ryba - 22624 przepisów (strona:88/1509)

Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8547

mnie przyniesienie ze sklepu już nieżywego (proszę aby w sklepie pozbawili go życia, bo jednego roku kiedy byłam zmuszona zabić to stworzenie kosztowało mnie to wiele łez). Sprawianiem ryby od kilku lat zajmuję się osobiście i nie będę ściemniać, to nie jest ulubione zajęcie. Moment odcinania głowy i wyjmowanie wnętrzności jest dla mnie bardzo trudny, wtedy nie wiem czemu przeżywam(...)bardzo, a kiedy wyciągam wnętrzności zawsze odwracam głowę. Jeszcze ta adrenalina kiedy czuję reagujące nerwy ryby, wtedy dla mnie jest bardzo nieprzyjemnie. Ja przeżywam, a asystujący mi Młody zwykle ma niezły ubaw, choć zawsze stoi czujny i dba o to aby mi podać nóż, albo ręczniki. Poprzednie lata radziłam sobie dobrze zaostrzonym nożem typu santoku i moim 28 centymetrowym nożem

Blondynka Gotuje
Dorada z "szalonej" wody 134

dodatkami. Podobno była to jedna z ulubionych potraw słynnego Totò- wspaniałego aktora, komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej(...)białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia, w którym będziemy je przyrządzać.  Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni

Pichceniomania
Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) 162

Dorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino  sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy.  Każ dą  rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 142

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę(...)patelnię trochę wody przeznaczonej do zalewy, zagotować i wymieszać.   Zalewa – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy, dodać obsmażoną cebulkę i gotować 2 minuty. Następnie wylać zalewę do ryby. Przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenie. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Wszystko musi się zgrać

Kuchnia Pokoleń
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 184

Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki(...)stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 256

Dzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja mama miała menu na cały tydzień i często powielały się schematy. Teraz czasy się zmieniają. W dodatku mamy o wiele łatwiejszy dostęp do produktów ze wszystkich stron świata i nie raz można kosztować wszelkiego(...)typu różności. Z resztą ja sama zaczęłam gotować niestandardowo, ale czasem lubię powracać do tradycji! Dlatego dzisiaj w moim domu na obiad jest ryba i już! SKŁADNIKI : filet z dorsza – 4 płaty ziemniaki – 6 sztuk jajko – 1 sztuka natka pietruszki – pół pęczka kurkuma przyprawa do ryb limonka – 1 sztuka oliwa z oliwy marchewka – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com
Sandacz smażony 163

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu(...)ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 160

Dziś gości u mnie na stole wyborny Karmazyn. To jedna z tych ryb, która zalicza się do szlachetnych. I choć w całości zachwyca swoim pięknym czerwonym kolorem i wyglądem z ostrymi kolcami na grzbiecie, to podawana jest w formie wykrojonych filetów. Zresztą chyba w Polsce trudno kupić ją w całości jako świeżą rybę. Mieszkając w Holandii kupisz ją bez najmniejszego(...)dodatkami, tak jak dzisiaj. Tutaj link - jak wyfiletować Karmazyna SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 filety z Mintaja (hol.- roodbaars) sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do oprószenia ryby olej do smażenia (kilka łyżek) 2 plastry z kabaczka wykrojone wzdłuż 100 g surowego ryżu - mix dzikiego, brązowego, jaśminowego i burgul 2 kulki sera mozzarella na winegret + dodatki: 2 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli 211

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotowanie pysznej ryby na obiad, którą chętnie zjedzą i Ci duzi i Ci mali to wyzwanie niejednej z Mam. Dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem(...)zwłaszcza w przypadku tych młodszych. Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi. Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy w tej samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto

ChilliJemy
Filety z mintaja w złotej panierce 187

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto pamiętać(...)taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: - posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się; - używać dobrego oleju lub masła klarowanego; - rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; - odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
Ryba w zalewie octowej 165

ViolaPassion Po prostu  ryba w occie. Pochodzę z Mazur ,a tam ryba jest na pierwszym miejscu. Składniki: około 1 kg Ryby - dowolna ale o białym mięsie Ja lubię szczupaka i pstrąga w takiej postaci. Mąka olej sól cytrynowa  i jajko do panierki Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody 3 ziela angielskie 2 większe(...)liście laurowe 2 łyżka cukru Gramatura jest  różna ponieważ od nas zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju  z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę i mieszamy

Viola cooks with passion
po prostu pstrąg z patelni 130

Smażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)dwóch osób 2 pstrągi 1/2 szklanki mąki 2 ząbki czosnku 70-80 ml dobrego oleju 1/2 soku z cytryny  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki ryb, po czym filetujemy p strągi ( na przykład w ten  sposób  ). Filety ( pamiętajmy że jeżeli zostawimy skórę to po usmażeniu  całość będzie bardziej "soczysta"), wkładamy do misy

Miód i pieprz
Kotlety rybne 143

Przepis stworzony z potrzeby przygotowania ryby w nowy, ciekawy sposób. :) Ryby trzeba jeść, najlepiej jak najczęściej! Dziś kolejny przepis, który spodoba się rodzicom i dzieciom. Smak ryby jest wyczuwalny, ale nie na tyle, by odpychał maluchy, dlatego to świetna propozycja dla rodziców, którzy nie mogą namówić swoich pociech na jedzenie ryb. Kotlety można przyprawić bardziej ostro i będą świetnym daniem(...)obiadowym dla dorosłych. Tak czy siak są pyszne i zasmakują całej rodzince. :) Kotlety rybne: 500 g ryby np. mintaja (może być mrożony) ok. 300-350 g ugotowanych ziemniaków 1 dymka pokrojona drobno 2 jajka (1 do panierowania) sok z 1/3 lub połowy większej cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ziołowego (może być zwykły) 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki

Cooking Monster
Pomysł na rybę w nadchodzący weekend 229

Media, prasa i specjaliści od dietetyki i żywienia biją na alarm… Jemy zbyt mało ryb . Ciasna Kuchnia w nadchodzący weekend pokaże Wam ciekawy przepis, pomysł na rybę, który z pewnością się Wam spodoba. Świeża ryba, która na talerzu będzie aromatyczna, i delikatna i parę na prawdę fajnych dodatków – to musi się udać Pomysł na rybę w prostym wydaniu(...)Ciekawy nie oznacza trudny. Jak sami zobaczycie, przepis będzie bardzo prosty. Kilka produktów, ogólnodostępnych i ta dam… Przygotowanie dania nie zajmie dłużej niż 20 minut. Bazą będzie świeża ryba, do niej skomponujemy salsę na bazie łodyg pewnego produktu (specjalnie nie zdradzamy szczegółów). Do tego dojdą suszone pomidory i pistacje. W głównym daniu nie może zabraknąć świeżych warzyw. Te także

Ciasna Kuchnia
Ryba i parowar to świetny duet! 126

rybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie!  W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole! Przygotowanie(...)Dowolną rybę, filety, myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką lub innymi przyprawami, które lubimy oraz cytryną Obłożyłam rybę masłem, ale teraz wiem, że co najwyżej masełko położyłabym na ugotowanej już rybie, bo masło roztopiło się i spłynęło... (Na dno parowaru włożyłam pietruszkę i koperek)   2. Na dnie parowaru jest ryba, w drugim pojemniku są warzywa - dziś akurat marchewka

dobra gospodyni dom wesołym czyni