karpia jest jednym z najprostszych, ale przecież w prostocie tkwi siła :) Tak więc polecam go gorąco na świąteczny stół. Jak przyrządzić karpia? Kilka cennych wskazówek! Pamiętajcie o porządnym wymoczeniu ryby, by pozbyć się posmaku mułu. Karpia powinno smażyć się na maśle, najlepiej klarowanym. Ewentualnie można użyć świeżego masła połączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu(...)całości, to najpierw trzeba go wypatroszyć, potem ostrym nożem pozbawić łusek (usuwając w kierunku od ogona do głowy), kolejno odciąć wszystkie płetwy oraz ogon i głowę. Pozostałą część ryby podzielić na dzwonka za pomocą ostrego noża – by łatwiej się to robiło można się posłużyć również tłuczkiem do mięs, którym należy uderzać w nóż, by łatwiej było przebić się przez
Kulinarne Przebojepotrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło(...)świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie warte spróbowania i zapamiętania, gdyż jest to świetny sposób na niebanalnie
Niedzielny kucharztemat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Wierzchnia, kremowa, lekko słodka warstwa, miesza się z twardszymi warzywami, uduszonymi w wytrawnym sosie. Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli ludziom pamiętającym(...)ziemniaczanym, lub lekką jak puch kołderką z kalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku . Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę odgrywa ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent na wykorzystanie niedojedzonej, smażonej/pieczonej ryby. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia. Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy
Niedzielny kucharzUwielbiam rybę po grecku i nigdy nie zapomnę smaku tej, którą przygotowywała moja mama. Dobrze, że wspomnień nikt nie zabiera... Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam! 700g filetów rybnych sól, pieprz Panierka: 1-2 jajka (*) mąka do obtaczania Sos warzywny: 3-4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule (duże(...)spory kawałek selera 3-4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 150-200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na złoty
Di gotujeziół oraz chrupiących paluszków rybnych. To świetny pomysł na obiad w tygodniu, bo naprawdę szybko się go robi. Paluszki rybne kojarzą nam się z pewnego rodzaju zamiennikiem ryb dla dzieci, które nie zjedzą na obiad "prawdziwej' ryby, a także z jedzeniem typu "fast food". Chcę Was jednak przekonać, że nie tylko nie muszą być niezdrowe, ale również mogą(...)niebanalnego przepisu. Oczywiście nie każde, bo wszystko zależy od producenta i trzeba przede wszystkim sprawdzić skład na etykiecie produktu. Niektóre z dostępnych na rynku paluszków rzeczywiście niewiele z rybą ma wspólnego i są napakowane całą masą panierek i dodatków do żywności. Dlatego ja wybrałam paluszki rybne od FRoSTY, które produkowane są z ciętych w bloczki kawałków ryb (a nie mielonej
Chilli Czosnek i OliwaRyba pieczona z warzywami Smacznie, zdrowo, kolorowo! Dziś polecam soczystą i aromatyczną rybkę z cytrynową nutką, pieczoną w towarzystwie smakowitych warzyw. Składniki: ok 5 filetów rybnych (może to być dorsz, mintaj, morszczuk, miruna…itp.) 1 opakowanie mrożonki warzywnej 5 dkg masła 1/2 cytryny Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) opcjonalnie świeże zioła *** Filety rybne myjemy osuszamy(...)układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Rybę przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ( zamiennie można użyć zwykłego pieprzu i skropić rybę delikatnie cytryną ) *** *** Na filetach układamy wiórki zimnego masła. Wokół ryby rozsypujemy mrożone warzywa *** *** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 20 minut *** *** Po upieczeniu na filetach układamy
Blog z Apetytemhalibut smażony fot. Moja Książka Kucharska Halibut smażony. Przepis na halibuta smażonego w delikatnej panierce. Halibut to przepyszna ryba, delikatna w smaku i właściwie nie posiada ości. Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle(...)łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest już na stole. Halibut smażony w mące to najprostszy z najprostszych sposobów na tą smaczną rybę. Przepis, z którym z pewnością każdy sobie poradzi. Halibut smażony - prosty, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki
Moja Książka KucharskaDelikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance . Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie pasuje do sosu. Danie na piątkowy obiad, ale nie tylko. Powinniśmy jeść ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy(...)pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy zamoczyć rybę w sosie przed przygotowaniem. Następnie rybę podsmażamy chwilę na patelni z obu stron – jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy
Za drzwiami kuchniwrażenie, że sandacz to raczej mało popularna u nas ryba – a niesłusznie. Nie dość, że ma delikatne, białe i nietłuste mięso, to jeszcze relatywnie niewiele ości. Z racji na swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika(...)normalnych” sklepach jest raczej nie do dostania. Generalnie w Warszawie, gdzie mieszkam, zdobycie prawdziwie świeżej i dobrej ryby to nie lada wyczyn – ja jednak od lat bazuję w tej kwestii na MAKRO , gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem. Ostatnio widziałam tam nawet żywe homary
PatchworkUwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i przyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem(...)tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych osób) - Puszka pomidorów - Pęczek dymki - Dwa ząbki czosnku - Bazylia świeża lub suszona - Szczypta kuminu (opcjonalnie) - Szklanka bulionu - łyżka masła - sól, pieprz grubo
Cook&LoveZjedliśmy ostatnio przepyszną rybę. To Skrei - zimowy dorsz z Norwegii. Przyznaję, że do niedawna nie miałam pojęcia o jego istnieniu. Natknęłam się na opis ryby na stronach Makro i tak mnie ona zaintrygowała, że natychmiast pojechałam ją kupić. A trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate(...)najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam! Informacje nt. ryby zaczerpnięte ze strony Makro. składniki (2 - 3 porcje) ok 500-600 g filet dorsza Skrei ze skórą sok z cytryny tymianek sól, pieprz
Stare Garydzikie zasoby mórz i oceanów, aby morza i oceany pozostały na zawsze dzikie i tętniące życiem. Bo dzikie jest ważne i dzikie jest piękne. Wybieraj śledzie, a także inne ryby i owoce morza, z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna. Poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą, że mają wybór. Prawdziwy matias, czyli rarytas(...)gramów matiasa to 16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, 18 g białka, witaminy A, D, E, B6, żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Należą one do tłustych ryb, w 100 g jest 222 kcal. Spośród wszystkich śledzi poławianych w Europie, tylko 3% kwalifikuje się do produkcji matiasów. Oryginalne matiasy to produkt rzadko spotykany na polskim rynku, delikatesowy
Kulinarne przygody GatityFilet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej(...)ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj
Kuchnia BazyliiTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu(...)plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby
Niedzielny kucharzteż co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Zestaw lanczowy jest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze(...)smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Przepis na to gryczotto z kaczką. Środa
Niedzielny kucharz