biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:144/225)

Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 124

idzie...zdrowe podejście do mięsa. I, że to co dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki(...)Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa-burak. Dodaj listków bazylii- głęboki i intensywny smak złamie słodycz buraka i winogrona i zneutralizuje wszystko idealnie. Dodaj marchewkę. Przed podaniem dosmacz glassą sojową i posyp czarnym sezamem. Gwarantuję, że to pyszne, lekkie i nietuzinkowe spojrzenie na przekąskę, która w tym przypadku jest zdrowa i niezwykle sycąca. Energia bijąca

Z Kuchni Do Kuchni
FASOLA Z CUKINIĄ I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 61

albo kolacja na ciepło. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca potrawa bez grama mięsa. Rewelacyjna z pajdą chleba albo bułką. To coś w stylu leczo z białą fasolą albo fasolki po bretońsku z cukinią zamiast kiełbasy ;) Przyznam, że fasola z cukinią to taki spontan, znalazłam w szafie fasolę, po  makaronie z warzywami  pozostała cukinia, więc postanowiłam wszystko połączyć

Zrób to smacznie
Smalec z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem 25

Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę.     Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie cebule 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy 1 jabłko olej do smażenia 2 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego

Izabelawkuchni
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 492

pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej  1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu(...)podsmażyć na oleju około 5 minut. Dodać posiekaną kapustę, bulionetkę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko, majeranek, kurkumę i miód. Dusić na małym ogniu około 20-25 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć około 5 minut. Śmietankę, jajko, keczup i ser zmiksować na sos z dodatkiem 1-2 szczypt soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać

zadanie-gotowanie
Pyszne Leczo z Fasolką Szparagową 137

bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo 500 g fasolki szparagowej 600 g papryki zielonej 600 g pomidorów 400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy 1 duża cebula (około 200 g) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: papryka ostra pieprz sól  lubczyk lub maggi olej do smażenia Link do filmu(...)kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki sparzyłam je wrzącą wodą. Cebulę kroję w drobną kostkę. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kilku centymetrowe paseczki . Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę. Składniki mam już pokrojone – dalsza część przygotowania lecza : W lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wodzie ugotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Wiejskie roladki schabowe 244

zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej

Blog z Apetytem
Zalewajka łódzka 160

się (stąd nazwa) zakwasem (barszczem białym), który można przygotować samemu lub kupić, najlepiej w piekarni. Zupa powinna być zawiesista i kwaśna. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łódzkiej zalewajki to koniecznie musicie ją ugotować! Polecam! Na inne potrawy polskiej kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika i Mirabelki .  Zalewajka łódzka Składniki:  1 większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula(...)marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz biały/zakwas (ok. 500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę?  Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę

Codzienne Gotowanie
Fasolka po bretońsku na bogato 139

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe

Passions hobbies life
Makaron penne z chorizo i jarmużem 192

drobnego 200 g kiełbasy chorizo w kawałku np. chorizo sarta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
BIGOS 154

Składniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać(...)ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej cebuli. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos

Przepisy kulinarne babci Antoniny
ŻUREK 193

czarnego pieprzu - 4 kulki zioła angielskiego - 2 kulki owoców jałowca - 1 kostka rosołowa - 200ml zakwasu na żur -  5 łyżeczek białego barszczu w proszku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny pieprz, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 30minut

Mentor Smaku
żurek na śląskiej kiełbasie z jajkiem... 150

Składniki: 2,5 litra woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki(...)śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Najpopularniejsze rodzaje greckich potraw 64

pomidorów i masła. Mykonos — najlepsza kiełbasa i kozi ser Mykonos, położone w samym sercu Cyklad, słynie z życia nocnego, ultramaryny i uroczych białych plaż. Zrób sobie przerwę od spaceru po malowniczym mieście i spróbuj słynnej lokalnej kiełbasy lub kopanisti, miękkiego i pieprznego koziego sera. Ateny to piękne miasto — zwiedzaj i smakuj Kiedy wrócisz z wycieczki po starożytnych ruinach Aten, wybierz

codojedzenia
Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami 76

Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami, pięknie pachnie wędzonką i przyprawami, jest sycąca i rozgrzewająca. Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, kiełbasą, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami. Ponieważ wykorzystałam fasolę z puszki, moją fasolkę z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie. Ostatnio gdy chcę przygotować fasolkę po bretońsku to kupuję dużą(...)bretońsku: tradycyjna fasolka po bretońsku i błyskawiczna fasolka po bretońsku , ale bardzo polecam Wam dzisiejszy przepis, gdyż ta fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami jest na wypasie J Składniki dla 4 osób: 850 g dużej białej fasoli z puszki (weisse riesenbohnen) 150 g – puszka krojonych pieczarek duży gruby plaster boczku wędzonego 1 kiełbasa parówkowa 1 cebula 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię