Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę możemy zastąpić(...)pietruszką… ale wtedy to już inna zupa Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego wina 1l wody
Tajemnice Smakuspróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna 2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka czerwona(...)cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu. Odstawiam
wesoła kuchniaPieczony szczupak jest danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła(...)łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij skrzela. Połóż rybę na plecach, rozetnij ostrożnie nożem skórę od strony brzucha, podzielając ją od mięsa. Przecięcie nie musi być duże, tyle żeby w przecięcie włożyć palec lub dwa. Zacznij oddzielać skórę od mięsa właśnie przy pomocy rąk. Wsuń palce
Niedzielny kucharzsmakuje i bije na głowę karpia jeśli chodzi o wartości odżywcze. Królem wigilijnego stołu jest karp, ale niepozorna pieczona makrela łatwo mogłaby go zdetronizować, gdyby porównać właściwości zdrowotne obydwu ryb. Bo makrela to samo zdrowie. Jest bogata w kwasy Omega3, wspierające pracę mózgu i układu nerwowego – zawierają je wszystkie ryby, jednak, dla przykładu, w jednym filecie makreli jest tyle kwasów(...)jest 300 proc. dziennego zapotrzebowania. Trzeba czegoś więcej? Już chyba tylko dobrego przepisu na makrelę. Mamy taki: na pieczoną makrelę. Pieczona makrela Makrela jest jedną z najczęściej ryb kupowanych w sklepach, ale zazwyczaj w wersji wędzonej. Jest to ryba o dość tłustym mięsie, które doskonale nadaje się do wędzenia, bo nie wysycha poddawane obróbce cieplnej. Jedni za nią przepadają inni
Niedzielny kucharzKrokiety rybne pachnące przyprawami Wschodu. Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie Czas : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 Krokiety rybne inaczej Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno(...)ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy
Niedzielny kucharzZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance
Niedzielny kucharzZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance
Niedzielny kucharzKrokiety rybne pachnące przyprawami Wschodu. Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie Czas : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 Krokiety rybne inaczej Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno(...)ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy
Niedzielny kucharzPaluszki rybne domowej roboty Czy warto przygotowywać je w domu od podstaw? Oczywiście, że tak. Kupując paluszki rybne w sklepie ich cena jest niby w porządku jak na rybę, ale ryba jest wątpliwa, a panierka to ponad 50 % całej masy, co w rezultacie daje nam bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję(...)rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety ryby goszczą u nas co jakiś czas i są przez nas i dzieci naprawdę bardzo lubiane. Paluszki rybne w piekarniku przygotowuje się praktycznie bezobsługowo, nie trzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka
MamaOskarkaMagda Podanie delikatnej białej ryby z prostymi ale pełnymi smaków dodatkami to przepis na sukces i coś pysznego. Nic tak nie podkreśla morskiego smaku ryby jak słoność kaparów, kwaśna kropla cytryny, a to wszystko skąpane w rumianym maśle. Natka pietruszki dodatkowo wzmacnia świeżość całego dania. Taka ryba jest świetną propozycją obiadową, podana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami będzie po prostu(...)zalewą łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie ma ości – jeśli są, usuwamy pęsetą. Oprószamy rybę z obu stron delikatnie solą, bo nie trzeba jej duży gdy kapary są słone, oraz do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie na talerz wysypujemy równomiernie mąkę
Smaczna StronaDziś chciałabym przedstawić Wam bardzo łatwy i szybki pomysł na pyszne danie z ryby. Dorsz na pure z selera to potrawa wywodząca się z kuchni islandzkiej. Przepis na tak przygotowanego dorsza podpatrzyłam w programie Delicious Destinations - Reykiavik . Przepis wydawał się łatwy, więc postanowiłam go odtworzyć - udało się, a ryba podana w ten sposób jest niezwykle smaczna, delikatna i soczysta. Chrupiąca(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli pure jest bardzo gęste i sztywne (choć nie powinno), dolać odrobinę mleka z gotowania. Odstawić, i trzymać w cieple, aby pure nie ostygło. Przygotowanie ryby Filety umyć, przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Rybę posolić i popieprzyć. W niedużej miseczce rozetrzeć masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem
Codzienne GotowaniePstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla lub pyszną(...)wymagają tej czynności I dobrze to nie jest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru
Ogrodnik w podróżysłodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę którą pokryta jest ryba, a następnie(...)dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie, czy są bardziej słodkie czy bardziej kwaśne – oba smaki w sosie powinny być wyczuwalne i rozróżnialne, ale żaden nie powinien dominować . W małej głębokiej patelni lub w niedużym
Karo in the Kitchen