biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:152/225)

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajem i boczkiem 82

Czy barszcz biały chrzanowy je się tylko w Wielkanoc? a kto tak powiedział? on jest smaczny o każdej porze roku i smakuje obłędnie. Dziś wersja na

Moje Małe Czarowanie
Faszerowana bagietka pastą jajeczną i chorizo 230

pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :) Składniki: 2 małe bagietki (albo długi chlebek) pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy 3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta) 6 jajek ugotowanych na twardo 200 g białego sera ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy,  przepis ) czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo

Bon Appetit Małgorzaty
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą) 153

Ciecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak

Buniabaje w kuchni
Klasyczne leczo. 142

pozostaje w naszej rodzinie niezmienny. Mam nadzieję, że moje dzieci poniosą tradycję dalej w klasycznej formie. Składniki: 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szczypty pieprzu 3 szczypty chili sól 1/2 szklanki wody

zadanie-gotowanie
Fasolka po bretońsku 196

lepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól

Pełny talerz
Biały barszcz na białej kiełbasie 140

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Baked Beans – pieczona fasolka 277

dodajemy je do fasolki. Cebulę drobno kroimy, wędzonkę (kiełbasę, boczek) także. Na kilku łyżkach oleju najpierw rumienimy lekko cebulkę – odsączamy z tłuszczu i dodajemy do fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą(...)wody lub rosołu przy odgrzewaniu, utworzy się bardzo przyjemny sos, a fasola nie będzie się odgrzewać na sucho i przypalać. SKŁADNIKI 1kg drobnej białej fasolki 1 pełna łyżka stołowa suszonego cząbru 1-2 śląskie kiełbasy lub inna wędzonka (200g) 700g kości wędzonej (wędzone żeberka) 2 średnie cebule (300g) 3-4 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 200g dobrego

Karo in the Kitchen
Makaron Gnocchetti sardi (Malloreddus) z sosem z cukinii i kiełbasy Salsiccia. 75

rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy 150g ciepłej wody  szczypta szafranu szczypta soli 2. Sos 2 średnie cukinie 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim) 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1-2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 125ml białego(...)grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus . 2. Sos marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem; tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki; cukinie kroimy w kostkę ok. 1,5 – 2cm; cukinię podsmażamy na oliwie razem

Pasta Po Polsku
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 177

szybka i pyszna. Makaron biały można zamienić na pełnoziarnisty. Żółty ser na mozzarelle. Korzystajmy z sezonu na cukinię- w 100g ma zaledwie 15 kcal! Zawiera w sobie magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Składniki: 40 dag makaronu świderki/ rurki  3  cebule 20 dag mielonego mięsa 10 dag kiełbasy 3 ząbki czosnku

Gotuj z Agnes
Zupa nad ogniem gotowana 110

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -500 g piersi z kurczaka  -400 g pieczonego boczku -500 g kiełbasy podlaskiej lub zwyczajnej -250 g cebuli -1 czerwona papryka (270 g) -2 białe papryki (270 g) -2-3 ogórki konserwowe (200 g) -200 ml wytrawnego wina czerwonego -1 łyżka kminku  -1 łyżka majeranku -1 łyżka(...)kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w pół talarki              cebulę w piórka papryki w drobne paski  ogórki ścieramy na tarce czosnek obieramy, ale kroimy w plasterki przed samym  dodaniem do zupy  Dno kociołka wysmarować olejem, rozgrzać nad ogniem i włożyć kiełbasę, podsmażać do zrumienienia często mieszając. Następnie dodajemy: pokrojone mięso

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią 304

razem powstała zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią oraz czerwoną papryką i cebulą, a całość zalałam sosem śmietanowo-serowym. Ja użyłam startego sera gouda, ale może on być inny, np. cheddar, ementaler lub mozzarella w kawałku. Sprawdzą się również sery pleśniowe, na przykład brie lub camembert, jeżeli takie lubimy. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią w sosie śmietanowo-serowym(...)Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 24×19 cm. Składniki na Zapiekankę makaronową z kiełbasą i cukinią: 250 g makaronu świderki (może być inny: kokardki, kolanka) 350 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej 250 g cukinii 1 czerwona papryka (160 g) 1 duża biała cebula (około 130 g) 250 ml słodkiej śmietanki 18% 150 g żółtego sera startego sól

Danka Pichci
Currywurst 177

posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Currywurst (4 porcje) Składniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki 2 cebule, pokrojone w piórka 2 łyżki octu z białego/czerwonego wina 2 łyżki miodu 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

karmelowy
Gulasz warzywny z kiełbasą 96

Gulasz warzywny z wkładką Gulasz warzywny z kiełbasą wędzoną, w moim przypadku świeżym chorizo, jest inspirowany drugim odcinkiem serialu Wiedźmin, wyświetlanym przez NETFLIX.  Cintrans, którzy muszą uciekać z zamku,  szukają schronienia w lasach. To jest nie lada wyzwanie dla kucharzy. Z dostępnych składników, czyli warzyw i wędzonej kiełbasy, która może być długo przechowywana muszą stworzyć proste, ale zarazem(...)życzymy Ci smacznego.  👥 – 4 ⏰ – 60-70 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 400-500 g kiełbasy chorizo surowej lub kiełbasy wędzonej 2-3 szklanki Zakwasu 1-2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por biała część 2 cebule 3 ząbki czosnku 30 g masła Pietruszka suszona Słodka papryka Sól Pieprz świeżo zmielony Jeśli mamy już

RafalCook
Bigos staropolski 40

siebie dodałam kminek i majeranek. Taki bigos obecnie doskonale wpisuje się w dietę keto.  SKŁADNIKI: kapusta kiszona 1,5 kg biała kapusta 1/4 główki cebula 3 szt. wołowina 500g wieprzowina 300g dobrej wędzonej kiełbasy 200g boczek wędzony 200g kilka suszonych kapeluszy grzybów liscie laurowe 3 szt. ziele angielskie i jałowca kilka szt. cukier 1 łyżeczka ( pominęłam) sól(...)namaczania ugotować grzyby przez 10 minut. Odstawić. Kiedy kapustę kiszoną mamy przygotowaną do dalszego gotowania obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Białą kapustę drobno poszatkować nożem lub na mandolinie. Rozgrzać trochę oleju dodać cebulę, białą i kiszoną kapustę. Obsmażać całość od czasu do czasu mieszając. Podlać szklanką wody z grzybów oraz dodać przyrawy: ugotowane grzyby, liście laurowe

AZgotuj!
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 175

czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.  Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę.  Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low  (80 - 90 st C)     około  8 godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć

Stare Gary
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 168

główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania