biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:120/225)

Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 261

Składniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);  200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125

Gospodyni Miejska
Spaghetti po azjatycku 163

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą 117

bardzo lubię w takich potrawach... Jednakże zapewniam, iż całość smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek - polecam świeże pieczywo, ale bywa, że moje a'la leczo mieszam z makaronem. Kto spróbuje? 3 białe kiełbaski parzone (spore) 2 papryki czerwone 1 papryka zielona  1 papryka żółta 1 marchewka (duża) 2 cebule  1 słoiczek (180g) koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku (płaska) 1/3 łyżeczki(...)przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.   Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni.  Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą. Wszystko razem poddusić przez kilka minut, wymieszać z koncentratem oraz

Di gotuje
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 184

wszyscy byliśmy w domu i czekaliśmy na nie już od samego rana - zapach który dochodził z kuchni nie pozwalał o nich zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym(...)razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku z warzywami 165

przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni

Bajeczna Kuchnia
biała kiełbasa zapiekana w piwie 141

Cześć :D Święta już za pasem. Myśli kłębią się wokół świątecznego menu.... Ja osobiście już wstępny pomysł mam, ale nie zatwierdzony :D Będzie kilka dań w

Pieprzyć z Fantazją
Grillowane ciasto szpinakowe z mix kiełbasami 114

płaskie łyżeczki soli (do smaku), 100 g świeżego szpinaku, pieprz kolorowy świeżo mielony, ponadto: mąka do podsypania, 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki. Przygotowanie: Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką(...)szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry. Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście. Z ciasta formułujemy krążek o średnicy

Moniki Smakołyki
Placek z boczkiem i białą kiełbasą 103

Propozycja na kolację we dwoje lub domówkę. To coś na wzór pizzy, ale z ukrytymi kiełbaskami w bokach, dzięki czemu jest pewność, że zostaną zjedzone. Ponieważ

MamaOskarka
Zupa chrzanowa 65

konsystencję.  Zupa chrzanowa najlepsza na chłodniejsze dni.   Zupa z chrzanem ze słoika  Jeśli chcesz przygotować wegetariańską zupę chrzanową pomiń kiełbasę, wędzonkę, jajka i śmietanę. Możesz też zwiększyć ilość chrzanu. 500 g kiełbasy, najlepiej białej surowej, opcjonalnie około 200 g boczku albo wędzonych żeberek lub kości wieprzowych 1 cebula  2 ząbki czosnku  1 Jabłko Grójeckie(...)łyżka majeranku. sól i pieprz do smaku  po 1 jajku na twardo do każdej porcji  Jeśli nie masz bulionu, to dodatkowo  1 mały por, tylko biała część plasterek korzenia selera, mniej więcej grubości 1 cm 1 mała pietruszka 1 średni listek laurowy,  2 ziarenka ziela angielskiego. Zupa chrzanowa przepis 1. Cebulę,  ziemniaki i obrane

Cztery Fajery
Świąteczny bigos + film 104

Świąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem(...)przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego

Smakowite Dania
Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy 250

Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żur śląski 30

jest to ideał, ale mam przed sobą jeszcze sporo żurów do zrobienia, jest czas na doskonalenie. A, i jeszcze dwie sprawy. Nie będę się rozpisywała o wędzonkach i kiełbasach, ale wspomnę o ziemniakach. Dzisiejszy przepis to ten bazowy, z ziemniakami taplającymi się w zupie. Polecam Wam jednak wypróbować też wersję w tłuczonymi ziemniakami, które dodaje się na dno zupy(...)żur (lub 0,7 jeżeli chcecie bardziej wyrazisty i gęsty żur) 2 litry wody 300 g wędzonych żeberek (tych z przewagą mięsa) 250 g wędzonego boczku 2 białe parzone kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera mały por (ja użyłam jasnozielonej części) 5 średnich ziemniaków 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 suszone grzyby 1 średnia

Kardamonovy
Pomidory z mozzarellą i pesto 168

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łazanki ze słodką kapustą. 168

kiszona. Jakie wrażenia? Bardzo pozytywne. Wersja mniej wyrazista w smaku, ale równie dobra. Charakteru można dodać odpowiednią ilością pieprzu ;) Dla tych spragnionych wrażeń ;) Składniki: 1/2 główki małej kapusty białej 3 kiełbasy 1 cebula 250 g makaronu łazanki sól  pieprz olej Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie

zadanie-gotowanie
Lasagne z mikrofalówki 29

więcej godzina, składniki podaję dla 4 osób, a gotowanie zajmie Wam około 35 minut.  Składniki: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonej polędwicy wieprzowej - 200 g białej surowej kiełbasy - 30 g suszonych grzybów - 100 g masła - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - 1 cebula - 10-20 listków świeżej bazylii - tymianek - 1 kostka rosołowa - koncentrat pomidorowy - starty parmezan(...)naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu w  połowie gotowania. Wymieszaj widelcem kiełbasę bez skóry i mięso. Jeśli chcesz możesz zmielić kiełbasę w maszynce do mięsa. Dodaj odsączone i bardzo drobno posiekane grzyby, pokruszoną kostkę bulionową i przecedzoną przez drobne sitko wodę grzybową. Dobrze wszystko wymieszaj, przykryj

Z Kuchni Do Kuchni