ryba - 22175 przepisów (strona:60/1479)

Ryba po grecku 129

chyba najpopularniejsze danie goszczące na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, ale w moim domu gości zdecydowanie częściej. Smaczna ryba w towarzystwie sosu warzywno-pomidorowego na dobre podbiła serca moich domowników. Można ją podawać na gorąco, ale ja jestem zwolennikiem ryby po grecku podawanej na zimno, więc już dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba(...)grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę a pora

Pieguskowa Kuchnia
Ryba w śmietanie 122

Ryba w śmietanie przygotowana w ten sposób rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatna i smaczna. Przygotowanie tego dania nie wymaga zbyt wiele czasu można powiedzieć, że jest wręcz ekspresowe. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji skosztować jej w takim połączeniu polecam- naprawdę warto! Ryba w śmietanie filety z dowolnej ryby 2 pory 4 łyżki masła 6 łyżek słodkiej śmietany(...)sól, pieprz Rybę pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojone pory, dusić ok. 7 minut. Posolić. Na pory ułożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem ok 10 minut raz odwracając rybę. Wlać śmietankę, zagotować. Rybę wyłożyć na półmisek , polać sosem z porami. Artykuł Ryba w śmietanie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 226

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są kutrów rybackich, a sprzedawcy niejednokrotnie patroszą swoje zdobycze na oczach przechodniów. Rybne menu jest dość szerokie – od powszechnie dostępnych, puszkowanych węgorzy w galarecie od Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych(...)podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają się w roli zacieracza śladów po ciałach zlikwidowanych przez nas przeciwników

Nerds Kitchen
Ryba w pomidorowej galarecie 146

Ryba w pomidorowej galarecie to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych rybnych tymbalików . Świetnie smakuje i wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Taka ryba  idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra.  Składniki na 8 porcji: 2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg) 1,5 l wody 1 szklanka soku pomidorowego(...)szklanka mrożonego groszku 1 duża cebula 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 2 goździki sól, pieprz ostra papryka 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody Groszek odmrozić. Rybę umyć, osuszyć i każdy filet pokroić na 4 części. Do garnka wlać wodę. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól i pieprz. Wywar

Ugotować
Dorada pieczona w soli 106

fareast-language:EN-US;} Dorada pieczona w soli Składniki – 2 sztuki: Dorada – 2 sztuki Sól gruboziarnista – 1 kg Czosnek – 5 ząbków Cytryna – kilka plasterków Świeży tymianek – kilka gałązek Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z łusek i wypatroszyć. Następnie po bokach zrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku. Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry cytryny. Żaroodporną formę(...)pieczenia wysypać solą na grubość 2-3 cm, na niej położyć rybę i przysypać resztą soli. Sól można skropić kilkoma łyżeczkami wody i dokładnie docisnąć do ryby. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec w nim ryby przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryby). Gdy ryby będą gotowe, rozbić ostrożnie solną skorupę, zdjąć skórę ryb i podawać. Moja

Kuchnia Bon Appetit
Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej 123

Soczysty, aromatyczny dorsz z grilla. Namawiam do urozmaicenia grillowego menu i wprowadzenia ryby. Grilluj zdrowo! Filety z dorsza, kilka zielonych gałązek lubczyku prosto z grządki i pyszna, zielona ryba gotowa. Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza. Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony(...)skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by "trzymał" rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki: 4 duże filety z dorsza 4 łyżki oleju rzepakowego 4 gałązki lubczyku 3-4 cm kawałwk imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 312

Ryba jest nudna, bez smaku, wolę schabowe – jeśli wy też spotykacie się z takimi argumentami, to zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz(...)przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy

MarcinChef
ryba po grecku 147

ryba po grecku Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie postu. A ryba z dużą ilością warzyw, to propozycja jeszcze lepsza. składniki 1,5 kg filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego(...)pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 8-10 łyżek oleju 1 szklanka mąki sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. W tym czasie  obieramy

Miód i pieprz
Recenzja książki Ryby są super . 106

Taką niespodziankę w postaci wspaniałej książki  Ryby są super  sprawił mi dzisiaj LIDL . Książka  poświęcona  jest tematyce  ryb , autorami są Karol Okrasa i Dorota Wellman . Znajdziecie w niej porady i przepisy , jak przechowywać ryby  po czym poznać że ryba jest świeża , jak zabrać się za rybę , jak uwędzić i przyrządzić rybę w domu(...)jeść ryby,  oraz  wiele  cennych rad i trików  . Dzięki tej książce zrozumiesz że ryby są super zdrowe i pyszne i z miłą chęcią będziesz je przyrządzać  . Serdecznie polecam i zapraszam na zakupy :)  W książce znajdziecie 286  przepisów na : ZUPY DANIA GŁÓWNE  ŚWIĘTA GRILL  OWOCE MORZA  Wszystkich zainteresowanych książką informuję

Sama słodycz i szczypta chili
Dorsz pachnący czosnkiem 162

Rysku pozostały 22 dni Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci swój smak. Jest to przecież niezwykle delikatne mięso...dlatego w kwestii rybnej jestem tradycjonalistka, jednak ten przepis mnie urzekł - czosnek, pietruszka i mleko... to musi być pyszne! I tak też jest. Ryba wychodzi niezwykle(...)delikatna. Kuszący aromat czosnku unosi się w powietrzu a smak - hmmm delikatnie czosnkowo - pietruszkowy ale dalej jest to smak ryby, a nie przypraw. Naprawdę pysznie...   DORSZ PACHNĄCY CZOSNKIEM łatwe ok 1h dla 4 osób Składniki * 6 filetów z dorsza - ja miałam całą rybę i pokroiłam ją w dzwonki * 3 ząbki czosnku * 10 dag masła * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sierotka maRysia w kuchni
Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym 208

Sandacz... czy wiecie jak smaczne potrawy można z niego wyczarować? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to szczerze Wam polecam. Ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby. To w końcu źródło zdrowia, tak polecane przez lekarzy czy dietetyków. Korzyści z jedzenia ryb jest wiele: wpływają pozytywnie na nasz wzrok, poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, a nawet działają antydepresyjnie. A dlaczego akurat sandacz(...)Głównym atutem kulinarnym tej ryby jest jej delikatne i jędrne mięso, które znakomicie nadaje się do smażenia i gotowania. Należy podkreślić, że białe, chude mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam

Słodkie okruszki
Ryba zapiekana z pomidorami i fetą 157

Kolejna nasza propozycja na danie z pomidorami. Uwielbiamy takie słodkie i pachnące pomidory, pasują prawie do wszystkiego. Dzisiaj zrobiliśmy filet z ryby zapiekany z pomidorkami i serem feta. Jest to, nie zliczę już który przepis, gdzie wystarczy połączenie trzech, czterech prostych produktów, żeby otrzymać niepowtarzalne i pyszne danie. Starczy tego pisania i przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 400 g ryby(...)łagodnego sera typu feta ok, 10 małych pomidorków tymianek (świeży albo suszony) 4 łyżki oliwy z oliwek Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety z mintaja, ważne żeby ryba miała zbite mięso (zapobiega rozwalaniu się), poza tym można eksperymentować z gatunkami. Feta natomiast powinna być dość zbita, będziemy potrzebować dość małych kostek i fajnie jakby nam się

KasiaiKrzysiu.pl
Ryba w galarecie 287

Przepis na rybę w galarecie miał być dodany pod koniec roku. Niestety trudno było się zmobilizować i znaleźć chwilę na opisanie tej pysznej potrawy. Szybciutko nadrabiamy zaległości. Danie w całości wykonane przez męża. Chyba brak mi cierpliwości do przygotowania tego typu potraw. Zrobienie ryby jest dosyć pracochłonne, jednak bardzo wyjątkowy smak dania wszystko wynagradza. Ryba gościła na naszym stole podczas(...)bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości.  Bułkę moczymy w mleku a następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i  jajko, posiekana

Pan i Pani Smith w kuchni
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 188

Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami.   Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie(...)trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli chodzi o same dania z zaproponowanego menu. Wszystkie propozycje, poza rybą były naprawdę smaczne. Dlaczego poza rybą. Warzywa i sama dorada były zrobione w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, niemalże w niej pływały. Jak zapytałam Kurta co on robi i dlaczego

Mój Smak na Życie
Ceviche, czyli ryba w cytrusach 145

Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba(...)100g świeżego filetu z dorsza 100g świezego fieltu z łososia 1 cytryna 1 limonka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomarańczy kilka gałązek świeżej kolendry sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.  Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania