biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:155/225)

Bigos wg domowego przepisu 235

bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela(...)Najpierw przygotowujemy mięso gulaszowe podsmażając je na tłuszczu (np. margarynie) z cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustę i dodajemy do niej białą kapustę (wcześniej poszatkowaną) oraz kawałek wędzonego boczku. Dolewamy wody do wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta

Słodkie okruszki
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 86

pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest suszonymi grzybami. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, składniki są tanie, a smak swojski(...)dobrego smaku. Poznaj, spróbuj, ugotuj”. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 duże ziemniaki 2 litry wody garść suszonych grzybów zakwas na barszcz kwaśny biały (mąka żytnia i czosnek) ½ szklanki śmietany 2 liście laurowe sól, pieprz kiełbasa lub boczek Aby przygotować zakwas na barszcz należy do naczynia do kiszenia lub litrowego słoika wsypać kilka łyżek mąki żytniej i dolać 2 szklanki

Trzeci talerz
Bigos rybny 81

Czas Przygotowania : 40 min Gotowe w : 2 h   Wigilia to taki szczególny dzień w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bigos z białej kapusty 92

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.  Składniki:  1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Kluski ziemniaczane po kujawsku 188

Danie typowe dla regionu kujawskiego. Kluski ziemniaczane serwujemy okraszone skwarkami z boczku, z białym serem i zeszkloną cebulką. Boczek możemy zamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku

Dominacja smaku
CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ 172

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów dzieciństwa, polecam Wam ten produkt

SMYKWKUCHNI
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 209

łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych

Karo in the Kitchen
Pikantna fasolka po bretońsku 184

Składniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 209

zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany(...)łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy

Moniki Smakołyki
Leczo z cukinią papryką i kiełbaską 140

jest całe mnóstwo ten przepis nie jest oryginalny Węgierski My Polacy zawsze dodajemy coś od siebie ;-) Składniki: (6 +) 0.5 kg kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 4 łyżki(...)cukru bazylia,oregano do smaku sos pomidorowy ja uwielbiam włoski z ziołami 1 puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona  . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu kiełbasę dodajemy do garnka zalewamy bulionem układamy kolejno

Viola cooks with passion
Bigos staropolski 855

główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca(...)będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy (jak porcja dodana zmniejszy objętość dodajemy kolejną, aż do wyczerpania). Kolejno dodajemy pokrojone śliwki

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami 178

gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami  stało się oryginalne, wyjątkowe. Składniki 3 porcje: 3 duże świeże papryki (żółta, zielona, czerwona), 2 szt. kiełbasy surowo-wędzonej (ok. 260 g) - Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra GZELLA, 1 biała cebula, 100 g kaszy jaglanej, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 150 g świeżych boczniaków, ok. 100 ml roztopionego masła klarowanego(...)jest uzależniony od ich wielkości i grubości. Z papryk ściągamy skórkę, oczyszczamy z pestek i kroimy na paski dowolnej długości. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, na sypko, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Dodajemy pieczone papryki, pieprz czarny i podsmażamy 2-3 min, delikatnie mieszamy . Następnie dodajemy kaszę

Moniki Smakołyki
Szybkie danie jednogarnkowe z kiełbasą i ziemniakami 135

banalnie proste.Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy.  Zapraszam do wypróbowani:)   Składniki: około 7 ziemniaków 500 g  kiełbasy śląskiej np: Duda   2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około(...)obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół plasterki.Kiełbasę kroimy w grubą kostkę.  Obraną marchewkę w cienkie pół plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę i  przyprawy, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 161

faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest raczej we wszystkich marketach , ale oczywiście można ją zastąpić np. zwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe(...)miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego patisona dokładnie wypełniamy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania