ryba - 22624 przepisów (strona:102/1509)

Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 210

zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy.  Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać(...)zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny.  Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu kontrolować

peanutbuttermonster
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 260

błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili(...)oraz cudownie pachnących przypraw , które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg pieczony z ziemniakami 280

dania dla ok. 200 blogerów, no i oczywiście kierował autem. Kupiłam w piątek świeże pstrągi, więc na niedzielny obiad postanowiłam przygotować danie, które przygotowuje się w 3 kwadranse: Pieczone ryby. Pstrągi są pyszne, oraz zawsze dostępne, do tego są świeże. Pstrągi są bardzo popularne w Polsce. Przygotowuje się je przy małym nakładzie czasu i pracy. Pstrąg pieczony jest bardzo prosty(...)Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rybka po grecku 232

ryba po grecku to jedno z tych dań, które bardzo lubię i chętnie jadam nie tylko w Wigilię. Dlatego chętnie zrobiłam ją mojemu P., który również jest jej fanem. No to do dzieła. Ryba po grecku Należy przygotować: 0,5 kg filetów z ryby (u mnie była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę(...)dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Najpierw

Ratunku obiad
Brak tytułu 247

Naczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę(...)posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego

kolorowotorcikowo
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 430

Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast,  39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy do ryb, 42. Nóż do ryb, 43. Widelec do ryb. Jak sami widzicie, tych sztućców jest co nie miara! Na co dzień nie używamy cz ęści(...)czwarte: Jak co jeść? Skoro wiemy już, do czego służą poszczególne sztućce i jak je poprawnie ułożyć, czas teraz się dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb -  służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w panierce jogurtowej 75

300g filetów dorsz 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie olej do smażenia     *** Rybę kroimy na 3 lub 4 części *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę *** *** Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu cytrynowego i ziół prowansalskich(...)oraz dużą szczyptę ostrej papryki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Ryby obtaczamy w cieście i pozostawiamy na minimum 1 godzinę *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy rybę w cieście *** *** Smażymy filety na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano (ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo ryba mocno zrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie jeszcze surowa) *** *** Podajemy

Blog z Apetytem
Pyszny łosoś na słodko kwaśno 97

która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pieczę łososia w całości przez zaledwie 20 minut, co sprawia, że danie to jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jako dodatek do ryby wybrałam warzywa korzeniowe, które pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na patelni. To świetne uzupełnienie dla łososia, które dodaje mu jeszcze więcej smaku i aromatu. Tak przygotowane warzywa to typowo szwedzka(...)przystawka do obiadu, którą również świetnie pasuję do ryby. Nie zapominajmy również o przyprawach i ziołach, które nadają daniu charakteru. Choć ryba sama w sobie jest smaczna, dodatki takie jak miód i sok z cytryny sprawiają, że jej smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny. Aby podkreślić smak łososia , proponuję wypróbować również pesto z jogurtem jako dodatek do potrawy

codojedzenia
Halibut pieczony: przepis na pieczonego halibuta w sosie pomarańczowo-miodowym z pomidorami i bazylią 79

połączeniem słodkich i świeżych smaków. Soczyste filety z halibuta w delikatnym sosie pomarańczowo-miodowym, wzbogacone aromatem bazylii i świeżością pomidorów, stworzą idealne danie na każdą okazję. Wprowadzenie Zalety jedzenia ryb Ryby są nie tylko pyszne, ale i niesamowicie zdrowe. Spośród wielu dostępnych gatunków, halibut wyróżnia się delikatnym smakiem i uniwersalnością w kuchni. W tym artykule skupimy się na przepisie(...)pieprzem z obu stron. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż plasterki pomarańczy, tworząc na nich łóżko dla filetów halibuta. Na pomarańczach połóż filety ryby. Plastry pomidora ułóż na filetach halibuta, a całość polej przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowo-miodowym. Piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż halibut będzie w pełni ugotowany, a pomidory zaczną mięknąć

Moja Książka Kucharska
Wędzone pstrągi 91

złocisty kolor i subtelny zapach dymu. Niepowtarzalna mieszanka  Przyprawy Fish Hunter - Borniak nadaje im  wyjątkowego smaku. Podane na Wielkanocnym stole z pewnością zachwycą gości, polecam 😊   Ryby przed włożeniem do solanki trzeba dobrze oczyścić; usunąć wnętrzności, oczy, skrzela, oczyścić z łusek, dobrze wypłukać. Moje pstrągi leżakowały w solance przyrządzonej wg. przepisu na opakowaniu w/w przyprawy(...)ryby użyłam 1,5 l wody wymieszanej z 160 g przyprawy. Pstrągi ułożyłam w szerokim i wysokim garnku, obciążyłam talerzykiem, aby zapobiec ich wypływaniu na powierzchnię, przykryłam i odstawiłam na 12 godzin w chłodne miejsce, po czym dokładnie  opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam, wewnątrz i na zewnątrz,  za pomocą ręcznika papierowego.  Następnie ryby wieszam na hakach

Kulinarne przemyslenia
Łosoś pieczony w sosie śmietanowo-cytrynowym 97

łososia. Puree ziemniaczane : klasyczne puree ziemniaczane to doskonałe tło dla łososia, które podkreśla jego delikatność. Ziołowe akcenty : posypane świeżymi ziołami, takimi jak koperek, szczypiorek czy natka pietruszki, podkreślają aromat ryby i dodają jej wyjątkowego wyrazu Szpinak, jarmuż itd. Łosoś pieczony to danie, które łączy w sobie elegancję, smak i zdrowie. Jego delikatność, a zarazem bogactwo smaku, sprawiają, że jest(...)stopni. Filety łososia włożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, musztardę Dijon, oliwę, mielony czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać razem, tak aby przyprawy równomiernie pokryły rybę. Naczynie do zapiekania natrzeć odrobiną masła lub oliwy. Łososia ułożyć w naczyniu skórą do dołu, włożyć do piekarnika i piec przez 10-12 minut. Krok 2. W tym czasie, w małym rondelku

Moja Książka Kucharska
Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 97

obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać!     Składniki: 350g polędwicy z dorsza sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa pół szklanki mąki do obtoczenia ryby olej do smażenia garść orzechów włoskich 200g szpinaku 100g żółtego sera np gouda 50g sera pleśniowego np gorgonzola 150g słodkiej śmietanki 30 lub 36% kilka suszonych pomidorków z zalewy olejowej(...)ząbki czosnku       *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym *** *** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące *** *** Orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony *** *** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez chwilkę orzechy *** *** Dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek

Blog z Apetytem
Siekane kotleciki rybne 151

piątkowy obiad? Polecam proste i pyszne siekane kotleciki rybne . Są dość szybkie w przygotowaniu, posmakują również najmłodszym:) Siekane kotleciki rybne przygotowuje się podobne jak siekane kotleciki drobiowe . Filety z ryby należy pokroić w małą kostkę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych kotlecików(...)możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z rybą :) Polecam również mój przepis na pyszną rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów z dorsza, mintaja

Lekcje w kuchni
RYBA PANIEROWANA W SMACZNEJ ZALEWIE POMIDOROWEJ + FIMIK 97

Dzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis.          RYBA :  1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków )  sól do smaku do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia olej do smażenia         ZALEWA(...)ogórki konserwowe  1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g  5 łyżek cukru 1 łyżka soli  1/2 szklanka octu  szczypta chili - do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą.  Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem i mące, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.  Na tej samej patelni

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg lub łosoś z koprem włoskim 81

łososia lub troć. Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Posiekać 2 łyżki natki kopru włoskiego. Pokroić łodygę kopru włoskiego. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Położyć łodyżki kopru. Kłaść rybę(...)patelni skórą do dołu. Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni). Smażyć około 3 – 4 minut, aż skórka się zrumieni. Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty. Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple. Łodyżki kopru wyrzucić. Na pozostałe na patelni masło wrzucić pokrojoną bulwę kopru włoskiego, przesmażyć. Wlać wino, dodać sok z cytryny

królestwo garów