Sernik z ziemniakami z Rożniatowa – kuchnia podkarpacka

Sernik z ziemniakami z Rożniatowa – kuchnia podkarpacka

Sernik z ziemniakami z Rożniatowa – kuchnia podkarpacka

Sernik z ziemniakami z Rożniatowa - kuchnia podkarpacka Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto uciera... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.