dania. Do tego pyszny sos kremowo-serowy oraz uwielbiany w moim domu - ser koryciński! Polecam! (3 porcje) 200g dowolnej kiełbasy 1 cebula sól, pieprz olej Sos: 300 ml śmietanki 12-18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Dodatkowo: 100g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) makaron (ilość wg uznania) Opcjonalnie(...)Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach tarki) serem. Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać. Na końcu wmieszać
Di gotujeTylko jeżeli chcecie dodać wędlinę i kiełbasę niech będzie dobrej jakości. składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 1 jajko szczypta cukru 1 łyżeczka soli 60 ml oleju 2 dkg drożdży 125 ml wody letniej 40 g szpinaku baby 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy myśliwskie 100 g plastry kiełbasy żywieckiej Do miski wykruszam drożdże(...)brzegu dłuższego układam kiełbasy wzdłuż i zwijam w rulon. Sklejam końce. To samo robię z ciastem czerwonym. Tylko na nim układam plastry kiełbasy wzdłuż i zwijam w wałek.Sklejam końce. Z zielonego ciasta formuję wałek o długości foremki. Foremkę o długości 32 cm wykładam papierem do pieczenia, układam wałek z ciastem zielonym,środek foremki biały wałek, i czerwony. Odstawiam
wesoła kuchnianatki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę
Walijskie Pichceniewersji. A to nasza propozycja tej zupy. Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 20 szt zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól pieprz
R'n'G Kitchenilością bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka(...)liści laurowych – po ok. 15 ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule
To co kochambigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane
To co kochamDzisiejszy wpis to wpis sponsorowany. Śniadania niedzielne w naszym domu tak się złożyło to najczęściej zadanie męża. Często oprócz tradycyjnej jajecznicy mąż przygotowuje dla nas cienkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamieścić na blogu sprawdzony przepis. Udostępnij Składniki na bigos staropolski 1,20 kg kapusty kiszonej 500 g białej kapusty 250 g słoniny 500 g boczku surowego wędzonego 500 g karkówki 500 g łopatki wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów(...)garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec oraz ziarenka pieprzu, przykryć pokrywką, dusić dwie godziny. Kapustę z mięsem od czasu do czasu przemieszać, a jeśli jest potrzeba, dodać trochę wody. Dzień drugi: Przygotować pozostałe składniki – boczek i cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w ćwierć plasterki
niecodziennikparyFASOLÓWKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej białej fasolki; 800 ml wywaru z wędzonki; 500 gramów łopatki wieprzowej; 1-2 laski kiełbasy śląskiej; kilka ziemniaków; 1 duża cebula; 2 pomidory; suszone oregano; oliwa z oliwek; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na fasolówk inaczej zrobioną Artykuł Fasolówka całkiem inaczej robiona pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkajest podstawą niedrogiego i bardzo pożywnego dania jambalaya w skład którego wchodzi ryż, czerwona papryka, seler naciowy i cebula oraz mięso lub kiełbasa. Istnieje również trójca przypraw Cajun składająca się z pieprzu cayenne, czarnego pieprzu i białego pieprzu oraz trójca ziół obejmująca oregano, liść laurowy i natkę pietruszki. Twórcą nazwy "święta trójca" jest słynny nowoorleański szef kuchni Paul Prudhomme
Cztery Fajeryzałapałam. Uwielbiam takie wiosenne jednogarnkowe potrawy. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 marchewki 2 pomidory 5 pomidorów koktajlowych 20 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa śląska 3 parówki cienkie wieprzowe sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki, koper 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili
wesoła kuchniafasolkę po bretońsku... z pomidorami, kiełbaską, boczkiem, cebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 szt ziela angielskiego
Alutka-Gotujeniezwykły smak i aromat. Idealnie będzie się on komponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych. Składniki pęczek białych szparagów mała szalotka 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki długo dojrzewającej 50 g kiełbasy chorizo oliwa makaron papardelle serek Camembert Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 800 g fasoli białej z puszki 5 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 1 cebula 200 g kiełbasy podwawelskiej Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka dolewamy wody około 1 cm ponad poziom fasoli, doprawiamy przyprawami i gotujemy. Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naszej fasoli, dodajemy przecier i dokładnie
Moje-pitraszeniePodkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy
Trzeci talerz