ryba - 22175 przepisów (strona:69/1479)

Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 166

Zacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga łososiowego(...)mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski na czerwonej prędze na pstrągu łososiowym najgorzej odchodzą. Oczyszczoną rybę nacinamy z obu stron. Całą smarujemy

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba w pomidorach 208

Ryby robię zazwyczaj raz w tygodniu. Wiem , wiem powinno się jeść ją częściej  :).  Ale dla usprawiedliwienia oprócz takich smażonych zawsze mam w lodówce słoiczek zrobionych śledzi.  Moje ulubione to śledzie po kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki(...)surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra olej do smażenia mąka do panierowania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć

O kuchni z uczuciem
Ryby są super 114

RYBY SĄ SUPER" to nowa książka, którą serwuje nam  Lidl Polska  . Książka na ponad trzystu stronach, gromadzi w sobie, aż osiemdziesiąt przepisów z rybami i owocami morza, które przygotowali nam Dorota Wellman i Karol Okrasa. Przepisy nie były wcześniej publikowane na kuchnialidla.pl  dlatego tak wzbudzają nasze zainteresowanie.  Między innymi znajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań(...)przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta.   Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek.  Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda. Książka

Niezły Młynek
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 188

Zapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:  sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung(...)grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło)   Składniki na tempurę: 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec 3 łyżki mąki pszennej lodowata woda Przygotowałam

potrawyregionalne
Ryba sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą 132

Dziś zapraszam na kolejne danie z ryby inspirowane kuchnią arabską. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością będę go przygotowywać częściej również do innych dań. Pomidorowy sos z kaparami idealnie łączy rybę z ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna(...)rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!  Składniki :  2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 łyżki brązowego cukru 3/4 kubka ryżu 2 ząbki czosnku 3 pomidory sok z cytryny 2 łyżeczki kaparów 2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz) natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
najprostsza smażona ryba z patelni 135

ryba z patelni Jest to chyba najprostsze danie z ryby i według mnie, jedne z najsmaczniejszych. Minimalna ilość przypraw, dobrej jakości olej i świeża ryba, tylko tyle (albo aż tyle), trzeba by móc delektować się smakiem smażonej ryby.   składniki dla czterech osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej(...)solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi. Rybę wyjmujemy z lodówki, osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem a następnie układamy na talerzu z mąką. Wciskamy rybę lekko w panierkę, tak aby w całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki

Miód i pieprz
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 181

przygotowania Konkursowego dania chciałam kupić świeżą rybę, ale niestety nie dostałam takiej :( Ale jeśli mam być szczera to pomyślałam, iż zdecydowana większość z nas kupuje rybę mrożoną i dlatego taką postanowiłam wykorzystać :) I to udało mi się z niej przygotować. W mojej kuchni preferują dania proste i dość szybkie do zrobienia, dlatego nie siliłam się na nic skomplikowanego. Składniki(...)podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Składniki : około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej glazurze 5-6 dag szpinaku kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia, sok z cytryny Przygotowanie : Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić

Proste Potrawy
Ryba po grecku. 152

Składniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa pietruszka (130g już obranej), kawałek selera (130g już obranego), 3 mniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu(...)szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane

W kuchni u Moniki
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 112

Cieszę się, że w sklepach mamy wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem(...)przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi

Karo in the Kitchen
Ryba pieczona 154

Lubię ryby, a mój syn je wręcz uwielbia. Dla niego ryba mogłaby być podawana codziennie na obiad. Zazwyczaj ograniczałam się do zwykłego upieczenia ryby w panierce na patelni, lecz ostatnim razem postanowiłam podać tradycyjną rybkę w troszkę inny sposób. Poszukałam w książkach mamy i znalazłam przepis na rybę pieczoną z ziemniakami, cebulą i masłem. Ryba […] The post Ryba pieczona

Magiczny Garnek
Rokiel biały z ziołami 133

Rokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych. Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, 3 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta), 1 ząbek czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, pieprz, oliwa, Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć(...)głębokość około 0,5 cm.   Oprószyć pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wymieszać z ziołami i skórką cytrynowa. W nacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4 godziny. Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy od wielkości ryby

królestwo garów
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 170

truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę(...)skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam szypułki i kroję drobniej. Rozgrzewam nieco oleju, wrzucam truskawki, dodaję bulion, cukier, sok z cytryny i gotuję do momentu odparowania 1/3 płynu od chwili zawrzenia. Następnie miksuję blenderem, doprawiam. Podaję z rybą. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Ryba ze szpinakiem 88

razem coś na obiad. Madzia ostatnio gdzieś w internecie ten przepis znalazła i zażyczyła sobie. A że ryby lubię wielce, namiętnie i w każdych ilościach to nie opierałem się zbytnio. To znaczy jakiś tam ustawowy okres kilku dni poczekać musiała. Tak żeby nie myślała sobie, że tak od razu czas mam i zrobić mogę. To znaczy mam i mogę(...)wiecie, z tym rozpieszczaniem to ostrożnie trzeba :) No tak czy siak po kilku dniach w końcu rybę zrobiłem i okazała się naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor

Marder&Marder Manufacture
Ryba po japońsku 139

Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały(...)łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową kroimy w drobne paski i odstawiamy. Filety myjemy i kroimy na kawałki ok 3 x 3 cm. Przygotowujemy ciasto do ryby: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 2 całe jajka i 3 łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy

Kulinarna Patilogia
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 183

były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny, jodły świerku itd. Ja je dodałam do smażenia ryby. Zaryzykuj. Spróbuj. Ponoć mężczyznom dodają wigoru!  Składniki na 1 porcję: 1 ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu(...)albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby  sok z 1/4 cytryny  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami  (na zewnątrz i w środku). Następnie rybę oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pędy sosny. Smażymy rybę z obu stron

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania