ryba - 22175 przepisów (strona:76/1479)

Ryba z warzywami 123

Zawsze się śmiałam, ze moją ulubioną rybą jest śledź. Śledzie kocham pod każdą postacią, szczególnie do gustu przypadły mi śledzie curry . Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę(...)niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni. Do tego przepisy na pewno będę bardzo często wracać. Składniki: 50 dag filetów z ryby kawałek selera duża marchew duża pietruszka por sól, pieprz curry 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z każdej strony

Pobite gary Barbary
Maślano – cytrynowy sos do ryby 177

Rating: Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym […] The post Maślano(...)cytrynowy sos do ryby appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Dorada pieczona w soli 153

Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca.  Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy(...)zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!  SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże gałązki rozmarynu

Moje Kuchenne Rewelacje
KARP W SZARYM SOSIE NA ZIEMI Z PIERNIKA 210

chyba najsmaczniejszy przepis na karpia , ale w ten sposób możemy zrobić jakąkolwiek rybę , nawet leszcza!Ryba się rozpływa w ustach , ma lekko wytrawno - słodki smak i jest " niebiańska".Gorąco POLECAM ten przepis na teraz ,bo może zostały Wam ryby ze świąt lub na przyszły grudzień.   1 kg.karpia lub innej ryby   ZIEMIA PIERNIKOWA: ******************************** 1 kawałek piernika 1 łyżeczka przyprawy(...)łyżki miodu sok z cytryny sól cukier 1 liść laurowy szczypta cynamonu *************************************  Warzywa obrać i umyć.Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 20 minut.Filety lub dzwonki z ryby dodać do wody i gotować 15-20 minut ,dodać liść laurowy.Na talerz wyłożyć odrobinę" ziemi ", ułożyć Filety lub dzwonki ryby na niej  ( talerz musi być podgrzany).Masło rozetrzeć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze 207

Stawach Milickich zostałam obdarowana piękną sztuką jesiotra,  który wylądował w całości w zamrażarce - postanowiliśmy przyrządzić go w Wigilię,  gdyż część rodzinki nie miała dotąd przyjemności spróbowania tej ryby. W książce "Ryby są super" Karol Okrasa przyrządził go w niskiej temperaturze - ale robił płaty, a mnie zależało na zrobieniu całej ryby. Na szczęście Agnieszka z  Talerz pokus(...)którą poznałyśmy się w Miliczu) przyrządziła swoją sztukę  w bardzo smakowicie wyglądający sposób. A ponieważ Wigilia to nie dzień na eksperymenty w kuchni (ryba była w razie czego tylko jedna ;)) postanowiłam wykorzystać Jej przepis. Jesiotr wyszedł naprawdę pyszny, mięsko zwarte i soczyste. Oto przepis Agnieszki w moim wykonaniu :) SKŁADNIKI 1 sztuka  wypatroszonego jesiotra (około

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z łososia 149

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto robiąc mielone dodać(...)białej, chudej ryby jak np. gładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo

codojedzenia
Ryba w cieście piwnym 222

końcu nadszedł piątek a więc i przepis na rybę w cieście piwnym ! Tak wyglądany i wyczekiwany przeze mnie dzień! 2 Dni bez uczelni. 2 dni gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie(...)ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam

sierotka maRysia w kuchni
Pieczony pstrąg z masłem i ziołami 163

upewnić jak robią to też inni. Oczywiście największy i zarazem najlepszy zbiór przepisów znajdziecie na KWESTIA SMAKU . Tam też znalazłam przepis na pstrąga pieczonego KLIK . Mało kiedy kupuję świeże ryby. Jestem znacznie większa fanką mięsa zwłaszcza wołowiny. Spojrzałam na przepis który znalazłam i od razu przystąpiłam do roboty. Żeby nie było. Moje danie to nie kopia dania ze strony KWESTIA(...)czerwonej papryki 2 cebule czerwone 1 limonka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego rozmarynu łyżka posiekanej kolendry pieprz kolorowy 1 łyżeczka sól himalajska naturalna przyprawa do ryb (ja swoje zapasy posiadam jeszcze z Krety, ze sklepu zielarskiego) 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO (ten składnik możecie pominąć, ja dodałam ze względu na walory smakowe) PRZYGOTOWANIE Piekarnik: 200 stroni

ClauditteMissCooking
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 219

patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do ryb. Odkładamy na czas przygotowania reszty składników. Miękkie masło rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego skórkę startą(...)twarda i chrupiąca, a środek ziemniaków miękki. Zanim ziemniaki były dobre, ich smażenie zajęło mi około 40 minut. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzewamy. Bardzo, bardzo mocno. Dzięki temu skóra ryby nie przylepi się Wam do patelni. Pstrągi można dla pewności lekko skropić oliwią. Kładziemy ryby na patelni i na sporym ogni grillujemy, w zależności od wielkości ryby, około

Karo in the Kitchen
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 175

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną rybkę – a mianowicie barwenę . Przepis inspirowany kuchnią indyjską i podpatrzony w jednej z książek tejże kuchni. Barwena jest rybą występującą w Północnym Atlantyku od Szkocji do Wysp Kanaryjskich, na Morzu Śródziemnym, a także w Morzu Północnym i zachodnim Bałtyku. Należy do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwioną rybą ( jej grzbiet jest niemal(...)purpurowy ). Jest rybą niezwykle smaczną,o czym ja się przekonałam i mam nadzieję , że i Wy się przekonacie! Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę w sosie słodko – kwaśnym. Z dodatkiem pomidorów , szalotki oraz czosnku. Tak przyrządzona jest fantastycznym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. Spróbujcie!   SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z barweny ze skórą – 2 szt * mąka

Ostra na Słodko
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 254

Bardzo lubimy ryby. Są smaczne i zdrowe, nie trzeba chyba nikogo do tego przekonywać. Od pewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania(...)upieczenie go w folii.  Ryba: świeży pstrąg , gałązka świeżego rozmarynu , 2-3 plasterki świeżego imbiru , 1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba z ananasem 216

Ryba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je spożywać z uwagi na zawartość cennych składników zwłaszcza kwasów omega nam niezbędnych, zawartych zwłaszcza w rybach morskich, należy je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Składniki: 1 kg filetów z ryby  4 cebule(...)puszka ananasa 1 puszka pomidorów  pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę kładziemy na ręcznik kuchenny

kgwjanczewo
Miruna na parze 330

Miruna na parze   Moja wersja brytyjskiego dania fish and chips. Zamiast smażenia ryby na głębokim tłuszczu, wypróbujcie przygotować ją w inny sposób - ryba pieczona w folii aluminiowej będzie delikatna, miękka a zarazem wilgotna w środku.   Składniki na 2 porcje: 2 płaty miruny sól, pieprz ziołowy sok z cytryny przyprawa do ryb* folia aluminiowa(...)Filety umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Najlepiej pozostawić na całą noc w lodówce, aby ryba dobrze "przeszła" przyprawami. 2. Następnie z folii aluminiowej oderwać 2 prostokątne kawałki. Na folię (błyszczącą stroną na wierzch) nałożyć przyprawioną rybę, skropić sokiem z cytryny.  Przygotowaną rybę zawinąć w folię (dosyć szczelnie, aby soki z ryby nie wypłynęły). 3. Piec

Ugotować

Proponowane wyszukiwania