Zupełnie przypadkowo załapaliśmy się na dostawę świeżych ryb, wybór był naprawdę duży i dłuższą chwilę przyglądaliśmy się wszystkim okazom. Najchętniej zabralibyśmy ze sobą dwie lub trzy różne ryby, ale musieliśmy się zdecydować na jedną, bo wszystkie były dobrze wyrośnięte. Wybór padł na 800 gramowego karasia , kilka kroków dalej kupiliśmy pieczarki i już mieliśmy pomysł na sobotnie danie. Gdy zabieraliśmy się(...)przygotowanie obiadu, okazało się, że ryba jest już oskrobana, na co w ogóle nie zwróciliśmy wcześniej uwagi. Dzięki temu szybciej wszystko nam poszło i karaś w sosie pieczarkowym po około godzinie znalazł się na stole. Składniki na karasia w sosie pieczarkowym Smażona ryba: 1 karaś sól, pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 1 mała
niecodziennikparydzisiaj w roli głównej dorsz wędzony, kupiony od rybaka z Mielna niemalże pod moim blokiem, to się nazywa mieć farta! Powiem Wam szczerze, że miałam lekkiego stracha przed kupnem ryb u Pana bo nigdy nie wiadomo co się kupuje, a historia wyglądała tak: Idę z psem z dokumentami do księgowej i miam auto z napisem: Ryby prosto z kutra, patrzę(...)faktycznie stoi jakiś koleś i ma wagę itd. Podchodzę i zagaduję czy On handluje rybami, na co Pan mi odpowiada, że tutaj to nie, czeka na kolegę, ale jak chce to zostało mu jeszcze kilka ryb wędzonych i kilka świeżych makreli. No i rozmawiam z Panem od słowa do słowa, a ja lubię rozmawiać z ludźmi, kupiłam dla męża trzy
SMYKWKUCHNIZapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem to bardzo sycąca i dość szybka do zrobienia potrawa w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie rybę, to z pewnością wam zasmakuje. Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej „Kuchnia polska” z lat 80. Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią(...)jest poniższy przepis. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety dostać dzisiaj baraninę czy mózg wołowy jest bardzo ciężko. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą i boczkiem: 400 g filetów z ryby (dałam dorsza) 500 g ziemniaków 2 cebule 100 groszku mrożonego 400 g boczku wędzonego gotowanego szklanka mleka jajko 150 g sera żółtego łyżka
e-PrzepisyKulinarneDziś mam dla Was pomysł na coś co trochę odbiega od moich dotychczasowych przepisów. Mianowicie przepis na smażone ryby w zalewie octowej do słoików. Mieszkam w sąsiedztwie rzeki Narwi, więc od czasu do czasu zdarza się, że ktoś przyniesie do domu świeżą rybę. Z reguły są to szczupaki, leszcze, okonie. Czasem sum lub sandacz. Tradycyjne ryby smażone na patelni trochę(...)się już przejadły, zwłaszcza że niektóre z ryb są bardzo ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg ryb filetów lub dzwonków
Waniliowe ImprowizacjeRyba smażona w cieście to pomysł na przygotowanie filetów z dowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety(...)rybne np. z dorsza lub morszczuka 1 jajko 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mleka sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny. Rozmrożone filety podzieliłam
Waniliowe Improwizacjenaszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem na poradzenie(...)sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj
Z notatnika dietetykaRyba po grecku w polskich domach gości zazwyczaj tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, a przecież to pyszne i zdrowe danie. W naszej kuchni przyrządzamy je więc dużo częściej. Szczególnie odkąd mamy ten przepis. Ryba po grecku jest dużo lepsza, jeśli na chwilę wstawimy ją do pieca. Przepis na rybę po grecku Składniki: około kilograma filetów z białej ryby (najlepszy będzie(...)sól, pieprz, olej. Zrób tak: do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i mąkę i wymieszaj na gładkie i dość rzadkie ciasto (najszybciej zrobić to mikserem). Zanurzaj w nim kawałki ryby i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij, przełóż na papierowy ręcznik i odstaw. Teraz na patelni przesmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew
Kulinarna PolskaŚwiąteczna ryba w warzywach Bożonarodzeniowe święta rybami stoją, więc myślę, że przyda się Wam przepis na soczystą i delikatną rybkę w pysznej zalewie z warzywami. Danie smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą, dlatego warto wykonać je trochę wcześniej. Składniki: 1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp) sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby(...)cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę oraz ogórki i wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy ** *** Warzywa wykładamy równomiernie na usmażonej rybie *** *** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Sól i cukier dodajemy do smaku *** *** Gorącą marynatą zalewamy rybę z warzywami i odkładamy do przestudzenia *** *** Po wystudzeniu danie wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemProsty i szybki przepis na pyszną rybę. Kupiłam dwa filety z dorsza atlantyckiego, bez skóry. Postanowiłam je upiec a dodatkiem był sok z cytryny i czosnek. Tak przygotowana ryba jest bardzo soczysta. Ważne aby do pieczenia użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie, będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną(...)filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie pieczenia dorsza powstało sporo pysznego sosu, pieczone ziemniaki okazały się doskonałym dodatkiem. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony The Spruce Eats Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem - przepis składniki - 2 porcje
Stare Garyciekawe danie na nasz wigilijny stół. Co roku stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego. Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz. Są to ryby delikatne, które idealnie komponują się ze smakiem śmietany. Idealnym dopełnieniem do naszego dania będzie również(...)filetu z dorsza 8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 4 średnie cebule Cukier Sól Świeżo zmielony czarny pieprz Starty ser Masło Mąka Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie filet kroimy na mniejsze kawałki i lekko solimy z każdej strony. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRyby w większości przypadków piecze się lub smaży, ale zapiekane smakują równie wybornie . Szczególnie jeżeli są odpowiednio przyprawione. Jednym z najszybszych i jednocześnie najsmaczniejszych przepisów na rybę jest wersja zapiekana z pieczarkami i serem. Do przygotowania ryby zapiekanej z pieczarkami i serem potrzebujemy: – 0, 5 kg mrożonych filetów (miruna, mintaj) – 0, 2 kg żółtego sera(...)pieczarek – sól, pieprz, przyprawę do ryb – olej – szklankę bułki tartej – szklankę mąki – mały pęczek natki pietruszki – pikantny ketchup Sposób przygotowania: Rybę po rozmrożeniu płuczemy , solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie można przesmażyć pieczarki na małej ilości oleju i zetrzeć na tarce ser. Pieczarki najlepiej jest pokroić
sierotka maRysia w kuchniCzas Przygotowania : 4 h Czas Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujemy. Ja przekonałam się do smażonego dorsza dopiero wtedy, gdy skosztowałam tego przygotowanego przez mojego przyjaciela Marka. Sekretem jego przepisu jest włożenie ryby do solanki na kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu sól(...)wnika do wnętrza ryby i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Natomiast chrupiącą skórkę otrzymamy panierując dorsza w mące kukurydzianej. Składniki 1 kg.oczyszczonych tuszek z dorsza (bez głów) 3 łyżki soli 1 litr wody pieprz mąka kukurydziana 1 litr oleju Krok po Kroku 1 Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zimnej solanki wkładamy rybę i pozostawiamy w lodówce na około 3 godz
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyJednogarnkowa ryba z ryżem, dodatkiem jarmużu oraz suszonych pomidorów jest niezwykle aromatycznym daniem. Smaku nadaje jej także ostra papryka oraz cebula i czosnek. To danie rybne jest jednym z najprostszych na tym blogu. Biorąc się za jego przygotowanie nie spodziewałam się, aż tak smacznego efektu. Wizualnie jednogarnkowa ryba z ryżem nie powala, ale podana na ładnej zastawie może wyglądać apetycznie(...)komentarzu czy przepis się udał i czy smakował, to dla mnie bardzo cenne! Smacznego! Zobacz też: Filet rybny pieczony w piekarniku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na jednogarnkową rybę z ryżem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 300 g filetów z białej ryby (np. mintaja) 300 g ryżu basmanti 2 garście jarmużu 6-8 suszonych pomidorów
Kuchnia BazyliiRyba po grecku to jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień przed Wigilią, by smaki się przegryzły. 5 filetów z mintaja bułka tarta 1 jajko 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 2 cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)koncentratu pomidorowego ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z obu stron i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka się nie zezłoci. Usmażoną rybę odkładamy na talerz. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę
Dieta bez mleka