biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:86/225)

Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 157

Witajcie  : -) Spieszę do Was ze wspaniałym przepisem na nietypowy, ale fantastyczny w swej prostocie obiad.  Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa to nic innego, jak mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze(...)bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami  : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano, słodka papryka jako przyprawy cukier - na wyczucie, ja dałam 1 łyżkę do sosu, sos powinien być

Poezja Smaków - blog kulinarny
bigos z białą i chrzanową musztardą 160

schabowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 20 gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać(...)kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować z 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając białą surową na małym ogniu aby woda "pykała" gotować z 20 minut białą podać z musztardą chrzanową i bigosem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbasa w sosie musztardowym 68

czasów saskich kuchnia polska stała się wykwintną, powiadano, że dobry kucharz powinien był umieć przygotować kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24. Na dworze Augusta III był sławny kuchmistrz Wereszczak,  od którego nazwany został jego sposób podawania kiełbasy. Kiełbasa na "wereszczaku" dawana była pokrajana w talarki i podlana ostrym sosem, a jadano ją  (function(...)wersji ciepłej zaserwowałam mocno spienione jasne piwo, natomiast do zimnej czerwone wytrawne wino.  Którą wersję  Wy wybieracie? Dajcie znać w komentarzu :)  Składniki: -300 g białej kiełbasy Na sos: -5 dag musztardy -łyżeczka szczypiorku -łyżeczka natki pietruszki -łyżeczka estragonu -2 szalotki lub małe cebulki -2 łyżki oliwy -2 cytryny -1/2 łyżeczki cukru -pieprz -2 żółtka ugotowane

Kulinarne przemyslenia
Żurek na wędzonce 117

Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy. Kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową.  Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.  Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości.  Wlałam(...)żurku.  Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku.  Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka. Notatki: * co region to zwyczaj - nie ma potrzeby zabielać żurku * jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 163

sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Gotowy wałek tniemy na centymetrowe kawałki rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu(...)razu uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego 1 duże jabłko, najlepiej kwaskowate, twarde i zielone— idealne jest Granny Smith 3 surowe białe kiełbasy (300-350g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko do posmarowania 2 łyżki oleju sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa cyganówka 508

moim wykonaniu jest pyszna.. kilka  ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg  boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3  łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną  cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około

Moje domowe kucharzenie
Domowa wędlina z piersi kurczaka 355

czasu, innym razem kiełbasa wygląda ładnie a dopiero pod wpływem ciepła pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Nie wszyscy też są w stanie na pierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć(...)śniadanie. Tak to wymaga trochę pracy i pewnych narzędzi ale nie jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita naturalne i oczywiście mięso oraz przyprawy. Do przygotowania innych jak np. toruńska potrzebna będzie jeszcze wędzarnia, a tę jeśli ktoś się uprze

OstryKęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6209

czasu, innym razem kiełbasa wygląda ładnie a dopiero pod wpływem ciepła pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Nie wszyscy też są w stanie na pierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć(...)śniadanie. Tak to wymaga trochę pracy i pewnych narzędzi ale nie jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita naturalne i oczywiście mięso oraz przyprawy. Do przygotowania innych jak np. toruńska potrzebna będzie jeszcze wędzarnia, a tę jeśli ktoś się uprze

OstryKęs
Pizzerinki z białą kiełbasą 104

pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było(...)wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu tartego 1 pęczek szczypiorku jajko do posmarowania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. max. 35ºC, rozpuszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Ravioli z cielęciną 68

Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) szczypta soli 2. Nadzienie: 350g cielęciny 150g włoskiej kiełbasy salsiccia (można zastąpić naszą kiełbasą białą, doprawiwszy ją solidną porcją kminu rzymskiego. Można też zrobić salsiccię samemu - wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ale ten przepis zostawmy sobie na inną okazję(...)folię spożywczą (można dodatkowo zamknąć do szczelnego pojemnika) i odłożyć na minimum 1 godzinę (można włożyć do lodówki). W międzyczasie przygotowujemy... 2. Nadzienie: cielęcinę mielimy na oczku 3mm, kiełbasę salsiccia obieramy z osłonki; cebulę, seler i marchew odpowiednio obieramy i siekamy - tak drobno jak potrafimy; na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy je kilka minut

Pasta Po Polsku
Barszcz chrzanowy 24

barszcz chrzanowy może być przechowywany w lodówce do 3-4 dni. Czy do barszczu chrzanowego można dodać mięso? Tak, do barszczu można dodać różnego rodzaju mięsa, na przykład gotowaną kiełbasę lub kawałki gotowanego mięsa, co czyni go bardziej sycącym daniem. Jak można złagodzić smak chrzanu w barszczu? Aby złagodzić smak chrzanu, można dodać więcej śmietany lub mleka, co sprawi(...)innych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Jajka faszerowane wędzoną makrelą Jajka faszerowane chrzanem i rzodkiewką Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem – przepis na Wielkanoc Doskonała biała kiełbasa w sosie chrzanowym na Wielkanoc Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim Sałatka z selera konserwowego i ananasa Odkryj idealną sałatkę na Wielkanoc: sałatka

Moja Książka Kucharska
Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 168

zrobić go sami :) Składniki (zakwas): 500ml wody 5 łyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta

ChilliJemy
Żurek na domowym zakwasie 152

doświadczenie mądrzejsza. Proces robienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około 1,5 litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki

Czerwony Gupik
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 331

śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo(...)pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym

Kulinarne przygody Gatity
Różowe jajka faszerowane w czerwonej kapuście 19

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: –  domowa biała kiełbasa –  jajka faszerowane w 3 kolorach –  babka majonezowa –  babka piaskowa –  jajka faszerowane paluszkami krabowymi –  łosoś marynowany w whisky –  śledź w czosnku i majeranku –  farbowanie(...)JAJEK: – żółtka z przekrojonych jajek – 4 łyżki majonezu – 100 g sera gorgonzola (możesz dać też inny, np kozi) – 1 łyżeczka kurkumy – sól i biały pieprz Do ozdoby: plasterki rzodkiewek, drobno pokrojona czerwona cebulka, szczypiorek lub rzeżucha PRZYGOTOWANIE: Z czerwonej kapusty zdejmij około 10 zewnętrznych listków, a resztę warzywa możesz zużyć na przykład do surówki. Opłucz

nietylkopasta.pl