bardzo różnorodne przepisy, ponieważ każdy z nas przecież lubi co innego. Mam nadzieję, że odnajdziecie w tym zbiorze coś dla Was. Przekąski, małe dania Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu Pieczone talarki ziemniaczków i grzybki w lekko pikantnej wersji Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne ziemniaczki
Słodkie okruszkiwodę wylać, wlać nową i moczyć okoły godziny, matiasy wylać na sito aby dobrze odciekły z wody do rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki oprócz matiasów, buraczek zostawiłam jeden ugotowany z barszczu, można użyć też ćwikłowy wszystko dokładnie zmiksować-rozdrobnić marynatę wylać na matiasy, zamieszać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki aby smaki się przegryzły - matiasy są aromatycznie chrzanowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnaleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety. Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad. Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne
Walijskie PichcenieZupa grzybowa u mnie na wigilijnym stole gości na zmianę z barszczem czerwonym. Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami. Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej. Zupa grzybowa na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemacie takie jedno danie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? Karp? Ryba po grecku? Barszcz z uszkami? W moim domu takim daniem jest kutia. Przyrządzana koniecznie z omielanymi ziarnami pszenicy. Spotkałam już przepisy z ryżem, pęczakiem czy nawet makaronem, ale żaden z tych substytutów nie pozwoli na uzyskanie prawdziwej
Gotuj z Blue RavenNarodzenia! Niech będą spokojne, radosne i pyszne! Chociaż myślę, że tego ostatniego nie trzeba Wam życzyć, bo to pewnik! ;) W czasie, gdy w Waszych talerzach będzie chlupotać czerwony barszcz, myślcie o Waszych bliskich i o tym jakie to szczęście, że możecie być razem. Dzielcie się miłością i uśmiechem, zapomnijcie o troskach. Niech wszechobecny zapach cynamonu i grzybów, który będzie
Food SquareDzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie
Słodkie okruszkiduś razem mieszając około 5 minut. Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą. Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu ale lekko pikantna, smakuje dzieciakom
greenscarfPrzepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnenasze najpopularniejsze dania, z których sami możecie skomponować swoje 12 potraw wigilijnych! Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko w barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu
Milion SmakówPierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża
Mama GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia
Uwaga Babcia Gotujełyżeczką ksylitolu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy będą zezłocone, dodajemy do farszu. Gotowy farsz należy przecedzić i odcisnąć. Otrzymany wywar zostawiamy!!! Wspaniale wzbogaci smakiem Wigilijny barszcz! :) Aby lepienie uszek było przyjemniejsze, farsz musi być gładki i lekko "paćkowaty". Dlatego całość siekamy drobno albo blendujemy (po usunięciu liści laurowych). Do dzieła! Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i dokładnie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak
Smaki Ewy