biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:133/225)

Fasolka po żarsku 62

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru.          Składniki:   500 g świeżej białej fasoli 500 g kiełbasy toruńskiej 500 g kiełbasy śląskiej 500 g łopatki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 łyżka pasty paprykowej 250 g brązowych pieczarek 2 puszki krojonych pomidorów

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 64

domu już od wielu lat. Jedno z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz

Andzia Pichci
Kapuśniak z białej słodkiej kapusty 98

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to moje ulubione wydanie kapuśniaku. Ten ugotowałam na kawałkach kurczaka, bo zwyczajnie od kilku dni marzyłam o takim słodkim wydaniu tej zupy

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 76

oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy

Kulinarny S.O.S.
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 76

oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy

Kulinarne S.O.S.
Fasolka po bretońsku 183

Nie wiem, czy mój przepis to klasyczna wersja tego dania, ale z całą pewnością w moim domu tak. Skąd pochodzi to danie? Ciężko powiedzieć, czy ma

Pichceniomania
Fasolka po bretońsku 170

swoje ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -400 g białej fasoli -200 g kiełbasy -200 g boczku wędzonego -puszka pomidorów krojonych -100ml passaty pomidorowej -cebula -1-2 ząbki czonsku -ziele angielskie -listek laurowy -majeranek -sól i pieprz -1 łyżka oleju

Zielona Kuchnia
Curry wurst 185

Przepis na pyszne, szybkie danie, które łatwo się przyrządza. Smakuje świetnie też na drugi dzień, kiedy przejdzie przyprawami. Uwielbiam! Curry wurst Drukuj przepis Składniki 4 opakowania

CoolinarniePL
Dietetyczna fasolka po bretońsku 296

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASOLKA PO BRETOŃSKU 118

Klasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy  CENOS. SKŁADNIKI 400 g fasoli białej drobnej , 40 dag kiełbasy zbójnickiej, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól

słodki bratek
Fasolka po bretońsku, bez glutenu 105

Fasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora 1 opakowanie sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek estragon kminek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam

nietadieta
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 187

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
wiejskie jadło 179

sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. Składniki: 250 g białej fasoli jaś 2 kiełbasy 1/2 cukinii czerwona papryka marchewka cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy  słodka i ostra papryka sól pieprz natka pietruszki Fasolę moczyć w wodzie przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bigosik z białej kapusty 110

główka białej kapusty 2 pętka kiełbasy ok 400 g 1 cebula 2 marchewki 1 l bulionu ok 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki kminek majeranek jałowiec ziele angielskie pieprz natka pietruszki oregano Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty

Gotowanie jest łatwe
Kapusta duszona 169

składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach.  Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka

Qchnia po prostu
Fasolka po bretońsku 165

Składniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2  rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować

kulinarnajamka.blogspot.com
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 201

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 184

Gotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł na duszenie cebuli i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bigos ze świeżymi grzybami 378

marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec(...)mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy i wrzucamy do brytfanny

Kulinarna Patilogia
Chłopski garnek 124

minut. Pozostały czas, to już czas duszenia i oczekiwania aż warzywa będą odpowiednio miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chłopski garnek – Składniki: ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej ok. 600 g ziemniaków ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części) 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g 1 średnia cebula(...)mały liść laurowy szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kiełbasę obrać z folii (jelita) i pokroić w półksiężyce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie

Kulinarne Przeboje
Bigos ze świeżymi grzybami 41

marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec(...)kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy i wrzucamy do brytfanny z niewielką ilością smalcu. Brytfannę wstawimy na 2h do piekarnika na 180 stopni aby wszystko się ładnie upiekło. W międzyczasie zaglądamy 2 razy do mięsa i je obracamy. Kiełbasę jeśli będzie już upieczona można wyjąć wcześniej. Kapusta: Kolejnym krokiem jest przygotowanie kapusty. Zaczynamy od poszatkowania białej

Kulinarna Patilogia
Winna kapusta 130

Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem

Kucharzyca
Frittata z warzywami 78

dodatkiem kapusty i ziół, z wędzoną kiełbasą i chili – pyszna. Polecam! PRZEPIS FRITTATA Z WARZYWAMI Składniki Frittata z warzywami: 6 jaj nieduży kawałek wędzonej kiełbasy olej duża garść kapusty białej poszatkowanej drobno 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii 1/3 świeżej papryczki chili sól Jak zrobić frittatę z warzywami: Zaczynamy od kiełbasy, kroimy ja w drobna

Dorota Smakuje
Wielkanocne inspiracje czyli nie marnujemy - szaszłyk dog 178

kulinarne to kiełbasy najczęściej jada, ponieważ surowce, z których są wykonane zadowolą najwybredniejszych. Niezależnie od tego jakimi kryteriami się posługujemy. U mnie po świętach została, klasycznie, biała oraz posiłkowałem się parówkami :) Kiełbasy takie są zazwyczaj w Wielkanoc gotowane, a podsmażenie spowoduje, że otrzymają nowe życie. Składniki: - kiełbasy, które zostały nam ze świąt - małe cebule - podłużne bułki Wykonanie: Kiełbasy

Kryzysowa Książka Kucharska
19 przekąsek dla kibica 116

cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Szybka zupa fasolowa 87

Składniki :(na garnek 3l) - 2 duże marchewki - 2 łyżki posiekanego pora - ok. 400g kiełbasy - pół cebuli - 2 puszki białej fasoli - ok. 6 ziemniakow - 2 łyżki mąki -2 łyżki oleju+ do smażenia - przyprawy - sól, ziele angielskie, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do garnka razem z kiełbasą, cebulą

Kulinarne blogowanie
Kiełbasą z grzybami shimeji i kaszą o nucie wędzonej papryki 94

promieniami i czasem stajemy się takimi „jesiennymi leniuchami”. Częściej szybko gotujemy i pod kocyk wskakujemy. Dlatego proponuję moje danie, której kiełbasa morlińska pojęła to zadanie. Szybko z cebulą i grzybami na patelni się wysmażyła, przyprawami otuliła, z kaszą biała połączyła,  zieloną pietruszką i pomidorkami(...)ozdobiła. Danie niby proste, wręcz banalne, a jednak na jesienne obiadki idealne.  Składniki na 4 porcje : 150 g grzybów shimeji brązowych, 3 szt. kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny  https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili

Moniki Smakołyki
Kapusta z pomidorami 193

wczoraj wieczorem przygotowanie jej zajęło mi chwilę (bo gotowała się sama ;-) ), a dziś kilka minut odgrzewania i wszystkie zmarźluchy nakarmione do syta :-)   SKŁADNIKI 1/2 główki białej kapusty ok. 1/2 kg kiełbasy 3 cebule 1 łyżka smalcu 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz woda Kapustę szatkujemy lub kroimy w paski, przekładamy do garnka

Czary - gary w kuchni
biała kapusta a`la bigos na szybko... 119

Składniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz(...)sparzeniu. W garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z ciecierzycą i chorizo 76

Składniki: 450-480 g białej, odsączonej ciecierzycy z puszki 200 g kiełbasy ostrej chorizo 1 duża marchewka 1 cebula 2 średniej wielkości bataty 150 g liści szpinaku "baby" 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 0,4 litra bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 łyżki papryki wędzonej sól, pieprz Sposób wykonania: Obraną

Qchnia po prostu
BARSZCZ BIAŁY Z PARÓWKAMI I JAJKIEM 127

może tak inna wersja tradycyjnego barszczu białego? A może zamienić pyszną wędzoną kiełbasę zamienić na drobiowe parówki? Dlaczego nie? Zaczynamy :) SKŁADNIKI:   1 butelka ok 500ml barszczu białego 5 ziemniaków 4 jajka 3 parówki drobiowe 1 cebula Ocet Pieprz, sól, czosnek Natka pietruszki Olej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Na rozgrzaną patelnie wlewam olej.  Parówki kroję w plasterki.  Cebulę

Gotowanie Patki
Łazanki z białej kapusty 237

zupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań.  Składniki: 3/4 średniej białej kapusty  500 g pieczarek  250 g makaronu łazanki  2 średnie cebule  kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć)  sól, pieprz do smaku  Wykonanie:  Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do gotującej się

Aromatyczne Podróże