Cześć Dziś będzie przepis na rybę w sosie pomidorowym. Jest to stary, rodzinny przepis. Od kiedy tylko pamiętam to danie pojawiało się na wigilijnym stole w moim domu. Jak zawsze w przypadku moich rodzinnych receptur jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym(...)Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier, przegotowaną wodę, olej do smażenia. Filety pokrój na porcje, posól je, przełóż do miski lub na półmisek i odstaw
blog.moje-pasje.infoCześć Szybkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas więc odkurzyć przepisy. Rybę po japońsku robiłam po raz pierwszy na zeszłoroczną Wigilię. Ryba wyszła pyszna. Smakowała także w święta. Sam przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Gotowanie . Ryba po japońsku Przygotuj sitko, miski, półmisek, 2 patelnie lub garnek i patelnię, płaskie talerze, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę(...)szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby
blog.moje-pasje.infoRyby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi . ~~SKŁADNIKI~~ duże filety(...)opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA~~ Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku
Kuchnia PaulettesRyby to jedno z najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach. Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości. Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam
Kuchnia u KrysiZupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa(...)jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami 4 marchwie 1 seler 1 pietruszka 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g) 4 ziemniaki
Pociąg Do KuchniKolejna propozycja na danie z wykorzystaniem ryby. Ryby, którą sama złowiłam i wiem, że jest zdrowa, nieprzetwarzana. Jak już zawsze wspominam ludzie bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne. Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje(...)organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku. SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g. olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny
Kuchnia PaulettesRyba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz
Grunt to przepis!Dzisiaj polecam przepis na pysznego okonia pieczonego z pomarańczą i migdałami. Latem rybę można przygotować na grillu układając ją na aluminiowej tacce. Rybę w takiej postaci możecie przygotować, jako przekąskę i zjadać się nią podczas oglądania meczów piłkarskich na Euro 2016. SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone okonie, 1 pomarańcza, 100g prażonych migdałów MAKAR , 80g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Ryby dokładnie oczyszczam z łusek, usuwam płatwy i oczy. Okonia oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę kroję w półplasterki. Ryby nacinam na wierzchu. W każde nacięcie wkładam kawałki pomarańczy. Migdały siekam nożem. Połowę migdałów wkładam do środka ryb. 2. Ryby układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło kroję na mniejsze kawałki i układam na rybach oraz wkładam
Tradycyjna kuchnia Kasizupa rybna – jedna z najlepszych na świecie. Na tyle dobra, że resturacje w Marsylii zobowiązały się przestrzegać przepisu. Zupa bouillabaisse (wym. bujabez) opiera się na esencjonalnym wywarze z ryb i owoców morza, doprawiona jest szafranem i pomarańczami, a dzięki pomidorom nabiera dodatkowo przepięknego koloru. Gordon Ramsey zawsze mówi, że dobry bouillabaisse potrzebuje co najmniej dwóch dni (ach, ten wywar(...)śmiem twierdzić, że jeśli użyjecie dobrej ryby (i dacie jej sporo), wyrobicie się w kilka godzin :) Marylska zuba rybna bouillabaisse jest aromatyczna, bardzo lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. Prawdziwy smak południa Francji! Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna ma także inne odmiany (może być przygotowana na samym wywarze z ryb, z pominięciem owoców morza), może być dodatkowo przyprawiona
Pociąg Do Kuchnismaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej. Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych. Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości. Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy nie dojdzie(...)sytuacji o której mój Mąż mówił, tj że mogłabym domagać się o odszkodowanie powypadkowe od samej siebie, albo od ryby :) Może to śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu... Na 1 kg usmażonej ryby. Składniki na zalewę 1 szklanka cukru
Proste PotrawyJako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości. Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych(...)ryb mąka do panierowania sól do oprószenia ryby zalewa: 5 szkl wody 1 szkla octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 2 liście laurowe 4 ziela ang 1 cebula Wykonanie: Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę
Z Majeczką w kuchniPierwszy raz miałam w dłoniach doradę, postanowiłam więc, że nie popsuję tego spotkania niczym. Wybrałam proste i oczywiste składniki czyli cytrynę i koper, które świetnie podkreślają smak ryby. Pieczona dorada smakowała niesamowicie, pewnie jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było(...)bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko od święta.. Składniki (na 2-4 porcje): 2 średnie dorady 1 cytryna 1-2 pęczki kopru sól i pieprz 1 awokado 2 pomarańczowe pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Rybę pozbawiam wnętrzności, skrobię, porządnie myję
Mango Papajaozdobą świątecznego stołu. składniki cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie rybnego farszu 1/2 kilograma niewielkiej ryby słodkowodnej np: płoć, okoń, leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko(...)żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem
Miód i pieprzNiestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy nie znalazłam naprawdę dobrego przepisu na ryby i trochę bardziej pewnie przez ości:) Tym razem jednak udało się zaskoczyć wszystkich rybą w sosie koperkowym. Przepis jest prosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie(...)ryby:) Ryba w sosie koperkowym Składniki 500-700 g filetów z dorsza 3/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego pęczek koperku łyżka mąki pszennej cytryna pieprz cytrynowy sól olej lub oliwa Ryba w sosie koperkowym Wykonanie Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym
Pyza i Surówkachudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan(...)mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane
Codzienne Gotowanie