bretońsku. Jak typowy facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić
greenscarfcieście francuskim! Super proste i super pyszne :) Jesteście gotowi na tą smakowitą podróż po autostradzie podniebienia?! :) No to zapinamy pasy i jedziemy! Co Nam trzeba: - 0,8 kg białej kiełbasy (najlepiej mniejsze kiełbaski) - kminek (wedle uznania bo nie każdy lubi) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (osobiście polecam produkt z "Biedronki") - smalec lub inny tłuszcz lub papier do pieczenia (do wyłożenia
upichconasię całkowicie od tego, czego nauczyła nas mama. Zapraszam na moją najnowsza tartę. Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść
Wielki apetyttuż tuż. W moim domu już od jakiegoś czasu trwają przygotowania. Postanowiłam jak co roku dodać do mojego świątecznego menu kilka nowości. Była już tarta z białą kiełbasa i jajkami, był już tort królik, teraz czas na ciasteczka. Jakiś czas temu natknęłam się na nowy sklep internetowy ze świetnymi gadżetami kuchennymi ( o które zawsze musiałam prosić zagranicznych przyjaciół
Wielki apetytoregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton ItaliaBoże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera
Kulinarne przygody Gatitypogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :) Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe. Składniki: ( na 12 muffinów) Składniki suche: 1¾ szkl. mąki
Taste Therapyciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić
królestwo garówrodziny miał swój wkład w imprezę: Babcie zrobiły pyszne ciasta i przekąski. Chrzestna - sernik na zimno. Chrzestny zamówił piękny tort, a jego Żona elegancko udekorowała stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem klockowe wieże ja ugotowałam obiad. Szwagier fotografował w kościele
Kuchnia po mojemuZbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Jedną z najczęściej gotowanych zup w te święta jest biały żur z białą kiełbasą i jajkami. Obecnie staje się nieomal niemożliwe kupić dobry zakwas na żur, prawdziwy bez całej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis
Mama GotujeZagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz
Mama Gotujetemu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką
MarciochaKucharzychcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie
CookYourselfDziś Wielki Piątek, we wszystkich domach trwają przygotowania do Wielkanocy. W moim rodzinnym domu pachnie już żurkiem na domowym zakwasie, białą kiełbasą i sernikiem :) Jednak wszystkie te pyszności muszą zaczekać do jutra, a na dzis przewidziany jest śledzik. A w zasadzie sałatka śledziowa Mojej Mamy. Danie niezbyt fotogeniczne, ale pyszne i proste w przygotowaniu-czyli takie
Zawsze głodna!