Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka mąki łyżka mleka sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki
Pyry na Gazczasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę(...)poszatkowano białą kapustę dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Ugotowaną golonkę, mięso wieprzowe i kiełbasę pokroić w kostkę i włożyć do gotującej się kapusty. Kapustę kiszoną przełożyć do kapusty białej, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Doprawić do smaku przyprawą do bigosu, zielem angielskim, listkami laurowymi, majerankiem
Smaczne Potrawydobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki: 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka(...)pokrojone, pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, majeranek, obie papryki i gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniedoskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka
My simple kitchenwłasną wersję owej potrawy. Zobacz również inne przepisy na - rozgrzewające dania Kiełbasa z fasolą - przepis: Składniki: (mi wyszła duża patelnia) 1 długa laska dobrej jakośc kiełbasy (lub 2 mniejsze) 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 1 mały por lub 1/2 większego 1 duża marchew 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 250 ml rosołu lub bulionu(...)łyżki koncentratu pomidorowego łyżka oleju do smażenia opcjonalnie - sól, pieprz do smaku Kiełbasa z fasolą - jak zrobić? Kiełbasę pokroić w plasterki, lekko podsmażyć na łyżce oleju. Czosnek obrać z łupiny, rozgnieść płaską częścią noża. Por opłukać, osuszyć, poszatkować. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Do smażącej się kiełbasy dodać czosnek, marchew i por, chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa
Moje Qulinariapyszne danie z boczkiem i kiełbasą oraz dużą ilością warzyw a także bardzo prosty i szybki przepis na smaczny, sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowana potrawa najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 4 porcje 250 g parzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 250 g pieczarek 250 g kapusty białej 4-5 sztuk średnich(...)zieloną paprykę kroimy na większe kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Kapustę białą szatkujemy. Do dużego garnka wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, gdy boczek jest zbyt chudy wlewamy odrobinę oleju, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko krótko podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Do boczku i kiełbasy dodajemy pokrojoną cebulę
Smakowite DaniaJego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego(...)tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam i dodaję do kiszonej kapusty. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Mięso kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, często mieszając. Po 30 minutach gotowania kapusty, wyjmuję boczek i dodaję smażone mięso. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Boczek, kiełbasę wrzucam na patelnię
magiczna kuchnia Kasiprzepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na wielki gar, który i tak znika zbyt szybko): 1 duża działkowa przerośnięta cukinia 2 kiełbasy 1 cebula 2 czerwone papryki 1 biała papryka 4 pomidory sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki. 3. Papryki
Kawa z mlekiemBigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści(...)miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż
To co kochamkwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych(...)torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. • Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić
To co kochamDzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem dla 4-6 osób czas przygotowania: 20 min. Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem
Chilli Czosnek i Oliwaopakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30% cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały, gałka muszkatołowa sól, pieprz Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Wrzucamy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Wrzucamy
Pyza i Surówkaodpowiadał ( klik ). Zalewajka wyszła pyszna, dla mnie to delikatniejsza wersja żurku. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz biały 600 g ziemniaków 2 laski dobrej kiełbasy 1 większa cebula 3 ząbki czosnku suszone grzyby 2 łyżeczki majeranku 3 - 4 łyżki śmietany 3 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo(...)gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubszą kostkę, tak samo kiełbasę. Ziemniaki i kiełbasę wkładamy do garnka i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 4. Wlewamy zakwas na barszcz biały i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy. Do miski odbieramy trochę zupy i dodajemy do niej śmietanę (hartujemy), mieszamy
kruche babeczkipatelni na oliwie podsmaż czosnek, świeży tymianek/majeranek/szałwię, dodaj kurki lub inne grzyby, plastry dobrej jakości kiełbasy, poczekaj aż wytopi się do chipsa. Zdejmij plasterki kiełbasy i na tłuszcz dodawaj partiami kluseczki, całość przesmaż, dodaj plasterki kiełbasy. Całość oprósz świeżo mielonym białym pieprzem
SMYKWKUCHNIpietruszki) i chrupiących dodatków (grzanki). Składniki na 3-4 porcje: 300 g serka topionego śmietankowego 2 kostki bulionowe warzywne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100g kiełbasy chorizo 1 łyżka masła biały pieprz dodatkowo: ostra papryka w proszku posiekana natka pietruszki grzanki (u mnie gotowe) Przygotowanie: W garnku rozpuść masło i przesmaż pokrojoną cebulę i chorizo (w cienkie półplasterki
Alutka-GotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki: 1/2 średniej kapusty białej lub 1 mała, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, większy pomidor, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz, odrobina pieprzu chili cayenne, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Kapustę szatkuję, zalewam wodą
JejKuchniaktóra przygotowuje je od lat. Cudownie pachnie papryką a smakuje jeszcze lepiej :) Sk ł adniki: 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 3 papryki zielone 3-4 białe cebule 500-600g kiełbasy (dowolnej) 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania : W dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy
Pyry na Gaznarzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażam wcześniej pokrojone warzywa
kruche babeczkiPrzypomniałam sobie o makaronie z serem (dla starszego dziecka bez sera, z kiełbaską). I kolejny raz przypomniałam sobie jakie to dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dorzucić do niej pokrojoną w piórka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano
O kuchni z uczuciemznana, bo to takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej Sól Pieprz Fasolę
Smakowy Rajgłówka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę
VioletoweKucharzeniegorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki! składniki ( ilość zależy od ilości gości i głodu) dowolna biała bułka pokrojona na kromki kiełbasa też dowolna keczup ser żółty - ja użyłam cheddar'a masło szczypior zielony do przybrania przygotowanie Angielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron
Stare Garygotowych już przyprawionych mięs i gotowych przypraw do grilla ze sklepu czy lepiej samemu marynować mięso własnymi potrawami? Czy kiełbasa grillowa jest najlepsza do grillowania? Co w kiełbasie robią wodorosty i tajemniczy biały proszek o nazwie Glukono-delta-lakton? Czy grillowanie rzeczywiście odchudza potrawy? Jak grillować, by nie chorować? Program można oglądnąć w programie TVN Style oraz na TVNPlayer
WojnaNaSmaki.pl