ryba - 22175 przepisów (strona:97/1479)

Kotlety rybne 199

Kotlety rybne jadałam w dzieciństwie. Mama robiła kotlety z ryb, które tata złowił w pobliskim jeziorze, jadałam też je w szkolnej stołówce. Zawsze mi smakowały. Teraz rzadko je przygotowuję, nawet nie wiem czemu, są delikatniejsze niż tradycyjne kotlety mielone , mięciutkie i bardzo smaczne. Kotlety zrobił Piotrek, były pyszne, to najlepsze kotlety rybne w męskim wydaniu. Podsmażona wcześniej cebulka podkreśliła smak(...)pęczka 1 cebula bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Cebulę drobno siekamy, podsmaąamy na oleju. Studzimy podsmażoną cebulę. Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Można rybę zmielić lub drobno posiekać, Piotrek rozdrobnił rybę w elektrycznej szatkownicy. Masę z ryby mieszamy z podsmażoną cebulką, jajkiem i pozostałymi składnikami. Z masy rybnej formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba duszona z warzywami 187

Dziś było bardzo smacznie, zdrowo i kolorowo.  Jeśli nie macie pomysłu na rybę  to  już go znaleźliście. Przepis jest prosty, szybki, a ryba  duszona w ten sposób wyszła pyszna i soczysta, polec am. Składniki: 800 g filetów z ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło(...)smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw

magiczna kuchnia Kasi
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 930

słyszeliście wcześniej o wilku morskim? Nie będę ukrywać, że sama nazwa ryby lekko mnie zszokowała, ponieważ nigdy wcześniej się z nią nie spotkałam. Po zgłębieniu tematu dowiedziałam się, że wilk morski to inaczej zwany zębacz smugowy czy też pasiasty. Ryba słonowodna najczęściej występująca na Oceanie Atlantyckim, która ma mocne szczęki i...zęby 😃 Mięso z zębacza jest białe, jędrne, delikatne(...)dotyku i bardzo smaczne. Filety z tej ryby idealnie smakują przygotowane w piekarniku, ponieważ mięso po upieczeniu nie jest przesuszone, lecz mocno soczyste 😊 Składniki na 2-3 porcje: 2 kawałki (około 0,4 kg) filetów zębacza smugowego (in. zwanego wilkiem morskim) 2 małe, podłużne pomidory kilka kulek mini mozzarelli przyprawa do ryb* odrobina soku z cytryny szczypta soli *mieszanka: ziela

Ugotować
Sielawa w zalewie słodko kwaśnej 179

Dostałam te super rybki od szwagra. Zrobiłam je w zalewie słodko kwaśnej. Są super, polecam bardzo. Ryby oskrobać i wyczyścić, odciąć głowy. Dokładnie umyć, posilić rybki. Wszystkie ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybki aż się przesmażą i nabiorą złotego koloru. Usmażone ryby włożyć do żaroodpornego naczynia. Moja mamuśka mimo że czyje się już bardzo źle(...)nadal chce pomóc. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, ocet, dodać miód, cukier, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku bez obierania. Zagotować i wlać zalewę na ryby. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Najlepsze są po dwóch dniach, jak wszystko dokładnie przerobi. Rybki są pyszne. Polecam Dziękuje Grzesiu za rybki

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 124

Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie(...)pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości brzusznych, doprawiamy solą i pieprzem

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz pieczony w cieście 293

Bardzo prosta i smaczna rybka na obiad. W 90% przypadków nie przygotowuję panierek do ryby. Tym bardziej, że przeważnie je piekę lub grilluję, a bardzo rzadko smażę. Dziś mam dla Was propozycję na dorsza, pieczonego w lekkim cieście w stylu naleśnikowym, ale bez mleka. Z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza(...)łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu —>KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce

Mienta blog
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 480

Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety, ale także mięso obrane z udek. Zapiekanka ziemniaczana z rybami Ryba i ziemniaki to także często spotykany zestaw obiadowy, jednak nieco rzadziej łączy się te składniki w zapiekankach. A łączyć je warto, ponieważ pasują do siebie naprawdę dobrze. Do pieczenia(...)najlepiej wybierać ryby o zwartym mięsie, takie jak dorsze, tuńczyki i miruny . Jest mnóstwo sposobów na to, by urozmaicać dania z rybami – jednym z nich są owoce morza . Dodatek krewetek sprawi, że zapiekankę ziemniaczaną podasz także podczas uroczystego posiłku. Jeśli jednak delikatny, słodkawy smak warzyw chcesz przełamywać bardziej wyrazistymi dodatkami, świetnym wyborem będą ryby wędzone, np. łosoś, a także marynowane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym 145

Szybki i prosty pomysł na rybę duszoną. W przepisie można wykorzystać rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :)       Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym   Składniki(...)porcje:   4 kawałki białej ryby świeżej lub mrożonej (u mnie mrożony dorsz w kostce) 1 cebula pół szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina 3 łyżki gęstej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki posiekanego koperku   Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli układamy

Smak mojej kuchni
Dorsz pod grzybową kruszonką 154

grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie(...)grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną

Poezja smaku
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 160

Temat ryb bardzo często przewija się w moim domu, ponieważ to jedno z ulubionych mięs mojej córki.  Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne(...)pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki. W tym czasie

Kuchnia w opałach
Ryba w zalewie ketchupowo-pomidorowej 175

Ryba dla odmiany ciut inaczej, bo w zalewie octowej z dodatkiem ketchupu i koncentratu pomidorowego..ja zrobiłam i rybę i płaty rybne bez ości., a pomysł na taką rybkę podpatrzyłam  tutaj. dowolna ryba przyprawa do ryb  mąka do panierki  olej do smażenia 5 szk.wody 1 szkl. octu 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka ketchupu 5-6 łyżek przecieru pomidorowego Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju Wodę, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy  przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia .Gotować 10 minut.Następnie usmażone ryby

Moje domowe kucharzenie
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 155

Przede wszystkim oryginalne połączenie ryby z pomarańczą. Idealne danie obiadowe dla wegetarianów i zdrowa przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę(...)szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Rybę pokroić na niewielkie kawałki (4 cm x 4 cm). Płatki kukurydziane zmiażdżyć, wymieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem, solą i papryką. Na patelni podgrzać masło

KuchniaWeDwoje.pl
Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 231

rybami od dziecka jestem za pan brat. Zawsze je lubiłam. Nawet w okresach chorób, gdy nic nie smakuje i właściwie na nic nie ma się ochoty ryba pod postacią zupy należała do moich dań ulubionych, a muszę przyznać, że przygotowana przez moją Mamę była i jest wyśmienita. Z wiekiem gusta kulinarne trochę się zmieniły, ale zamiłowanie do potraw rybnych pozostało(...)Kiedy tylko mam okazję i dostęp do świeżej ryby – zaraz ląduje ona na kuchennym blacie i równie szybko na talerzu. Co „wylądowało” tym razem? Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach. Składniki: - 8 średnich filetów z pstrąga (ze skórą) - ok. 170 g płatków migdałowych - 1 opakowanie przyprawy do ryb - mąka tortowa - olej rzepakowy - ok. 100g masła - pieprz różowy ziarnisty - plasterki cytryny Opłukane

mojewypiekiinietylko
Karp marynowany 121

Ryba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia(...)każdy na 4 części. – Posypać solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. – Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. – Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać rybę. Wstawić

To co kocham

Proponowane wyszukiwania