boczku i sera przekroić na dwie części. Białe kiełbaski owinąć serem i boczkiem. Następnie wszystko nabić na patyki szaszłykowe w następującej kolejności: biała kiełbaska, papryka, szalotka, biała kiełbasa itp. Przed grillowaniem całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Najlepiej grillować na aluminiowych tackach
Ugotowaćwinny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze
Kuchenne Wariacjeczosnek, i dusić do miękkości schabu pod przykryciem. Kapustę oczyścić wyciąć głąbia, grubo poszatkować nożem. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy kapustę oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem, dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą do smaku, dusimy całość jeszcze około 10 minut, po czym danie zagęszczamy zawiesiną z mąki, zagotowujemy, podajemy gorące
Wanilia i KardamonBiały barszcz"...hmmm...zdecydowanie nie tradycyjny, nie z białą kiełbasą, jajkiem... To kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę
ChilliJemysłyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych garść majeranku
Kuchenna KontrrewolucyaDziś obiad inspirowany kuchnią francuską, bajecznie prosty i szybki, nie wymagający wielu składników. Żeby nie było wątpliwości podałam z brukselką i białą kiełbasą wegańską, która uchowała się po wczorajszym grillu. ps. świetnie komponuje się z Cydrem Składniki na 4 porcje około 1 kg ziemniaków (zmieszałam bataty ze zwykłymi) 150 g nasion słonecznika 3 ząbki czosnku 150 g sera
greenscarfSałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami. Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też wkrótce pojawią się na naszym blogu
Milion SmakówKlasyczny polski przepis na barszcz z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem - sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko. Danie jest dość proste do przygotowania a za to cudownie aromatyczne i rozgrzewające
Milion SmakówWiadomo, że w Wielkanoc najważniejsze jest śniadanie. Jajka, biała kiełbasa, wędliny i babka są w zasadzie obowiązkowe. Można też pokusić się o dodanie do tego zestawu takiej właśnie wielkanocnej przekąski, która dobrze wpisuje się w tradycję tych świąt, a będzie ładną ozdobą stołu - no i oczywiście dobrze smakuje
Milion Smakówbretońsku. Jak typowy facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić
greenscarfcieście francuskim! Super proste i super pyszne :) Jesteście gotowi na tą smakowitą podróż po autostradzie podniebienia?! :) No to zapinamy pasy i jedziemy! Co Nam trzeba: - 0,8 kg białej kiełbasy (najlepiej mniejsze kiełbaski) - kminek (wedle uznania bo nie każdy lubi) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (osobiście polecam produkt z "Biedronki") - smalec lub inny tłuszcz lub papier do pieczenia (do wyłożenia
upichconasię całkowicie od tego, czego nauczyła nas mama. Zapraszam na moją najnowsza tartę. Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść
Wielki apetyttuż tuż. W moim domu już od jakiegoś czasu trwają przygotowania. Postanowiłam jak co roku dodać do mojego świątecznego menu kilka nowości. Była już tarta z białą kiełbasa i jajkami, był już tort królik, teraz czas na ciasteczka. Jakiś czas temu natknęłam się na nowy sklep internetowy ze świetnymi gadżetami kuchennymi ( o które zawsze musiałam prosić zagranicznych przyjaciół
Wielki apetytoregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton Italia