biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:125/225)

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 177

minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj

karmelowy
Kluski z kalafiora 283

okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!   Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku 159

fasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości(...)Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem

Camilla w kuchni
Ekspresowy bigos z białej kapusty 166

prawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni.     Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek

Pasja Smaku
Kasza gryczana, boczek i kiełbasa w koszulce z kapusty 160

dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pieprz

peggiwkuchni
Fasolka po bretońsku na szybko 165

wcześniej fasoli i nie trzeba jej długo gotować. Jak dla mnie smakuje tak samo jak ta przygotowana z suchej fasoli.  składniki: 4 puszki białej fasoli 300 g wędzonego boczku 300 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki wody sól,pieprz majeranek Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę(...)Cebulę także pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw podsmażyć kiełbasę i boczek. Jak wytopi się trochę tłuszczyku dodać cebulę. Całość smażyć aż cebula zmięknie a kiełbasa i boczek ładnie się przyrumienią. Białą fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do garnka. Dodać także przcier pomidorowy. Dolałam też trochę wody bo mój domowy przecier był bardzo gęsty. Całość

Monia miesza i gotuje
Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka 79

bobem, bób z pstrągiem, bób marynowany, bób z cząbrem w sosie śmietanowym, sałatkę z bobem i jeszcze kilka innych. Tym razem zapraszam na bób z kiełbasą i świeżymi ziołami, w sosie z białego wina. Danie podaje się na gorąco z młodymi ziemniakami lub jako samodzielna przystawka. Bób, mimo połączenia ze zwykłą kiełbasą, smakuje w nim wykwintnie, co zawdzięcza duszeniu(...)nazywa, najważniejszy jest smak, a ten polecam :) Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g młodego bobu 350 g kiełbasy głogowskiej 1 kopiasta łyżka pokrojonego surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 kieliszek białego wytrawnego wina (około 200 ml) 2-3 gałązki młodej mięty sól, pieprz, liść laurowy zielenina (koperek, natka pietruszki, cząber) olej W garnku zagotowujemy

Trzeci talerz
Bigos z papryki 295

kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr I. Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie. Składniki: 4 duże czerwone papryki 400 g fasoli perłowej z puszki 100 g boczku(...)mielona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: paprykę przekroićna na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroic w grubą kostkę obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostke boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć podlac całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawic do smaku ostrą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
P... Pizza francuska! 154

spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :)  Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku(...)plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby: A oto kiełbasy Diot w białym winie

Kitchens Alphabet
Placki ziemniaczane – tradycyjny smak i nowoczesne dodatki 54

dodatkami. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni, co jest zdrowsze i mniej kaloryczne(...)placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego smaku i okazji

Ugotowane pozamiatane
Risotto z kiełbasą i papryką 128

Risotto z kiełbasą i papryką  SKŁADNIKI: 100 g ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 cebula biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polska na chipsach z winogronami. 150

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić(...)odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec  posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem

Kulinarny karnet Christophera
Domowy zakwas na żurek 92

żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską. Link do filmu z przepisem: 145 - Przepis na domowy zakwas na żurek Składniki: 0,5l przegotowanej letniej wody pół szklanki mąki żytniej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szakszuka z cukinią i chorizo 108

delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie.  Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula  200 gram kiełbasy chorizo  1 biała papryka  1 mała cukinia  1 łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin  4-5 jaj  Na oliwie(...)oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Fasolka po bretońsku 46

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego

karolgotuje