ryba - 22624 przepisów (strona:52/1509)

Konserwa rybna domowa 170

Zrobimy domową konserwę z ryby. Składniki: -1,5 kg filetów rybnych -1 kg marchwi -1 l przecieru pomidorowego -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -warzywko -liść laurowy -ziele angielskie -sól -cukier    Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb. Marchew kroimy w plasterki.    Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych(...)smaku sól lub warzywko oraz cukier. Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.    Układamy warstwę ryby, następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI 161

gałązek 80 dag ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki słodkiej, kolendry sól Wykonanie: Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe(...)przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre

Z Majeczką w kuchni
Pieczony pstrąg 31

był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio. Za każdym razem było coś nie tak. A to ryba źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi(...)był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się Wam bez bicia, że zawsze jedliśmy za mało ryb. Nie wiem czemu. Jeżeli chodzi o czas teraźniejszy, mam świadomość jak obecnie wygląda sytuacja mórz i oceanów. Nie jest kolorowo. Jeżeli lubicie oglądać filmy dokumentalne, polecam film „Ciemne strony

Kardamonovy
Dostawa sushi Kraków 44

Sushi to najczęściej jedzone danie w Japonii, chociaż forma podania w różnych regionach może nieco się różnić. Często są to kulki zaprawionego ryżu przykryte plastrem świeżej ryby (nigiri), które mogą być dodatkowo połączone  paskiem nori (suszone wodorosty). W Polsce sushi kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w plastry rolkami (sushi maki), które tworzą zrolowane plastry nori z ryżem i różnymi(...)świeżymi dodatkami. Najważniejsze w sushi jest jednak jakość i świeżość zarówno ryby, jak i dodatków. Przygotowanie sushi w domu nie jest może bardzo trudne, ale na pewno pracochłonne i wymaga nieco zdolności manualnych. Sporo trudności zapewne sprawi również znalezienie dobrej jakości świeżej ryby i dodatków. W obecnym szybkim tempie życia wielu z nas narzeka na brak czasu i nie może

Kuchcik gotuje
Filet w panierce, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki, czyli piątkowy obiad z rybą. PRZEPIS 59

bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza aż po Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu. Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami Składniki: 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk. mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania(...)kiszonej, pół cebuli, 1 średnia marchewka, 500 gramów ziemniaków, łyżka masła, olej do smażenia, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. – Składniki na 2 porcje. Jak zrobić piątkowy obiad z rybą? Kapustę kiszoną odciśnij, przełóż miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki oleju, cukier, dopraw pieprzem, wymieszaj – przepis na tę surówkę znajdziesz także tutaj . Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie

Kulinarna Polska
Łosoś w zalewie pomidorowej 96

Łosoś w zalewie pomidorowej z octem Tę rybę w occie można przygotować 3 tygodnie wcześniej, na Wigilię będzie pyszny. Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia. Można do zalewy octowej wkładać ryby po wigilijnej kolacji, gdy coś zostanie. U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia w panierce z bułki tartej, a że Piotrek przygotowuje tych kawałków(...)łyżki cukru 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego Łosoś w zalewie pomidorowej, krok po kroku: Przygotowanie łososia – przepłukać, ściągnąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor, polecam smażyć na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg z imbirem 64

Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka 1 por 2 pomidory(...)cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym 74

dziś dla Was nowy przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym, który z przyjemnością dodaję do moich ulubionych przepisów na łososia. Po pierwsze piekę rybę w folii, dzięki czemu jest niezwykle miękka, delikatna, aromatyczna. Po drugie idealnie skomponowany sos z dodatkiem miodu i 2 rodzajów musztardy idealnie podkręci smak tego dania, będzie odrobina słodyczy jaką daje miód i odrobina wyrazistości(...)jaką zapewni musztarda. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: ryba w soli dorsz w papilotach pieczony pstrąg ryba w porach dorsz smażony z sosem maślanym łosoś ze szpinakiem łosoś pieczony z parmezanem dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba

nietylkopasta.pl
Pieczony łosoś z porem i cebulą. 82

gotowania i jedzenia. Por jest tak wszechstronny, poza tym por wspaniale komponuje się z cebulą i jogurtem greckim. Pyszny łosoś w kilka minut. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy(...)węglowodanów. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 4 kawałki łososia – ½ cebuli – ½ pora – 5 łyżek jogurtu greckiego – sól, pieprz – 3 ząbki czosnku – przyprawa do ryb Cebulę kroimy w pół krążki, pora kroimy w plasterki. Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Jogurt grecki przyprawimy solą, pieprzem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez

Zdrowy Styl Joanny
Halibut pieczony z warzywami 64

mieliście okazji jeść halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego mięso jest dość tłuste (zdrowe tłuszcze!), czyli po upieczeniu – soczyste. Uważa się, że się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mięso halibuta zawiera również dużą zawartość białka (20,2 g / 100 g). Po raz kolejny zachęcam Was do wsparcia organizacji pozarządowej MSC, która działa(...)rzecz ochrony oceanów. Jeśli kupujecie ryby, zwracajcie uwagę czy posiadają one poniższy znaczek, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Gwarantuje on, że ryby, jakie kupujecie pochodzą od rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów. Ryby ze znaczkiem MSC dostaniecie już teraz praktycznie w każdym sklepie, a świeże białe ryby kupicie

Kuchnia Bazylii
Ryba w zalewie octowej 95

Ponownie przedstawiam Wam moją ulubioną zalewę octową do wszelkich ryb i mięs. Na blogu mieliście okazję zobaczyć ją w wersji pomidorowej - do ryb  w całości, do filetów rybnych i do skrzydełek kurczaka . Ta jest przygotowywana identycznie, tylko pominięty zostaje przecież pomidorowy. Zalewa i tak przygotowane ryby świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach - tak jak w przypadku tych śledzi(...)mięsnych, pałek kurczaka. A co łączy obie zalewy? Karmelizowany cukier, który nadaje interesujący posmak i barwę. Spróbujcie tego triku przy przygotowaniu zalewy octowej :) Składniki: 1 kg oczyszczonych tuszek ryb sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki cukru

Kocham..lubię..gotuję..
Sielawa smażona 72

Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz (masło z olejem(...)smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Najlepsza pieczona dorada 104

Najlepsza pieczona dorada. Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2   Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje(...)wyszła super. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc np. pierogi

Niedzielny kucharz