ryba - 22175 przepisów (strona:65/1479)

Tarta z rybą wędzoną 89

Tarta z rybą wędzoną – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie wędzonej rybce. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście wędzona ryba, wszystko zapieczone na prostym, pszennym cieście. Moim pomysłem na dużą, podzielną wersję tarty (przygotowywałam ją na imprezę na 20 osób ), było upieczenie jej w okrągłej blaszce do pizzy (32cm średnicy(...)fajna i smaczna. Ten przepis można oczywiście przygotować w tradycyjnej foremce na tartę o średnicy 24-26cm – wyjdzie wyższa ni ta na zdjęciu. PRZEPIS NA TARTA Z RYBĄ WĘDZONĄ Składniki na tarta z rybą wędzoną: ciasto: 300g mąki pszennej jasnej tp 550 100g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej

Dorota Smakuje
Ryba pieczona w papilotach z warzywami 74

Jeśli znudziła Wam się ryba smażona lub jesteście na diecie to koniecznie spróbujcie tego dania. Ryba w papilotach jest lekka i smaczna a dodatek warzyw sprawia, że rybka smakuje wyjątkowo. Dobór jarzyn ?- tu możemy naprawdę poszaleć bo ryba świetnie komponuje się z każdym warzywem. Składniki : 4 płaty morskiej ryby lub 4 gotowe kostki z morszczuka mała cukinia pokrojona(...)skład których wchodzi rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, czosnek, łyżka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki papier do pieczenia Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Jeśli używamy ryby mrożonej, musimy ją wcześniej rozmrozić. Na papierze do pieczenia układamy po kawałku ryby doprawionej solą i pieprzem. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone warzywa i zioła i smażymy

Kasia i jej kobiecy świat
Okoń morski pieczony z pomidorami (Branzino al forno con pomodori) 89

pieczonego okonia morskiego z pomidorami, czerwon ą  cebul ą  i cytryn ą  z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i białego wina dla podkręcenia smaku.    Rybę upiekłam w rękawie, ale możecie to również zrobić w pergaminie lub folii aluminiowej. Z achowamy w ó wczas wszystkie składniki odżywcze zawarte w przygotowanej potrawie a upieczona ryba staje(...)prezzemolo sale, pepe Ulteriore: carta alluminio o carta da forno per cartocci PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pomidory, cebulę i cytrynę kroimy na cienkie plasterki. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny, gałązkę natki pietruszki; d oprawiamy solą i pieprzem.   Ryby przekładamy do rękawa

La grande e la piccola cuoca
Grzanki z wędzonym karmazynem 95

Nadmorskie śniadanie się dziś kłania. Wędzony karmazyn jak znalazł na śniadanie czy kolację. Nad morzem można wybierać w wędzonych rybach, tu plus. Jednak sprawdzi się łatwo dostępna makrela lub inna wędzona ryba, za którą przepadacie. Ot wielkie mi co! Kanapki na blogu bardziej pomysł niż konkretny przepis. Jest proste, takie polskie, tradycyjne śniadanie – kanapki. Ale nie byle jakie:) plus(...)pozdrowienia Grzanki z jasnego pieczywa, krótko przesmażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. Jak ulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora “bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać

Zasmakuj Kuchni
Turbot duszony w winie 78

Turbot jest rybą morską najdelikatniejszą i najsmaczniejszą; ponieważ jest bardzo duży, przeto podaje się go zwykle przy liczniejszych zebraniach. Turbot jest kształtu płaskiego, z jednej strony ciemno-bronzowy,  z drugiej biały i tą stroną kładzie się do góry, wydając do stołu. Turbot jest tak smaczny, że nie wymaga prawie żadnych dodatków. ” Tak o turbocie w kuchni polskiej pisały Helena(...)Kulzowa i Maria Gałecka w 1934 roku. Niestety moje turboty nie były tak duże, były raczej jednoosobowe. Turboty kupiłam prosto z kutra (kuter firmy ryby u rybaka ) i na miejscu zostały one oczyszczone. Odgłowione, bez wnętrzności, z odciętymi płetwami i ze zdjętą ciemną, szorstką skórą. Turbot z jednej strony ma ciemną, szorstką skórę, z drugiej białą i gładką (tę zostawiamy

królestwo garów
Turbot smażony 95

Turbot , jedna ze smaczniejszych ryb bałtyckich, a na pewno najdroższa w nadmorskich smażalniach. Turbota bardzo prosto można usmażyć w domu, nawet w warunkach wakacyjnych. Wystarczy patelnia, olej, sól, mąka i oczywiście turbot. Turbot , przed wojną nazywany był płaszczą. Tak o turbocie pisała Maria Disslowa w 1930 roku w książce Jak gotować : „ Płaszcza (turbot). Jest to duża szeroka i płaska ryba(...)stąd nazwa jej płaszcza), mięso ma białe tłuste i bardzo delikatne. Przyrządzać ją można na rozmaite sposoby, jak każdą inna rybę. (...) Oskrobać rybę, oczyścić, wyjąć wnętrzności, wypłókać starannie, wcisnąć soku cytrynowego i posolić. (...) ” Turboty kupiłam prosto z kutra i na miejscu zostały one oczyszczone. Odgłowione, bez wnętrzności, z odciętymi płetwami i ze zdjętą ciemną, szorstką skórą. Turbot z jednej strony

królestwo garów
Filety rybne smażone w panierce 122

Filety rybne smażone w panierce       PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE Składniki na filety rybne smażone w panierce: filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta 1-2 jajka olej   Jak zrobić filety rybne smażone w panierce Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy, olej

Dorota Smakuje
Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami 113

arktycznych wodach Norwegii, karmiąc go specjalną karmą MOWI o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego. #lososmowi - MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO - Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. To właśnie(...)wszystkie nasze farmy (a do 2020 r. już wszystkie) są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję,  że nasz łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania antybiotyków

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba w cieście piwnym 97

Ryba w cieście piwnym Niesamowicie chrupiące ciasto oraz zanurzona w nim delikatna, soczysta i aromatyczna rybka to pomysł na obiad doskonały. Danie jest bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Sprawdzą się tutaj filety z rożnego rodzaju ryb np. dorsz, morszczuk, sandacz, miruna, okoń itp.     Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych sól, pieprz cytrynowy (lub gotowa przyprawa(...)ryby) olej do smażenia – ok 1,5 szklanki Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa – świeżo otwartego 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli       *** Filety myjemy i dokładnie osuszamy *** *** Rybę kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki i oprószmy z dwóch stron przyprawami. Odkładamy na około pół godziny

Blog z Apetytem
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 99

planami obiadowymi na cały tydzień! Pierwszy powstał mniej więcej rok temu, także w marcu :) Co dla Was przygotowałam tym razem? Plan "ze wszystkim", jak mnie prosiliście - czyli z mięsem, rybami, a także daniami wege. 4 zupełnie nowe przepisy, 3 zaczerpnięte z bloga, a do tego kolejny przepis w stylu "2 obiady z 1". Bardzo spodobała mi się taka koncepcja gotowania(...)niej sądzicie?  Proste obiady na 7 dni  to cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz wcześniejsze zestawy obiadów:  #1 -  2 x ryba i 5 x wege   #2 -  2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege #3 -  przepisy do lunchboxa #4 -  6 x wege, 1 x ryba

Chilli Czosnek i Oliwa
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 88

gotując wywar mięsny – rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie ono stopniowo oddawać swoje aromaty i uzyskamy w ten sposób wyrazisty bulion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obróbka termiczna ryb Ryby można przyrządzać na wiele sposobów, jednak do nie każdej odmiany możemy użyć tej samej metody obróbki cieplnej. Wędzenie – to delikatna metoda, która pozwala na zachowanie soczystości ryb Grillowanie(...)idealna metoda do przyrządzania całych ryb oraz filetów. Dzięki grillowaniu mięso nie traci smaku, soczystości oraz swojego aromatu Pieczenie świetnie nadaje się do filetów i całych ryb. Aby mięso nie straciło swoich wartości należy zabezpieczyć je folią aluminiową Smażenie – do tej metody nadają się całe ryby oraz filety. Pod wpływem wysokiej temperatury powstaje chrupiąca skórka, a pod nią pozostają soczyste

Kulinarne Przeboje
Zdrowa miska z rybą panierowaną w orzechach 93

kafeteriach czy „zielonych ” restauracjach, gdzie można zjeść nie tylko smacznie i zdrowo ale i kolorowo. Zdrowa miska zazwyczaj zawiera warzywa, jakieś kasze czy strączki, białko w postaci ryby, kurczaka czy mięsa oraz pyszny dressing. Zdrowa miska to łatwe danie do przygotowania, zdrowe , kiedy wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych źródeł. Nie wiem jak jest w Polsce ale w Szwecji(...)ekologię. Niedawno byłam w restauracji, gdzie meny zmienia się z dnia na dzień w zależności od tego jakie tanie i świeże produkty mógł manager zakupić na aukcji. Przykładem są ryby i inne owoce morza. Na ogół luksusowe restauracje kupują zawsze ryby i owoce morza odłowione w nocy. Na drugi dzień to co nie zostało sprzedane stoi gdzieś w koncie

codojedzenia
Zupa rybna z klopsikami 118

jadają zupy Ta zupa została jednak przyjęta entuzjastycznie i nawet doczekała się powtórki . Co uważam za spory sukces Zupa rybna z klopsikami jest pyszna , można ją zrobić z dowolnej ryby . Ja użyłam karpia , gdyż miałam jeszcze jednego małego w zamrażarce , ale z powodzeniem można użyć dorsza , mintaja czy jakiejkolwiek innej ryby. Ważne żeby była to cała ryba , gdyż będziemy potrzebować(...)Polecam , pyszna i sycąca , a do tego zdrowa co rzadko bywa w zupach Składniki : pulpety : 2 filety z karpia , bez ości i skóry , około 0,5 kg ( lub innej ryby ) 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szalotka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli

Ogrodnik w podróży
Paprykarz szczeciński 101

Powstała w połowie lat sześćdziesiątych, jej receptura została opracowana przez Wojciecha Jakackiego (szefa produkcji PPDiUR Gryf), na podstawie „Street foodu” z afrykańskich portów.  Do jej produkcji wykorzystywano ryby (50% masy paprykarza) z afrykańskich łowisk (pagrus), ryż, warzywa, ostrą afrykańską paprykę pima, pulpę pomidorową z Bułgarii, Węgier i Rumunii. Z czasem z potrzeby zagospodarowania ścinków ryb (zmieniły się łowiska(...)była eksportowana do wielu państw i to nie tylko z bloku wschodniego. Jednak i paprykarz szczeciński nie oparł się kryzysowi, zamiast afrykańskiej przyprawy zaczęto używać węgierską paprykę, zamiast kawałków ryb do puszek trafiały resztki. Obecnie ryba (szproty, łosoś) stanowi 20 - 30 % masy paprykarza. Do produkcji wykorzystuje się kapustę, warzywa i różne dodatki. Nie ma to już nic wspólnego

królestwo garów
Dorsz pieczony z warzywami 284

oliwa – około 1-2 łyżki 1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej 1 niewielka cukinia garść pomidorków koktajlowych pół brokuła (użyłam mrożonego) kilka plasterków cytryny       *** Rybę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z jednej strony obsypujemy delikatnie słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki i odstawiamy na około 20-30 minut(...)czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą *** *** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut *** *** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia *** *** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania