biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:125/225)

Fasolka po bretońsku 660

jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy z moczonych(...)przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka

Kuchcik gotuje
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 149

kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z fasoli i chorizo 130

Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano - sól - pieprz - kminek - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy na piórka i dusimy na oliwie do miękkości, dodajemy marchewki i zalewamy wodą. Gotujemy chwilę, dodajemy obrany(...)seler naciowy, pokrojoną w plastry kiełbasę i pomidory, gotujemy kilka minut. Na sam koniec dodajemy odcedzoną białą fasolę, przyprawiamy i gotujemy  około pięciu minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ 101

Zupa w sam raz na tę porę roku 😉 Składniki: 6-7 cebul 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek bagietki 4 plasterki sera żółtego Wykonanie: Cebulę obieramy(...)przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Jeśli nie żurek, to co? Przepis na pyszną zupę chrzanową z selerem 46

zbóż w diecie. A nade wszystko zupa chrzanowa jest po prostu pyszna! Przepis na zupę chrzanową z selerem Składniki: 2 cebule, 3 ząbki czosnku, około 300 gramów kiełbasy – wędzonej lub białej, 1 seler, 3 ziemniaki , 3-4 łyżeczki tartego chrzanu, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., olej, 3 łyżki octu jabłkowego. majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić zupę chrzanową(...)garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pod koniec smażenia dodaj też starty na grubych oczkach seler i posiekany czosnek. Wlej około 2 litrów wody, dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz chrzan, gotuj przez kolejne 7 minut – aż ziemniaki

Kulinarna Polska
Żurek Wielkanocny 138

też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża(...)gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l  wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część

Czary - gary w kuchni
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą 51

porcji: 8 Składniki: 600 g ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 mała cebula czerwona 270 g kiełbasy wędzonej (u mnie była to kiełbasa myśliwska) 1 puszka groszku 2 – 3 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 ml buliony warzywnego Sos winegret: 50 ml octu z białego winogrona szczypta soli szczypta białego pieprzu ¼ łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach

KuchniaWeDwoje.pl
MAKARON Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ: sposób na szybki i smaczny obiad 89

kiełbasą. Makaron z kiełbasą : szybki, prosty pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Makaron z podsmażoną wiejską kiełbasą i cebulą, na wędzonym boczku, doprawiony pieprzem. Makaron z kiełbasą można podawać z białym albo żółtym serem. Makaron świetnie smakuje wymieszany ze śmietaną albo przecierem pomidorowym i posypany posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jak zrobić klasyczny, domowy makaron z kiełbasą? Oto wypróbowany(...)cebula 2 plastry wędzonego boczku (ok. 0,5cm) sól i pieprz do smaku dodatkowo mogą być jeszcze : tarty, żółty ser pokruszony ser biały śmietana przecier pomidorowy posiekana zielenina do posypania makaronu Przepis na makaron z kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. boczek pokroić w kostkę cebulę obrać i posiekać kiełbasę pokroić w kostkę (jeżeli trzeba to zdjąć skórkę) Krok

Moja Książka Kucharska
Węgierskie leczo z białych papryk 60

łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a  prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni.    Składniki: 6-8 białych papryk

AZgotuj!
Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 93

później już tylko ugotować z pozostałymi składnikami. Dodatek warzyw i kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 szklanka suchej fasoli białej 200 g kiełbasy np. podwawelskiej lub wiejskiej 1 cebula 1 duża marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka(...)gotuj przez 30 minut. W tym czasie na maśle podsmaż kiełbasę z cebulą. Do fasoli dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, odlej 2 czerpaki zupy, zmiksuj i wlej z powrotem do rondla (to nieco zagęści zupę) . Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasę z cebulą oraz majeranek. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem i gotuj

Kulinarne S.O.S.
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 167

minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj

karmelowy
Kluski z kalafiora 273

okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!   Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku 150

fasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości(...)Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem

Camilla w kuchni
Ekspresowy bigos z białej kapusty 151

prawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni.     Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek

Pasja Smaku
Kasza gryczana, boczek i kiełbasa w koszulce z kapusty 148

dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pieprz

peggiwkuchni