Przepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu. Składniki: mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda kapusta) 5-6 ziemniaków 2 cebule 200 g szynki albo kiełbasy 220 ml śmietany 30% sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy
e-PrzepisyKulinarneziemniaków, obranych pokrojonych w plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla 3 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: kefir do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy
My Culinary Artpyszna i tania w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa cebula około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki) 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego pieprz,sól(...)której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku). Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. zalewajka
e-PrzepisyKulinarnestaropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej(...)bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek
Ekspansja smakubyć grochówka na wędzonce z ziemniakami, z kiełbasą, z boczkiem, z smażoną kiełbasą i cebulą, a także z makaronem. Mój ulubiony zestaw to grochówka z ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler(...)Zapraszam na przepis! 🙂 Grochówka z grochu łuskanego składniki żółty groch połówki łuskany 200 g Oraz: marchew 1 pietruszka 1 seler kawałek por biała część boczek wędzony surowy 200 g swojska kiełbasa 300 g wędzone kości 0,5 kg liście laurowe 2 ziele angielskie 4 kulki czosnek 3 ząbki majeranek 2 łyżki czarny pieprz i sól do smaku
Dieta moja pasjaświeże warzywa.Bigos jest lekkostrawny i świetny na teraźniejszą porę.Polecam. 4 duże kalarepki 1 mała główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona(...)sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy że świeżym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki(...)wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk majonez - około 3 łyżki świeży rozmaryn
głodny alergikDziś u mnie na obiad ekspresowa fasolka po bretońsku :) Polecam tym, którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania. Składniki: 600g kiełbasy, 250g boczku, 2 cebule, 3 ( 3x400g) puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g), 100g przecieru pomidorowego, zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła, 0,9l wody, olej do smażenia. sól (można dodać warzywko, vegetę(...)też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek. Przygotowanie: Boczek (lub bekon) podsmażyć. Cebulę i kiełbasę pokroić, razem podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu. Fasolę odsączyć, włożyć do garnka. Dodać do niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier
W kuchni u MonikiŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: opakowanie ciasta na pizzę (400 g), średnia laska kiełbasy wiejskiej dobrej jakości, mała papryka czerwona, mała papryka biała, 35 dag pieczarek, mała cebula, łyżka oleju, 30 dag tartego sera żółtego, garść posiekanej natki pietruszki, ketchup, oregano, papryka słodka, pieprz chili cayenne, sól, pieprz(...)Przygotowanie: Kiełbasę i pieczarki kroję w cienkie plastry, papryki oraz cebulę w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Rozkładam ciasto na papierze do pieczenia, smaruję ketchupem i posypuję oregano. Wykładam kolejno składniki: 2/4 sera, kiełbasa, pieczarki, 1/4 sera, papryka słodka i pieprz cayenne, papryki wymieszane
JejKuchnianasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove, 2 białe cebule, 150 g kaszy gryczanej, 1 łyżka zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki pestek słonecznika, sos chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo(...)mielony do smaku, świeży szczypiorek, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę, tak żeby kiełbasa zewnątrz zrobiła się gorąca. Ściągamy
Moniki Smakołykisię na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany. Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale
Smaczna Pyzapinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Zdecydowanie wolimy taką bardziej odchudzoną wersję. Zawsze warto(...)też fasolkę z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy mamy już obiad kompletny. Fasolka po bretońsku Czas przygotowania: Składniki: 400 g suchej białej fasoli 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 400 g kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz majeranek Wykonanie: Fasolę namaczamy poprzedniego dania wieczorem. Wrzucamy
Kulinarne przygody GatityUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy(...)uzupełniać, aby bigos się nie przypalił. Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę. Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie sok z kapusty kiszonej. Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody
Maminek kulinarny