ryba - 22175 przepisów (strona:61/1479)

Ryba w mleku kokosowym 121

Dziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię(...)używać świeżego łososia ale (rzadziej) zdarza mi się też wykorzystać mintaja lub morszczuka z mrożonki. Tak naprawdę można użyć każdą lubianą rybę. To na co trzeba uważać to glazura w przypadku ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo

Lubczyk i Wanilia
Pieczony dorsz 339

Dziś naszła mnie ochota na rybkę . Padło na dorsza . Zwykle kupuję ryby zamrożone z 5% glazurą, ale tym razem wybrałam się do sklepu rybnego i kupiłam świeże filety z dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową(...)brokuła oraz ziemniaki z koperkiem.  Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem

Anielska Kuchnia Ani
Pstrąg pieczony w ziołach 129

SKŁADNIKI: 1 świeży pstrąg 1/2 średniej cukinii 1/2 cytryny natka pietruszki koperek przyprawa do ryb oliwa z oliwek papryka czerwona w proszku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ryby: Pstrąga oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. W środku i na zewnątrz. Do środka ryby wkładamy obficie koperek, natkę pietruszki i plasterek cytryny. Wstawiamy

kulinarnyJa
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

Europy   i największa europejska ryba słodkowodna. Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste.  Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował(...)sól - vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka -oliwa z oliwek Monini -gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek - Piekło-Niebo od Ziarenkowo - cebula suszona platki od Skworcu Rybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną

Z Kuchni Do Kuchni
Śródziemnomorska zupa rybna 178

zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki: - ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa) - 1 czerwona papryka - 500g pomidorów - 140g przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów - 3 łyżki oleju - 3 cebule - biała część pora - mała główka czosnku - 2 liście laurowe - 1,5 łyżeczki majeranku(...)pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut. Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu zupę posypałam

mojewypiekiinietylko
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 135

cytryny Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 246

minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 222

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pstrągi dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem. Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku. Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika(...)Piec przez 20 minut. Sos porowy: Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy. Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki. Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut) Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem, kiedy całość się zagotuje, z djąć z palnika. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 235

kazda porcje lososia.Wyciete kawalki  ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc wycietej ryby z ciasta.Brzegi dokladnie zlepic ,przyciskajac dodokola miejsce przy mniejscu widelcem. Obie zlepione ryby posmarowac roztrzepanym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka. Na koniec przy pomocy(...)nozyc kuchennych lekko uchylonych,delikatnie naciskajac zrobic rybie luski. Te malenkie powstale dziurki sa konieczne nie tylko do ozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace. Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia. W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Płotka smażona z ziołami 182

drogie jakoś mnie nie przekonuje.Ponieważ z naszych rzek i jezior,które stają się coraz czystsze,jak równiż ze stawów i chronionych hodowli pochodzi wiele smacznych  ryb,w bardzo niskich cenach.Kto osobiście oddaje się wędkarstwu lub ma w rodzinie wędkarza tak czy inaczej ma dostęp nie tylko pstrąga lub sandacza,ale często do zwykłej płotki,czy leszcza. Moje(...)dodatkiem ulubionych ziół.Polecam! Składniki: 1 kg wypatroszonych płotek sok z cytryny sól oregano,tymianek-opcjonalnie mąka do obtoczenia masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: sprawione i wypatroszone ryby dokładnie umyć na zewnątrz i w środku pod zimną bieżącą wodą skropić sokiem z cytryny ze wszystkich stron,do środka wkłożyć po gałązce ziół i odstawić pod przykryciem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki rybne 277

zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam! Składniki na kotleciki rybne: ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany) 1 jajko posiekana(...)cytryny Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia). Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę

UgotujmyTo.pl
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 213

końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na dwie duże porcje): 2 pstrągi patroszone 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku sok z cytryny 4 plasterki cytryny gałązki świeżego tymianku (może być(...)Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek), posól i popieprz do smaku, posyp tymiankiem (świeżym lub suszonym). Wstaw warzywa na 25 -30 minut do nagrzanego piekarnika. RYBY: Pstrągi umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop je w środku sokiem z cytryny, posól i popierz w środku i na zewnątrz. Do środka włóż łyżeczkę masła

Słodko-Słony Świat Ilony
Kuchnia gruzińska 315

kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką. Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i sera Ryby Tradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury. Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrąga Czarnomorskie smażone(...)ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania