu bo szkoda by było zmarnować tyle mięska. Oczywiście przepis Margarytki nie zawiódł. Kiełbaska wyszła super, idelana(...)lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem. Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić
Monia miesza i gotuje