aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze słodką, gęstą śmietaną i owocami. Polecam Wam również aromatyczne placuszki bananowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-) składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki(...)cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową. Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu, nakładam porcje ciasta i smażę na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Racuchy podaję posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą
babka w formieZnów wracamy do Lidla i jego wysokoproteinowych produktów. Ostatnio nowością są proteinowe serki, jogurty oraz napoje mleczne. Ze wszystkich trzech to serki ciekawią nas najbardziej ale
Candy PandasPewnie znacie już firmę Planton, te roślinne zamienniki jogurtów możecie już dostać stacjonarnie w wielu sklepach. Tym razem mamy dla Was świeżynki, które wchodzą dopiero
Candy PandasPancakes już jako sprawdzony przepis gości u mnie w sobotę na śniadanie. Kiedy nie muszę pędzić do pracy, jadąc na kawie i misce z płatkami, w
pink envelopeBardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalne kluseczki jogurtowe. Tutaj w wersji wytrawnej, podane z duszoną i poszarpaną wieprzowiną oraz surówką. Ze smakiem i dodatkami można pofantazjować. 3 duże jajka około 600 g jogurtu greckiego 6 kopiastych łyżek mąki pszennej typ 500 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta pieprzu(...)miksera, na wolnych obrotach. W dużym garnku nastawić osoloną wodę. W misie miksera wymieszać jajka, jogurt, sodę, sól i pieprz, a następnie wsypać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto musi być gęste na tyle, aby przy pomocy łyżki można było formować kluseczki. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie, nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść
Praktyczna plkupił młynek z wanilią, to właśnie jego użyłam do dekoracji. Można jednak zetrzeć laskę wanilii na tarce o drobnych oczkach, efekt będzie podobny. Przepis znalazłam u Doroty . Babka waniliowo-jogurtowa Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 4 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Piec w 175 st. C. przez 45 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i wodą. Polać ciasto, posypać wanilią. Smacznego! Przepis przygotowałam z myślą o akcji Mirabelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek naan z dodatkiem czosnku. Smak tej potrawy tak bardzo zapadł mi w pamięć, że po powrocie postanowiłam(...)kurczaka, wymieszać i odstawić. 3. W dużej misce umieścić, oba rodzaje mąki, sól, czarnuszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki
DefinicjaSmakuparowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania (40% szybkiej, to naprawdę dużo). No i mój ukochany dodatek pary w początkowej fazie pieczenia. Wtedy nawet takie proste jogurtowe bułeczki smakują jeszcze lepiej Jeśli zastanawiacie się nad kupnem dobrego piekarnika do zabudowy do waszej kuchni, to szczerze polecam właśnie ten Składniki: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego – użyłam jogurt(...)łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok, aby drożdże „ruszyły”. Do miski wlewamy nasz jogurt, dodajemy nasz zaczyn drożdżowy i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale też leciutko klejące. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (wszystko też zależy od mąki, ja dziś dodałam dodatkowo 2 łyżki). Ciasto przykrywamy ściereczką
Słodkie okruszkiupały jakie mamy w tym roku. Ciasto składa się z galaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno(...)1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą galaretką cytrynową
Smakołyki AsiSkładniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze) olej do smażenia Wbiłam do miski jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam opakowanie kefiru. W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże(...)minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem. Smacznego
potrawyregionalneCzasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)galaretka prędko stężała. Drugą galaretkę przygotować z połowy zalecanej wody. Zostawić do ochłodnięcia, a następnie dobrze wymieszać z jogurtem naturalnym. Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można podawać
Passions hobbies lifecukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka Almette jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe(...)pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt
Moniki SmakołykiPrzepis na bardzo smaczny chleb na jogurcie. Bardzo łatwy do zrobienia, Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 lyzka cukru
Pani M - kuchnia smakowitahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Deser można przygotować w formie ciasta/torciku - w niewielkiej tortownicy (o średnicy max 18 cm). Dość
Di gotuje