pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą . W poniższym przepisie idealne połączenie brokuła i jajek zostało wzbogacone pysznym sosem miodowo-musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Całość świetnie komponuje się z sałatą lodową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka
Kulinarne PrzebojeSKŁADNIKI : 150 g boczku wędzonego 1-2 białe kiełbasy 1 cebula, marchew, pietruszka 2-3 ziemniaki kawałek selera 200 ml zakwasu na żurek 2 l wody 1 łyżka jarzynki naturalnej sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 3- jajka ugotowane na twardo
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również jako składnik deseru z musem jabłkowym i orzechami. Ziemniaki w stylu no waste Składniki
Obiad gotowyostatni zrobić wgłębienie nalewką i nalać w to wgłębienie sosu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Risotto można urozmaicić przygotowując sos pomidorowy z pulpecikami »»» Przepis na sos klik białą kiełbasą»»» Przepis na sos klik lub sosem bolońskim»»» Przepis na sos klik SMACZNEGO
zielonacukinkakoszyczku najczęściej umieszczamy także wędliny, ser czy kawałek drożdżowej babki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne śniadanie uzupełniamy także o ciepły posiłek – ten zwykle zdominowany jest przez tradycyjny żur z białą kiełbasą, jajkiem a nawet chrzanem . Domowy żurek na zakwasie nierzadko serwowany jest w chlebie. Kuchnia na Wielkanoc obfituje w wiele przepisów na jaja w różnej postaci – jajka w majonezie, zapiekane
Kulinarne Przebojewody około 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny) kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę marchewka pokrojona w kostkę biała kiełbasa 2 ząbki czosnku listek laurowy, ziele angielskie majeranek , sól , pieprz 4 łyżki śmietany Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, przyprawy i gotować ok. 15 min. Następnie do wywaru z kiełbasy dodać
Moje domowe kucharzenieproporcje składników dla dwóch osób. Jeżeli chcecie przygotować danie dla większej ilości, po prostu pomnóżcie składniki. Smacznego! Zobacz też: Wieprzowina po chińsku z ryżem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Przepis na żołądki w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g żołądków drobiowych średnia cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe
Kuchnia Bazyliijabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta
Dorota Smakujerazem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany: 1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego 500g białej kiełbasy 500g ziemniaków 1 cebula 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 3 łyżki oleju majeranek jajka na twardo do podania – przepis natka
Dorota SmakujeBabka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Vege Sushi
Dorota Smakujetylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3 Składniki 2 pętka białej kiełbasy 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem
R'n'G Kitchenkiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca 4 liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler
R'n'G Kitchenprzed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568
Na moim talerzukażdym przeziębieniem. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś kwaśnego, ostrego i sycącego na rozgrzewkę. . Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję
Ugotowane pozamiatane