kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ tak! Posłodzę go bakaliami! A najlepiej aromatyzowanymi w soku z pomarańczy(...)domu mojej mamy wpadłam jak burza. W mojej głowie już kroił się pomysł na nowy smak sernika. Rozebrałam z płaszczyka moją zaczerwienioną na buźce córuchnę, przekazałam babci pod chwilową opiekę, a sama na jednej nodze skoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat
Raj dla PodniebieniaDziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości(...)piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie
Raj dla Podniebieniawiele przepisów na te wypieki, więc dlaczego by nie stworzyć książki z przepisami na te wdzięczne ciasta? Do pracy przystąpiłam od razu. Jednocześnie zaczęłam pisać wstęp, tworzyć nowe rodzaje serników, których z tygodnia na tydzien przybywało, a także szukać wydawcy. Wszystko to, było przyjemne, lecz czasochłonne. Pracując na co dzień zawodowo, tylko jakiś wycinek czasu mogłam poświęcić swojemu zajęciu, jednak(...)także mój wydawca i przesympatyczna pani redaktor nadzorująca prace nad moją książką, która stwierdziła, że temat mojej książki jest raczej niszowy, mało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam
Raj dla Podniebieniajest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego 12 żółtek 150g cukru(...)foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko, z każdej strony i wbijamy nóż do samego
Gotowanie i blogowanieIdealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej zdziwiona(...)Może zszokowana? W końcu miałam pełne ręce roboty ze sprzątaniem. Długo to trwało, bo sernik ogromny i wysoki. No cóż. Każdemu może się przytrafić. A Wy, mieliście jakieś przygody albo nieplanowane niespodzianki w kuchni? Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nim ponownie. Ale tym razem zrobiłam w dwóch tortownicach, bo tak chciałam. Zdjęcia też zrobiłam nowe. Skoro piszę
Kuchnia u KrysiOstatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie(...)dodajemy ubitą pianę z białej i delikatnie ją mieszamy z masą serową łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (krótko). Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną tortownicę. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 40-45 minut. Boki sernika powinny odchodzić od formy. Po tym czasie zostawiamy sernik
Słodkie okruszkiwrzątku. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min, do momentu aż wierzch sernika będzie ścięty. W między czasie przygotować masę porzeczkową. Masa porzeczkowa: 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 300 g konfitury/dżemu porzeczkowej zblendowanej na gładką masę 1 łyżka(...)wyjąć z piekarnika, na niego delikatnie i równomiernie wylać masę porzeczkową, pomagając sobie łyżką. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 min w temperaturze 160 st. Do momentu, aż środek sernika się zetnie. Po upieczeniu sernik pozostawić w formie i całkowicie wystudzić na kratce. Gdy sernik będzie zimny przygotować mus żurawinowy. Mus żurawinowy: 400 g jogurtu greckiego (schłodzonego
moj przepis naSernik jest to jednoznacznie moje ulubione danie w kuchni! Dziś prezentuję Wam przepis na pyszny sernik(...)musem śliwkowym! Sernik jest bardzo smaczny, może trochę bardziej zbity niż inne moje serniki, ale jak mówiłem smakuje pysznie. Przygotowanie takiego sernika jest trochę trudne, ale jestem pewien, że jeżeli lubicie serniki tak jak ja, to nie poszkodujecie czasu i upieczecie sobie takie cudeńko! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek maślanych 70 g masła Masa serowa
Kuchnia ŁukaszaDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera(...)Sernik z gruszkami Składniki: 80 dag zmielonego sera 3 jaja 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie 2 czekolady białe ¾ szklanki cukru 5 dag orzechów włoskich 20 dag herbatników 1 opakowanie ptasiego mleczka tłuszcz do formy Wykonanie: Tortownicę wysmarować tłuszczem. Orzechy zmielić z herbatnikami , rozetrzeć z masłem i rozłożyć w tortownicy. Ser zmiksować z jajami i cukrem- podzielić na pół
Tradycyjna Kuchniaciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie(...)średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny. Po przygotowaniu spodu z ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce
dom-agi.plSernik z jabłkami to sprawdzone połączenie smaków: jabłek i cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu. Sernik można przygotować w tortownicy(...)średnicy 21cm. Sernik z jabłkami Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej 70g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli masa jabłkowa 380g startych jabłek (3 średniej wielkości jabłka) 2-3 łyżki cukru 2 łyżki (25g) masła 2 łyżki (20g) budyniu śmietankowego b/c w proszku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu masa serowa 550g
Smakołyki Berenikizarazem niesamowity komplement – „Dawno nie jadłam tak dobrego sernika. Jest pyszny i delikatny (…)” Tak skomentowała mój sernik moja mama. Jeszcze nie raz ta wersja sernika zagości na moim stole Składniki: (tortownica 24 cm) 500 g sera sernikowego z wiaderka 4 duże jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego(...)lodówki. Dowolnie wkładamy obie masy. Raz serową, raz kakaową. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika, sernik jest dobrze upieczony, gdy odchodzi od boków formy). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Sernik zawsze delikatnie opada. Gdy sernik przestygnie wyciągamy ściągamy
Słodkie okruszkiMyslałam, że Sernik z truskawkami i czekoladą to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoniższy przepis na sernik baskijski przygotowany jest z myślą o osobach, które nie przepadają za słodyczami, ale od czasu do czasu mają na nie ochotę. Wypiek nie jest zbyt słodki, choć przypieczona i błyszcząca skórka może świadczyć inaczej. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, spróbujcie masę przed dodaniem skrobi i ewentualnie dajcie więcej cukru. Proporcje dotyczą też małej tortownicy(...)sernik zjadać z przyjemnością, a nie z przymusu w obawie przed zmarnowaniem. To sernik, który bardzo szybko się robi i piecze. Nie potrzeba do niego przygotowywać żadnego spodu, więc spokojnie można podać ludziom z nietolerancją glutenu. Powinien mieć przypieczoną skórkę i rzadki środek, który ścina się podczas długiego trzymania w lodówce. Dzięki temu sernik jest wilgotny
Weekendy w domu i ogrodziemiłośników diety keto oraz tych, którzy cenią sobie smakowite desery bez zbędnych kalorii, przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na keto sernik bez pieczenia. To ciasto łączy w sobie delikatność twarogu z bogatym smakiem kokosowym, tworząc kompozycję, której trudno się oprzeć. W tym artykule zdradzimy tajniki przygotowania tego wyjątkowego deseru, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Pyszny keto sernik na każdą(...)okazję Sernik to deser, który od zawsze cieszy się ogromną popularnością. Dzięki swojej wszechstronności można go modyfikować, dodając różnorodne składniki. Nasz przepis na sernik z karmelem i polewą karmelową to idealne połączenie dla tych, którzy pragną czegoś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, takich jak twaróg i mąki migdałowej, możemy uzyskać deser o niskiej zawartości węglowodanów
ZGruntuFit