W ostatnim czasie bardzo polubiłam pasty kanapkowe. Na pewno to zauważyliście, ponieważ pojawiają się na moim blogu bardzo często. Uważam, że pasta kanapkowa to świetne smarowidło
Przepiski.plbyła bezglutenowa i bezpieczna dla mnie. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na naszym rynku. Składniki Vegety Natur to: sól morska, suszone warzywa 32% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, SELER, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper. Producent deklaruje, że produkt nie zawiera glutenu. Jako alternatywę dla tradycyjnego już majówkowego grilla proponuję szaszłyk z krewetek(...)grillowania, ale każda inna też się nada. Do tego moje ulubione bezglutenowe placuszki z mąki z czerwonej soczewicy i ugotowanej quinoy doprawione Vegetą i kuminem. No i oczywiście sałatka ze świeżych warzyw z kiełkami lucerny i wspaniałym, prostym dressingiem. Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody
Quinoa Raz!samo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki
Food Squareniski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. W tym czasie pokrój warzywa – cebulę w półplasterki, marchew w półplasterki i seler naciowy w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą, pieprzem i papryką. Gotuj schab przez niespełna(...)całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego! Artykuł Schab w sosie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plGotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać(...)bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna
Pij soki wyciskanepszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy
W SMAKNajbardziej zapamiętana z dzieciństwa, królowa wszystkich imprez...... Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy 2 ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka ½ selera korzeniowego 4 jajka 1 cebula czerwona jabłko ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy sól , pieprz Wykonanie: Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy . Warzywa korzeniowe gotujemy w skórkach, następnie(...)Wrzucamy do dużej miski. Oddzielnie gotujemy jajka. Ogórki kroimy w kosteczkę i osączamy z nadmiaru płynu. Pozostałe składniki też kroimy w kostkę, Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, polewamy sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Anioły w kuchniudko i posypać podprażonymi pestkami dyni. Gęś pieczona w całości Składniki: gęś – posolona dzień przed pieczeniem sól, majeranek, czosnek przetarty przez praskę, rozmaryn pół kilo marchwi 2 pietruszki seler cebula kilo kwaśnych jabłek Przepis na gęś pieczoną w całości Posoloną gęś przyprawić od środka (sól, majeranek, czosnek przetarty przez praskę, rozmaryn). Warzywa obrać i pokroić na kawałki, jabłka pokroić(...)środka gęsi (jeśli się nie zmieszczą wszystkie ułożyć resztę na blasze do pieczenia). Piec 4,5 godziny w 140 stopniach (45 minut na każdy kilogram mięsa). Podawać z sałatką z czerwonej kapusty. Artykuł Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem. Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów(...)kiełbasą : Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, składniki: ok. 250 g makaronu spaghetti, na sos: 400 g mięsa mielonego, mała marchewka, mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie gałązka selera naciowego, ok. 150 g koncentratu pomidorowego, ok. 1 i 1/2 szklanki wody przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia ok. szklanki ulubionego startego
Lekcje w kuchniminut, aż wino nieco odparuje. Następnie przekładamy składniki do garnka z policzkami. 3 Po czym dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Całość gotujemy przez 50 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, po tym czasie policzki powinny być miękkie. 4 Następnie policzki przekładamy na talerz, a sos dokładnie przecedzamy przez(...)sporym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Po czym wkładamy do niego policzki na chwilę, aby pokryły się sosem. 5 Podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką czy warzywami. Artykuł Policzki wieprzowe w winie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiCzęsta pozycja na wszelkich spotkaniach i imprezach u nas, i naszych znajomych. Przygotowanie jej zajmie Wam kilka chwil. Jest lekko słodka i delikatna. Można zapakować ją
Lena GotujeNa blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera
MarcinChefrobię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia na mój stół po nieco więcej niż połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają(...)nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej
Even Better FoodKuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób(...)kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym
Gotuj Sam!Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka(...)sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną
Rozdomowionapokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką(...)czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Mini tortille to smakołyk, który zazwyczaj znika w mgnieniu oka z każdego talerza, a skomponowane ze świeżych warzyw będą dodatkowo wyjątkowo zdrowe. 5. Sałatka Nie może zabraknąć jej na żadnej imprezie – sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na ciepło lub jako osobna przekąska. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej głównie z warzyw (wtedy
Kuchcik gotujePrzecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką(...)sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa
Kulinarne przygody Gatitymajeranku, tymianku, inne zioła do smaku 1 – 2 łyżki musztardy w zależności od rodzaju musztardy majonez – też nie podaję ilości bo należy dodać wedle uznania. Sposób wykonania : Marchew, pietruszkę seler oraz ziemniaki w całości ugotować aż do chwili gdy będą miękkie. Wyjąć z wody, ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę(...)Dodać odsączony groszek i fasolkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Dodać musztardę i majonez. Uwaga : Najlepiej przechowywać jest w lodówce przez dłuższy czas sałatkę bez dodatku majonezu i musztardy. Najlepiej jest dodać je zaraz przed spożyciem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie