Na dzisiejszy niedzielny obiad ze Swatami postanowiłam upiec coś nowego, coś pysznego, coś co zaskoczy i smakiem i wyglądem.... myślę, że się udało, sernik rozpływa
Wypieki ReneKremowy, delikatny.... co tu dużo pisać, po prostu pyszny! Taki serniczek będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu znalazłam na
Smakołyki AsiSkładniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki
Blondynka Gotujemigdałów (opcjonalnie) -ksylitol -3-4 łyżeczki pasty waniliowej Krem truskawkowy -400g mrożonych truskawek -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -mąka kokosowa (4 łyżki lub więcej) -ksylitol Krem jogurtowy -1000g jogurtu greckiego (2,5 opakowania Tolonis Biedronka) -ksylitol zmielony na puder Karmel kokosowy -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek cukru kokosowego lub trzcinowy muscovado(...)rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Składniki sypkie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno obu tortownic (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasta na przemiennie łyżkami aby stworzyć łaty i piec
Candy Pandasciasta na placuszki powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem, dodać posiekane listki mięty i doprawić szczyptą soli. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Łososia podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z placuszkami i miętowym sosem jogurtowym
Dietologwstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 5 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę, ale nadal lekko klejącą. Przykry misę folią spożywczą lub wykorzystaj do tego czepek plastikowy na głowę (to mój wielorazowy patent). Pozostaw ciasto do wyrastania na 1 -1,5 h aż podwoi objętość. Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat(...)podziel je na 9 części. Możesz zważyć ciasto i podzielić dokładnie używając wagi do każdej porcji.. Przygotuj okrągłą blachę blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, minimalna średnica blaszki to 25-26 cm. Z przygotowanego ciasta formuj okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Połóż w formie i przykryj bułeczki folią spożywczą lub ściereczką aby nie wyschły ale jeszcze spokojnie podrosły. Pozwól
nietylkopasta.plOstatnio moją uwagę przykuł brytyjski program "The Great British Bake Off". Szukając przepisów z konkursu natknęłam się na stronę jednego z uczestników - Edd Kimber
Przepisy Aleksandrymoże tak obiad z wykorzystaniem truskawek? Proponuję więc rewelacyjne placuszki jogurtowe. Uwaga! Znikają w momencie :) Polecam! Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego, 4 jajka, 4 łyżki oleju, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 20 dag truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Jogurt naturalny miksujemy(...)olejem i jajkami, dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, na które układamy truskawki. Smażymy na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Smacznego
paapilotkaapamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na troszkę inny ich smak niż tradycyjne jabłkowe. Sezon na rabarbar w pełni więc świetnie nadadzą się na deser bądź obiadek. Jogurtowe racuszki z rabarbarem SKŁADNIKI: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru + do dekoracji(...)rabarbaru olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do malaksera przelewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi. Leniwe kluski serowe SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały przeciskam przez sito lub dokładnie rozgniatam. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję(...)razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką cedzakową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na 12 muffinek 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół margaryny 1,5 łyżeczki proszku do
Humanistka w kuchniŚniadanie to najważniejszy posiłek, którym rozpoczynamy każdy dzień. Powinno być smaczne, sycące i przede wszystkim dla wielu osób szybkie. Większość z nas rano nie ma czasu
Przepiski.plkopytka albo właśnie na takie kotlety. Nic się nie marnuje. Dodałam do nich świeży mielony szpinak, dzięki temu zyskały na kolorze i delikatnym smaku. Podaję je z jogurtowo-czosnkowym dipem na zimno. Świetnie smakują i fajnie wyglądają, szybko się je robi. Polecam! Składniki na około 12 kotletów: 70 dag gotowanych i wystudzonych ziemniaków ¾ szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko ½ cebuli 1 szklanka świeżego szpinaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Dip jogurtowy: 400 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Szczypta mielonej ostrej papryki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób
Wanilia i Kardamonwyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest(...)konieczne, bo same w sobie są słodkie. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 9 niedużych placuszków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki
Waniliowe Improwizacjestolnice i zagniatamy kolejne 5 minut. Ew. możemy lekko podsypać maka, nie zagniatamy zbyt długo. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka (szklanką lub wykrawaczką). Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Powstałe pierożki smarujemy olejem. Blachę wkładamy do pieca nagrzanego(...)st.C. Pieczemy ok 15 minut, po tym czasie pierożki odwracamy na druga stronę i znowu smarujemy olejem. Podpiekamy dalsze 10 minut. ja podałam je z sosem pomidorowym i jogurtowym czosnkowym
Dzieje kuchennej Wiewióry