jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy(...)cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw nie wyrzucamy można z nich zrobić sałatkę) a następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebulę i kiełbasę, całość gotujemy około 5 minut. W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę
Smakowite Daniasałatka powinna nazywać się wiosenną lub chrupiącą :) Dla mnie to zestawienie warzyw plus żółty ser jest naprawdę smaczne. Polecam zrobić na Święta, bo roboty przy przyrządzaniu nie ma prawie wcale. Przepis dostałam od Renatki, dziękuję ! Składniki : sałata lodowa 1/3 główki seler naciowy 3-4 łodygi groszek zielony -szklanka szczypiorek- pęczek boczek wędzony - około 5 cienkich plastrów żółty ser - około
Proste Potrawypotęgę dania z cukinii. Dzisiejszy pomysł spodoba się wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, wykorzystując dary ogrodu. Agata ma kilka podpowiedzi dotyczących tego przepisu. Sugeruje, żeby do przygotowania sałatki najlepiej użyć cukinii żółtą i zieloną, taki miks kolorów będzie się bardzo ładnie prezentował. Jeśli wolimy bardziej ostre smaki, zwiększmy ilość octu o 50 ml oraz ilość curry do 1 łyżki(...)szklanki octu 10% (200 ml) 1 i 1/3 szklanki cukru (286 g) 1 łyżka soli (19 g) troszkę więcej niż ½ łyżki curry 1 młoda cebulka gorczyca liście selera 9 wyparzonych słoików o pojemności 400ml Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, możemy pokroić ją nożem, tarką lub tarką elektryczną. Cebulę kroimy na 9 fragmentów, na dnie każdego słoiczka
KulinarneImpresje.plminerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola. Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami , dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli(...)jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego
Kuchcik gotujeznajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatitylubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas(...)grejpfrutem wegańską szarlotkę Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki
Kulinarne przygody GatityBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta
W kuchni KatieJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu(...)curry sól pieprz 1 chluśnięcie Tabasco 1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy
DominikaDolcidomowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek, a nawet deserów. Składniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru(...)przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki
Quinoa Raz!Ziarenkowa Ziołowo mi oraz pysznej mieszanki warzyw z firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1/2 paczki makaronu muszelki 1/2 szklanki oliwek zielonych(...)Wykonanie : Makaronu ugotować w osolonej wodzie all dente . Przecedzić i odstawić do przestygnięcia. Paprykę umyć usunąć nasionka i pokroić w paseczki lub kostkę. Seler odcedzić z zalewy i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół. Porę umyć i drobno pokroić. Mieszankę warzyw odcedzić z zalewy. Makaron
Sama słodycz i szczypta chiliokreślonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw(...)kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewybędzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad. Składniki: na wywar ok. 3 l wody jarzyny: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 20 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) ok. 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)minut. Odstawiamy. Osobno gotujemy wywar z jarzyn z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy jarzyny będą miękkie, wyławiamy je i możemy użyć do przygotowania np. sałatki jarzynowej. Do wywaru przelewamy ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do zupy dodajemy śmietankę (możemy ją wcześniej połączyć w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy
bistro mamaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy
Karola gotuje