dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)lekko zmodyfikować przepis ze względu na brak liści mięty. Mimo wszystko rybka wyszła bardzo smaczna i serdecznie polecam wszystkim fanom kuchni śródziemnomorskiej, jak i kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina
Programista w kuchniDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba to bardzo zdrowy produkt, który zaleca się jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ryby są bogate w bardzo zdrowe kwasy omega-3, potas, białko, żelazo. Aby jednak ryba nam się nie przejadła warto(...)każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz . Składniki (2 porcje) filet z dorsza (ok. 300 g) masło 12 pomidorków koktajlowych 100 ml białego wina 1/3 papryczki chilli skórka z 1/3 cytryny 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 3 łyżki śmietany pieprz sól Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi Czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzisiaj dla Was propozycję ryby w kukurydzianej panierce Mamut. Ryba jak ryba ale panierka kukurydziana jest rewelacyjna. Zainteresowanych zapraszam na stronę sklepu http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki mąki sól, pieprz do oprószenia 220 g Panieru kukurydzianego Mamut olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy(...)osuszamy ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku a następnie w panierce kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy rybę na złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZmuszenie niektórych dzieci do jedzenia ryby często graniczy z cudem. Ja należałam do takich maluchów. Dlatego teraz, gdy przyrządzam ryby dla moich dzieci staram się, by były one delikatne. Kotlety rybne to jeden z majstersztyków maskowania ryby w potrawach. Są idealnie mięciutkie i nie mają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej podawać maluchom, które(...)płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby dodajemy jajko
Dieta bez mlekajuż lato 😊 choć chłód ostatnich dni bardziej pasował do wczesnej wiosny. Temperatura spadła na tyle, że człowiek zatęsknił za ciepłymi i rozgrzewającymi daniami. Poniższy przepis na bardzo aromatyczną rybę z ziemniakami znalazłam w programie Karola Okrasy. Zmieniłam go nieco, bo użyłam karpia, którego nie filetowałam i upiekłam w piekarniku. Składniki (na 4 porcje): karp pokrojony na 4 kawałki ziemniaki (przeznaczam(...)osobę) olej do smażenia Marynata do ryby oliwa 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki gruboziarnistej soli Sos mała cebula ząbek czosnku 4 plastry świeżego imbiru garść kaparów 3 korniszonki kromka chleba bez skórki 200 ml ciemnego piwa łyżka miodu 2 łyżki masła przyprawy z marynaty limonka Przyprawy marynaty rozetrzeć w moździerzu. Rybę naciąć
Weekendy w domu i ogrodziejuż po obiadku. Leżę na sofce i poklepuję się po pełnym brzuchu, bo dzisiaj miałam mój ulubiony obiad czyli łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem. Łosoś czy inna ryba na obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie(...)cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem . Łosoś z batatami też przyrządzam, a dzisiaj proponuję tą pyszną rybę z kalafiorowym puree i szpinakiem. Lubię to danie bo nie dość, że jest smaczne to jeszcze takie kolorowe i zdrowe. Mój talerz musi cieszyć i oko i kubki smakowe. Kalafiorowe puree to świetna alternatywa do ziemniaków
codojedzeniasklepach ten gatunek śledzi jest bardzo trudno dostępny – oczywiście znajdziecie śledzie a’la Matias, które jednak z oryginałem mają mało wspólnego, ale oczywiście, są także smaczne. Kupując ryby, wybierajcie te, które są oznaczone znakiem zarównoważonego rybołówstwa MSC. MSC jest międzynarodową organizacją pozarządową, która powstała 20 lat temu, aby zachować dziką naturę oceanów. MSC walczy z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa(...)mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. MSC dba, żeby oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem, po to, aby kolejne pokolenia również mogły cieszyć się bogactwem ryb i owoców morza. Wizją MSC są tętniące życiem morza i oceany oraz stabilne zasoby ryb i owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Młode ryby do 3 roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, nazywane
Kuchnia Bazyliimasła 1 mała papryczka chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa rozmrażamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki(...)czosnku (nieobrane). Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry). Roztopione masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny. Podajemy ryby z warzywami i polewamy
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki tworzace cały posiłek, który każdy mógłby spokojnie zjeść na lunch lub awet obiad. Typowe, tradycyjne japońskie śniadanie zawiera ugotowany na parze ryż, zupę miso, źródło białka - grillowana rybę lub omlet (tamagoyaki). Dodatkowo moga pojawić się japońskie marynaty (tsukemono), suszone wodorosty (nori), fermentowane ziarna soi (natto), kobachi (małe naczynia, zwykle zawierajace warzywa) i zielona sałata. Pomimo że tradycyjne(...)tradycyjne japońskie śniadanie? Mimo, że wydaje się, że zawiera ono z bardzo wiele komponentów można je uprościć właczjac jedno danie z następujacych kategorii: 1) ryż; 2) zupa; 3) białko (ryba, jajko, fermentowana soja); i 4) przystawka (marynowane, lub inne warzywa). Posiłek dopełnij kubkiem goracej, zielonej herbaty. Aby zaoszczędzić czas japońskie rodziny maja często przygotowany dodatkowy ryż, z poprzedniego dnia, podgrzewany
Lejdi of the houseRyba po grecku Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku. Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno. Składniki: filet z białej ryby ( dorsz, mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe(...)podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty. Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut. Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa
Kuchnia Danusisię okazuje , wigilijny karp nie jest wiekową tradycją. Odkąd jednak pamiętam był obecny na moim świątecznym stole. Dieta trochę zmienia moje plany, jeśli chodzi o przygotowanie ryby, ale nie sprawia to, że ryba jest niesmaczna, jest po prostu inna. Aby karp był keto, zwykłą panierkę zamieniam na sezam i smażę na maśle. Jeśli wolisz, możesz usmażyć rybę na smalcu, jednak(...)myślę, że aromat masła będzie bardzo wskazany. Nie możemy jeść ziemniaków... Co więc zrobić? Rybę możesz podać z pure z kalafiora i z pyszną kapustą z grzybami. W ten oto sposób masz gotowe danie wigilijne, które nie złamie zasad Twojej diety i pozwoli Ci odczuć atmosferę i smak świątecznych dań. :-) Składniki : • dzwonki karpia 4szt ( ok 800g) • duże jajko 1szt • sezam
Keto Przepisypowinno się znaleźć wśród tych 12 dań? zupa grzybowa barszcz w uszkami karp na różne sposoby kapusta z grzybami lub kapusta z grochem pierogi z kapustą i grzybami ryba po grecku śledź na różne sposoby makowiec kluski z makiem kutia sernik kompot z suszu Każde z tych dań ma swoją symbolikę. „ Karp jest potrawą, która króluje na wigilijnym stole(...)właśnie tej rybie przypisuje się znaczenie symboliczne, religijne – ma ona symbolizować Chrystusa i odrodzone życie. Karpia łatwo przyrządzić i skonsumować. Łuski są duże i nieregularnie rozmieszczone, co oznacza, że bez problemów można je usunąć. Dodatkową zaletą karpiej łuski jest jej magiczne działanie, podobno łuska włożona do portfela ma zapewnić dostatek. Ości są grube i trudno je przeoczyć na widelcu, poza
Oka w rosole czyli KaFka gotujekuchni...ale o tym chwilkę później :) Czasami podczas gotowania, wydaje nam się, że coś do czegoś nie pasuje i tak było u mnie w tym przypadku. No bo ryby i grzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek(...)śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa do ryb A jak to zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć
Kuchnia w opałachZnam co najmniej kilka sposobów podawania ryby w galarecie ale ostatnio preferuję ją w postaci kulek rybnych przygotowanych w filiżance. Jestem bardzo uczulona na ości (kiedyś stanęła mi w gardle) dlatego taka przemielona ryba zdecydowanie do mnie przemawia. Nie muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych(...)bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak i sandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść
Pieguskowa Kuchnia