,,Ryba w cieście” 106Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki ryby w cieście: 250 g mąki 1 łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś(...)kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie) Jak zrobić rybę w cieście? Rybę solimy, oprószamy pieprzem i startą skórką cytrynową oraz skrapiamy
Podróż w kulinaria
Ryba po bałkańsku 123Ryba po bałkańsku Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania! Składniki: 0,5kg filetów z ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 młoda cukinia 2-3 pomidory 1/3 szklanki wody lub bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)szklana mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli i pieprzu *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy *** *** Rybę kroimy na około 5 centymetrowe kawałki *** *** Kawałki ryby zanurzamy w cieście *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy
Blog z Apetytem
Polędwica z dorsza 98dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty , także warzywa(...)suszony koperek, ostra papryka łyżka masła klarowanego Do podania: ćwiartki cytryny, świeża natka, kolendra lub koperek PRZYGOTOWANIE: Polędwice z dorsza myję pod bieżącą, zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Rybę przyprawiam z obu stron. W zależności od potrzeb możesz użyć więcej lub mniej kawałków ryby. Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć mielonego pieprzu kolorowego lub pieprzu cytrynowego. Ostrą paprykę mieloną śmiało
Zasmakuj Kuchni
Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce 177Chrupiące rybne kąski w kukurydzianej panierce Szukacie przepisu na szybką, chrupiącą rybę? Spróbujcie rybnych kąsków w kukurydzianej panierce. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub przyjęcie. Takie chrupiące rybne kąski najlepiej smakują w towarzystwie porcji frytek i zestawu surówek. My je uwielbiamy Zawsze znikają w mgnieniu oka Jaka ryba do chrupiących kąsków? Do przygotowania rybnych kąsków najlepiej sprawdzają się(...)dorsza lub mintaja. Ja dziś użyłam bałtyckiego dorsza. Wyszło przepysznie. Świeże filety z dorsza bałtyckiego możecie zamówić na stronie smacznaryba.pl Paczki wysyłane są w każdy zakątek Polski. Dostaniecie świeżą rybę prosto z morza pod same drzwi. Jeszcze macie szansę zamówić sobie tam świeże ryby na Święta . Zamówienia na święta zbierane są do 17.12 Możecie zamówić sobie dorsza, flądrę, karpia
Słodkie okruszki
Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 127Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej . Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze wychodzą(...)smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Wigilia Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Smażenie 20 min. Kalorie 245 kcal Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto
ProstePesto.pl
Ryba po węgiersku w sosie z pomidorami i papryką. PRZEPIS 199Nieustannie szukamy nowych pomysłów na obiad z rybą, a ten od razu nam się spodobał. Kawałki dorsza zanurzone w wyrazistym sosie z papryką, który smakuje podobnie do leczo, taki obiad bardzo wszystkim smakował. Przepis na rybę po węgiersku Składniki: 500 gramów filetów z dorsza lub innej ryby morskiej, 3 zielone papryki – oczywiście mogą być też w innych kolorach(...)sparzonych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych, 2 łyżki papryki w proszku – najlepiej wędzonej, pęczek natki pietruszki, 1 jajko, płaska łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić rybę po węgiersku? Jajko wbij do miseczki, wsyp łyżkę papryki oraz mąkę, wlej 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż
Kulinarna Polska
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 161każdemu korzystanie z tego urządzenia. Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową w 10 -12 minut(...)jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę np. kawałek
SMYKWKUCHNI
Tatar ze śledzia z korniszonami 135zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi(...)były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne
Kulinarne przygody Gatity
Ryba smażona w cieście. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej panierki. PRZEPIS 141Jeśli znudziła ci się ryba tradycyjnie panierowana w bułce tartej, spróbuj usmażyć ją w cieście. Wychodzi niezwykle pyszna i delikatna. Przepis na rybę smażoną w cieście Składniki: pół kilograma filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj), 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w cieście? Jeśli używasz ryby mrożonej(...)dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj lub wymieszaj rózgą na jednolite, gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony – aż ciasto zrobi się ciemnozłote. Zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczy, następnie
Kulinarna Polska
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 144Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)szczęście, dzięki pewnemu nieporozumieniu przy zgłębianiu Biblii, żydowski post polegający na powstrzymaniu się od jedzenia i wszelkich cielesnych uciech ograniczono jedynie do luksusowego składnika uczt – czyli mięsa właśnie. Ryb do mięsa nie zaliczono, tak samo jak wszystkich innych stworzeń wodnych (w Polsce – bobrów, w krajach śródziemnomorskich – żółwi). Jednak w postne dni, ze zrozumiałych względów, na stołach królowały ryby. A najłatwiejszą
smakowitehistorie.com
Tarta z łososiem w kształcie ryby 120opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia i możesz(...)układaj je na łososiu. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić
nietylkopasta.pl
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 131Śledź to najpopularniejsza ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis(...)ziemniakami. Koniecznie zróbcie ją u siebie w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Zdecydowanie warto! Śledź - najpopularniejsze ryba w Polsce W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi
Kulinarne przygody Gatity