owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach(...)zielonym majonezem Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango Sałatka z mango i kurczakiem Tatar z łososia z mango Smażony kurczak z mango Kokosowa owsianka z mango Jogurtowe śniadanie z mango Jogurtowe lody z mango Smoothie ananasowe z mango Smoothie z mango i pomarańczą Koktajl jogurtowy z chia i mango ------------------------------------------------------------- Salsa z mango Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityplacuszki z dodatkiem proszku budyniowego, który sprawia, że mają delikatnie chrupiącą skórkę, a smakiem i konsystencją przypominają nieco biszkopty. Są dość zwarte, nie tak lekkie i puszyste jak placuszki jogurtowe czy dyniowe , ale uwierzcie - z odpowiednimi dodatkami smakują naprawdę nieźle. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i malinami, lubimy też z miodem, konfiturą i najnowszym odkryciem - syropem z mniszka. Polecam(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Smacznego
babka w formiesoczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, . Jedną(...)miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym. Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek natki pietruszki sól morska
Wino Francja KuchniaTłusty czwartek już za kilka dni , polecam przepis na ekspresowe oponki jogurtowe szybkie w przygotowaniu i smaczne. Polecam dla osób które nie mają zbyt wiele wolnego czasu na wypieki czwartkowe . Składniki : 300 g jogurtu naturalnego (najlepszy typu greckiego) 2, 5 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru łyżka spirytusu (może być wódka) 2 jajka łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajemy jajka, jogurt, spirytus wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy krążki a mniejszym kieliszkiem dziurki w każdym krążku. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na głębokim oleju do zarumienia z dwóch stron, przewracając w czasie smażenia
Wypieki UliZapraszam na smaczne i delikatne babeczki jogurtowe. Takie babeczki będą świetne na śniadanie lub na podwieczorek. Polecam Składniki: 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki oleju 2 jajka 1/4 szkl mleka cukier puder do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier(...)drugiej misce łączymy ze sobą jogurt, olej, jajka i mleko. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy dokładnie ciasto. Do silikonowych foremek wlewamy po 2 łyżki ciasta. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone babeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Przepis na 8 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarneJogurtowe muffiny z dodatkiem płatków owsianych i malin to moja propozycja na słodkie śniadanie. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g mąki pszennej 25 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 130 g cukru 80 ml oleju 1 jajko 300 g jogurtu naturalnego garść malin Wszystkie składniki ( bez owoców) umieszczamy w misie i mieszamy(...)końcu dodajemy owoce. Blachę do muffinów wykładamy papierowymi foremkami i nakładamy do nich ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 25-30 min. Artykuł Owsiane muffiny z malinami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkdociskamy, żeby ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika(...)umieszczonej w garnku z gotującą się wodą. Ciekłą czekoladę nakładamy łyżką na jeden bok ciasteczek. Dekorujemy ją czekoladową posypką. Na bazie tych samych składników polecam również: Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe oraz Podwójnie kruche ciasteczka
Trzeci talerzSkładniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5
Blondynka GotujeJest to deser, który koniecznie musicie teraz wypróbować. Składniki (na 3 duże porcje): około 8 dużych śliwek węgierek 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wody łyżka cukru trzcinowego Na warstwę jogurtową: duży kubek gęstego jogurtu greckiego łyżka syropu klonowego lub do smaku Dodatkowo: około 10 ciasteczek owsianych Nastawiamy piekarnik na 180°. Śliwki myjemy, przecinamy, usuwamy pestę i kroimy w ćwiarki. Przekładamy(...)minut. W tym czasie przygotowujemy jogurt – mieszamy go z syropem klonowym do połączenia. Ciasteczka przekładamy do woreczka i rozbijamy na drobny piasek – wałek do ciasta świetnie się nadaje do rozkruszania. Na dno kieliszków, słoiczków czy salaterek w której podajemy deser, wsypujemy porcję ciasteczek – podzieliłam przygotowane ciasteczka na 3 równe porcje, odkładając około czubatej łyżki
Smaczna Stronałapek, ale także i do tych dużych, na śniadanie pierwsze albo drugie, podwieczorek lub kolację. Ich dodatkową zaletą jest także to, że można je przygotować w kilka chwil. Placki jogurtowe z jagodami 2 Składniki: 1) 3 jajka 2) 1 szklanka mąki pszennej 3) cukier waniliowy(...)naturalny i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. 2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. 3. Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane. Smacznego
Na kulinarnym poligonieoblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu. Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 250ml jogurtu naturalnego(...)cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i układamy we wcześniej
ChilliJemyDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki
Kulinarne przygody GatityPoniższy przepis pierwotnie ukazał się na stronie serwisu Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest Malina i którą pozdrawiam serdecznie :) Dzisiaj zaproszę Was na coś
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka 200g mozzarelli cebula Przepis na ciasto na pizzę Wszystkie składniki przekładamy na miski i na początek przy pomocy łyżki dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całym papierze, a następnie formujemy pizzę. Możemy zostawić boki pizzy odrobinę grubsze. Ciasto po uformowaniu zostawiamy(...)Wszystko posypujemy startym serem mozzarella. Pizzę pieczemy przez 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 250 st. C. Pizzę możemy podać np. z domowym sosem czosnkowym. Sprawdź przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy Pizza na jogurcie naturalnym Smacznego! Artykuł Pizza na jogurcie naturalnym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!