biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:151/225)

Zapiekanka z fasolką szparagową 164

ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn(...)zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać

Moje domowe kucharzenie
Chłopski garnek 145

małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego Składniki: Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Zalewajka 150

Składniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie wlać barszcz biały

Gospodyni Miejska
Gulasz z fasolki szparagowej 133

Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku(...)skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę

In my kitchen
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 51

ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie(...)Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka

Kulinarna Patilogia
Domowe pierożki z pieczarkami 71

barszczem czerwonym lub kapustą. Pierożki możemy również zamrozić. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pierogi. Min. Pierogi chłopskie z serem i kiełbasą , pierogi pieczone w kruchym cieście , oraz pyszne pierogi z białym serem na słodko . Polecamy też mega szybkie pierożki dla zapracowanych. Smacznego! Artykuł Domowe pierożki z pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Kapusniak z młodej kapusty na wołowinie 102

kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory  1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami na wołowinie 110

kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory  1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Barszcz biały 94

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy

CRAVEmonkey
Sałatka z ryżem 156

Zapraszam na smaczną i tanią sałatkę z białym ryżem od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.. Z dodatkiem kiełbasy i jajek jest ona sycącym posiłkiem. Sałatka jest idealna na kolację, możemy również zabrać ją w pudełeczku do pracy. Polecam Składniki: 100 g ryżu surowego (1 torebka) od PZZ S.A. 1 kiełbasa (typu zwyczajna) 3 małe ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane

słodkie i nie tylko historie kulinarne
BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM 155

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem. 1 kiełbasa czosnkowa 3 łyżki octu Duży kubek śmietany 18% Pęczek natki pietruszki Liście laurowe Ziele angielskie Porcja włoszczyzny Sól Pieprz Makaron ************************************* Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WIOSENNA SAŁATKA 185

Szybka i smaczna sałatka.Można dodać do niej jak ktoś lubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku.   6 łyżek białego octu winnego gruba sól 2 ogórki pokrojone jak na mizerię 1/2 szklanki +3 łyżki koperku 10 ziemniaków 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry 3/4 szkl.majonezu małe rzodkiewki do dekoracji ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ocet

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym 107

jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane.  Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym Składniki : 4 duże czerwone papryki  1 duża biała cebula 4-5 ogórków kiszonych  około 600 - 700 g kiełbasy  np podwawelskiej 2 ząbki czosnku  2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy  sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
risotto z krewetkami i chorizo 203

składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 120

spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej

Smaki Ewy
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 130

boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki(...)ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy

Kulinarna Patilogia
Barszcz ukraiński 186

żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela

W SMAK
Zupa fasolowa 153

dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 143

jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę

Bon Appetit Małgorzaty