ryba - 22624 przepisów (strona:80/1509)

Zapiekanka rybna 175

www.facebook.com/Iglotex Zapiekanka rybna SKŁADNIKI: filet panga - 1,30 kg pieczarki - 1,20 kg włoszczyzna paski mrożona - 1,5 torebki ( 675 g) IGLOTEX wegeta przyprawa do ryb sól i pieprz tłuszcz do smażenia ser żółty - 200 g keczup Panierka: jajka - 3 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić osuszyć papierowym ręcznikiem.  Następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić(...)godz.  Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem.  Rybę panierować w jajku, bułce tartej.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.  Doprawić do smaku pieczarki wegetą.  Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu.  Do naczynia żaroodpornego nałożyć

Kuchnia Danusi
Sałatka rybna na święta 2253

Wczoraj wybrałam się na rynek. Mam tam taką swoją ulubioną budkę z rybami, w której filety sprzedają faktycznie bez glazury. Jak rozmrażam filety u nich zakupione to właściwie tyle samo ryby mi zostaje co było przed rozmrożeniem. Nie to co w przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę(...)rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól

Co w głowie piszczy
Domowe Sushi krok po kroku 271

terenie dzisiejszych Chin. Pod koniec II wieku naszej ery w słowniku powstałym na terenie Chin, po raz pierwszy pojawia się wzmianka o sushi. Potrawą, a raczej sposobem konserwowania ryb, który zapoczątkował popularny dziś przysmak było Nare-sushi. Były to solone ryby przekładane warstwami gotowanego ryżu, pozostawiano je na okres od jednego do trzech lat, do całkowitego sfermentowania. Zjadano tylko rybę(...)ocet ryżowy do jego zakwaszania. Tak przygotowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia. Jedną z ostatnich form ewolucji sushi był Hako-sushi. Były to cienkie plastry świeżej ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił

Mania Gotowania
Ekspresowa pieczona ryba z warzywami. Danie, które robi się samo :) 26

Proste, szybkie, zdrowe i pyszne dania są zawsze mile widziane, prawda? I właśnie taka jest ekspresowa pieczona ryba z warzywami. Danie, które dosłownie robi się samo! Myślę, że po przygotowaniu i spróbowaniu tego posiłku już nikt z Was nie znajdzie wymówki na zdrowe odżywianie! Serdecznie zapraszam A jeszcze tutaj przy okazji przypominam lekturę nt. cennych kwasów omega-3, których(...)rybkach nie brakuje. Ekspresowa pieczona ryba z warzywami Składniki (2 porcje): filet z dorsza, 300g (lub inna ulubiona ryba), 450g mieszanki mrożonych warzyw, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny: przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, płatków chilli , suszonego oregano i bazylii. Sposób przygotowania Najpierw podziel rybę na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie wokół ryby

Natka Pietruszki
Łosoś w koperku z patelni 27

Uwielbiam takie nieskomplikowane, a jednocześnie smaczne dania na obiad. Perfekcyjny łosoś na obiad za każdym razem! Łosoś na obiad to jedno z moich ulubionych dań. To wszechstronna i smaczna ryba, która świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, tworząc wyjątkowy posiłek, idealny na każdą porę roku. Szczególnie wiosną i latem, uwielbiam przygotowywać łososia w koprze, smażonego na patelni. Delikatny smak łososia(...)roku. Można je ugotować na parze, upiec lub ugrillować. Szparagi wprowadzają do dania nie tylko wyśmienity smak, ale także cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Dlaczego Łosoś? Ryba na obiad to zdrowie i smak w jednym daniu. Tłuste ryby jak łosoś zawierają zdrowe kwasy omega-3 oraz mnóstwo wysoko wartościowego białka. Poza tym łosoś zawiera mnóstwo witamin rozpuszczalnych

codojedzenia
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi 31

grzybowa? W niektórych domach ani jedno, ani drugie, bo na wigilijnym stole króluje zupa rybna! Najczęściej przygotowywana na pozostałościach po filetowaniu karpia, gęsta, czasem zabielana śmietaną, podawana z kawałkami ryb. Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej, wyczekanej w świąteczny wieczór. U mnie od zawsze króluje grzybowa z grzybowymi uszkami ale dziś przychodzę z wariacją na temat zupy rybnej(...)Lekki bulion rybny z rybnymi klopsikami, które możecie również przyrządzić z ryb, które pozostaną po wigilii :) Aromatyczna, prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna, nasyci i rozgrzeje, dzięki dodatkowi sporej ilości pieprzu i imbiru. Do tego garść świeżych ziół do podania i można rozkoszować się pyszną, lekką rybną zupą pełną warzyw i pękatych klopsików, które dodają jej wyjątkowości i dumnie wypinają

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorsz w nachos z chrupiącą surówką – rybka dla dzieci i nie tylko 42

dzieciaki nadwrażliwe na gluten, nabiał, czy jajko także mogły skorzystać. Dorsza w nachosach kochają nie tylko dzieci – nachosy chili super się sprawdzą dla nieco starszych. Kolorowe warzywa i ryba – nie jest to ulubione danie większości dzieci. Jednak podane w atrakcyjny sposób z pewnością zachęcą do spróbowania. Zimowa surówka, z koralowcową serią barw, przekonuje swoją wyjątkową chrupkością (oj, musi(...)wiemy, że rybka pływa. Morska przygoda przed nami. Kto wykorzysta ten patent w kuchni? Składniki – dorsz w nachos: ok. 500-600 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby np.: halibuta) kukurydziane chipsy typu nachos/tortilla – ja używam niearomatyzowanych – solonych, ale mogą być serowe (ok. 1,5-2 szklanki pokruszonych) niepełne 0,5 szklanki mąki ryżowej (lub pszennej

Poezja smaku
Dorsz pieczony w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami 44

Dorsz pieczony. Dorsz pieczony Dorsz pieczony z czosnkiem, cytryną i ziołami to wyjątkowo smaczne danie, które idealnie łączy świeżość ryby z aromatami ziół i kremowym, maślanym sosem. Dorsz to ryba, która z łatwością wpisuje się w kategorię elegancji i delikatności. Przepis na dorsza pieczonego z czosnkiem, cytryną i ziołami, to potrawa, która wydobywa z tej ryby pełnię smaku, podkreślając(...)naturalną świeżość. Dorsz pieczony to także potrawa, która jest idealna na specjalne okazje i równie doskonała na codzienny obiad. Dorsz z piekarnika Dorsz to ryba o delikatnym smaku, która stanowi doskonałą bazę dla wielu pysznych dań. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dorsza jest pieczenie w piekarniku. Dzisiaj podzielę się przepisem na dorsza z piekarnika, który jest

Moja Książka Kucharska
HALIBUT W JAJECZNEJ PANIERCE (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja) 53

Oceń ten przepis Bardzo lubię ryby i każdego gorąco zachęcam do ich spożywania. Niewątpliwie stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Ponadto znajdują się w nich witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Staram się serwować ryby na różne(...)idealny! Wystarczą odpowiednie dodatki pod indywidualne makro i posiłek gotowy. Doskonale sprawdzi się nie tylko na keto, ale też jako pomysł na rodzinny obiad. Dzieci wręcz uwielbiają tak przygotowaną rybę! Polecam także moje inne przepisy na ryby ! Składniki – halibut w jajecznej panierce 680 g filetu z halibuta (4 x 170 g) 2 jajka 40 g oliwy z oliwek

Ola la LCHF
Ryba po grecku 25

pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie , z niewielkimi zmianami. Ryba była przepyszna. Wiecie(...)seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę

Kardamonovy
Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie? 36

Ryby warto jeść i to bez dwóch zdań. Niestety obecnie musimy liczyć się z tym, że są one zanieczyszczone (dioksyny, metale ciężkie), dlatego oprócz związków prozdrowotnych, ich konsumpcja wiąże się także z dostarczaniem sobie toksyn. Niestety. Dlatego też warto, w miarę możliwości, sięgać po ryby z dobrego źródła i po te, które mają tych toksyn jak najmniej. Śledź, czyli super(...)ryba. Dlaczego warto jeść śledzie? Dziś krótko o nich Moim zdaniem śledzie można spokojnie zaliczyć do tzw. „superfood”. To warto wiedzieć o śledziach Śledzie zalicza się do ryb słonowodnych. Żyją w morzach i oceanach, najbardziej znany jest śledź atlantycki oraz śledź bałtycki. Mięso świeżej ryby jest jasne z lekkim żółtym odcieniem, tłuste i jednocześnie

Natka Pietruszki
Ryba w sosie porowym 49

Grillowana ryba w sosie z porami, zabielona śmietaną. Świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i kaszą pęczak. Składniki: 650 g ryby (waga mrożonej, u mnie miruny ze skórą - waga po rozmrożeniu - ) duży por - biała i jasnozielona część - 150g, sól, pieprz, 2 - 3 łyżeczki przyprawy do ryb, duża łyżka masła, 200 ml śmietany 30%, 100 ml bulionu. Przygotowanie: Rybę dzielmy(...)kawałki, z każdej strony posypujemy solą i  pieprzem oraz przyprawą do ryb. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie gotowa. Por kroimy na cienkie półplastry. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, por - mieszamy, Dusimy na średnim ogniu aż por będzie al'dente. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę dusimy do miękkości pora. Dodajemy rybę

Lena Gotuje
Łosoś teriyaki z makaronem soba 47

Łosoś teriyaki z makaronem soba to pyszny pomysł na obiad w stylu azjatyckim. Delikatna, soczysta ryba w klasycznym, japońskim sosie teriyaki podana na wyrazistym, gryczanym makaronie soba to idealne połączenie, które sprawdzi się jako obiad , kolacja lub lunch do pracy . Łosoś teriyaki z makaronem soba – szybki obiad w 30 minut Pomysł na obiad w pół godziny poszukiwany? Soczysty łosoś(...)teriyaki z makaronem soba zmierza na ratunek! Aromatyczna, delikatna ryba , która wymaga tylko krótkiej obróbki termicznej na patelni podana z gryczanym makaronem aromatyzowanym karmelizowaną czerwoną cebulą i papryczką chili . Wszystko to posypane solidną porcją posiekanej dymki i świeżych liści kolendry . Tyle aromatów na jednym talerzu to gwarancja pysznego obiadu lub kolacji . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jak smażyć łososia żeby był

Na-talerzu.pl
Curry rybne Achari 56

Konkludując – jaki wyraz użyłem ☺️ – kuchnia Pakistanu jest przebogata w smakach, aromatach, teksturach, które zmieniały się oczywiście na przestrzeni tysiącleci. Na zakończenie, zapraszam na rybne curry Achari. Składniki Ryba Morszczuk, lub inną biała ryba – filety 250 gram Olej roślinny 3-5 łyżek plus 5-7 łyżek Kurkuma 1-2 łyżeczki Pasta z Tamaryndowca 1-2 łyżki Bhaja Masala(...)imbiru i czosnku Czosnek 3-5 ząbki Imbir 5 cm Olej roślinny 3-5 łyżek Czarnuszka 1-2 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Ryba – która najlepiej przygotować dzień wcześniej Po pierwsze rybę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj Bhaja Masala, Tamaryndowiec, kurkumę, olej, wymieszaj, przykryj naczynie i schowaj, na noc do lodówki. Curry – dzień

RafalCook
Pieczony pstrąg w pomidorach w 20 minut 74

Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii. Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą(...)zmniejszamy maksymalnie ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować.Na chwilę przed końcem duszenia do sosu pomidorowego dodajemy drobno posiekaną bazylię. Rybę w środku wypełniamy pomidorami i pozostałą część kładziemy na wierzchu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ryba powinna być upieczona, mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!