biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:159/225)

zupy do rekomendowania z Rekomenduj.to... 151

dostałam do rekomendowania zupy rodzinne Winiary  od "REKOMENDUJ.TO" GROCHÓWKA: wg przepisu z opakowania, ja dodałam kiełbasę śląską podsmażoną z cebulą i łyżeczkę majeranku - zupa smaczna na szybkie zaspokojenie głodu i rozgrzanie w chłodne dni BARSZCZ BIAŁY: dodałam tylko podsmażoną białą kiełbaskę z cebulą, zupę wymieszałam z wodą i 2 łyżkami śmietany 18%, do smaku 1 łyżeczka majeranku(...)przygotowana smakuje zupa z bułką KRUPNIK: nie dodałam ziemniaków tylko 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej, po ugotowaniu kaszy z kiełbasą dodałam zupę wymieszaną ze smietaną 18% z wodą - na szybko dobry krupnik ZUPA ZIEMNIACZANA: dodałam ziemniaki, marchewkę, ogonówki wędzonej, śmietany 18% i była smaczna na szybko zupa i do tego pożywna ŻUREK: do żurku dałam tylko kubek śmietany 18% słodkiej

W Mojej Kuchni Lubię
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 151

kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 1 kg surowej kiełbasy) 850 g cielęciny -  Ø  5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla), -  Ø  5 1 łyżeczka  soli 3/4 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki(...)razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć.  Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać w lodówce. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles

Stare Gary
Żur na domowym zakwasie 203

owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim  i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego

W SMAK
Dzisiaj bigosiłam! 74

figi. Oczywiście możecie wybrać suszone owoce jakie lubicie nawet rodzynki. Smak bigosu zależy również w dużej mierze od przypraw i ziół. W tym roku doprawiłam bigos czrnym i białym pieprzem oraz odrobiną kajeńskiego pieprzu. Z ziół wybrałam oregano i rozmaryn. Te zioła świetnie pasują do wina marsala. Bardzo mi smakował ten bigos. Oczywiście, że gospodyni musiała go spróbować przed podaniem(...)nabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo 30 g suszonych grzybów 50 g suszonej żurawiny 15 suszonych moreli

codojedzenia
Chłopski garnek 367

potrawa jednogarnkowa, sycąca i świetnie rozgrzewająca. A do jej   przygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej Ekstra ZM Łuków. Składniki: 450g kiełbasy Podwawelskiej Extra- ZM Łuków 2 średniej wielkości cebule 3 strąki kolorowej papryki 4 średniej wielkości ziemniaki 200g białej kapusty 200g pieczarek 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich(...)nieco cukru do smaku Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Pieprz cayenne w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy 4 szklanki gorącej wody Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam

W garach u Gosi
Szybka zupa fasolowa 105

mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska) 150 gram wędzonego boczku surowego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub smalcu

Blog kulinarny S9.PL
Bigos z młodej kapusty 191

Składniki: Główka młodej kapusty; 2 średnie cebule; 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny , z piersi kurczaka); Pęczek koperku; 1 litr zimnej wody; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 kostka bulionowa, grzybowa; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej.   Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka. Koperek umyć

Gospodyni Miejska
Kurczak po baskijsku 223

srogo się zawiodłam. Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki bulionu warzywnego 10 czarnych oliwek

W kuchni wieczorem
Makaron z kiełbasą, sosem serowym i serem korycińskim 107

dania.  Do tego pyszny sos kremowo-serowy oraz uwielbiany w moim domu - ser koryciński! Polecam! (3 porcje) 200g dowolnej kiełbasy 1 cebula sól, pieprz olej   Sos: 300 ml śmietanki 12-18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Dodatkowo:   100g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) makaron (ilość wg uznania)   Opcjonalnie(...)Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach tarki) serem. Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę.   Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać. Na końcu wmieszać

Di gotuje
Kolorowy chleb z wkładką 78

Tylko jeżeli chcecie dodać wędlinę i kiełbasę niech będzie dobrej jakości.         składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 1 jajko szczypta cukru 1 łyżeczka soli 60 ml oleju 2 dkg drożdży 125 ml wody letniej 40 g szpinaku baby 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy myśliwskie 100 g plastry kiełbasy żywieckiej   Do miski wykruszam drożdże(...)brzegu dłuższego układam kiełbasy wzdłuż i zwijam w rulon. Sklejam końce. To samo robię z ciastem czerwonym. Tylko na nim układam plastry kiełbasy wzdłuż i zwijam w wałek.Sklejam końce. Z zielonego ciasta formuję wałek o długości foremki. Foremkę o długości 32 cm wykładam papierem do pieczenia, układam  wałek z ciastem zielonym,środek foremki biały wałek, i czerwony. Odstawiam

wesoła kuchnia
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 200

natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Soljanka 111

wersji. A to nasza propozycja tej zupy.  Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 20 szt zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól pieprz

R'n'G Kitchen
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 29

ilością bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka(...)liści laurowych – po ok. 15 ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1982

bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane

To co kocham
Białe kiełbaski w czerwonym winie 129

Dzisiejszy wpis to wpis sponsorowany. Śniadania niedzielne w naszym domu tak się złożyło to najczęściej zadanie męża. Często oprócz tradycyjnej jajecznicy mąż przygotowuje dla nas cienkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik