świątecznie . Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa świąteczna w moim domu i nawet barszcz z uszkami musiał ustąpić, bo kutia rządziła niepodzielnie. Zwykle przygotowywałam ją z bratem w ilości niewyobrażalnej, przekraczającej wszelkie wyobrażenia, a i tak zjadaliśmy ją tak szybko, że ciągle było
Kawa z mlekiemZiemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół
e-PrzepisyKulinarneDomowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych
Smaczne ZdroweZakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków
PysiaGotuje.plwigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z Wami przepisem Przepis
Kuchnia BazyliiWigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem :-) Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie do ciasta dodaje się same żółtka. Ja daję
Poezja Smaków - blog kulinarnyParówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem. Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka . Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu. Polecam
O kuchni z uczuciemPrzepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek i sera żółtego. Idealne jako przekąska na ciepła na nadchodzące Andrzejki. Podaję je z czerwonym barszczem. Składniki (na 10-12 naleśników) : Na ciasto: 2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli Na farsz: 500 g pieczarek cebula sól i pieprz 300 g sera żółtego Ponadto: 2 jajka bułka tarta
e-PrzepisyKulinarneJednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut
Mienta blogAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony
magiczna kuchnia Kasiwlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski w rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto dodać starte buraki
W Mojej Kuchni Lubięstronie będzie spływał sok. Wytłoki można użyć do przygotowania ciast, ciasteczek, babeczek czy też placuszków. Sok, jaki powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie
Codzienna kuchnia niecodziennawyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Smacznego Artykuł Drożdżowe kapuśniaczki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniPierogi zalepiamy, smarujemy rozbitym jajkiem i już wkładamy do pieca. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C/ 20-25 minut funkcja góra dół Po upieczeniu serwujemy gorące do czerwonego barszczu. Równie dobrze będą smakowały na zimno w trakcie pikniku, w pracy, w pociągu... Smacznego
chleba naszegousuwamy go. Następnie przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki sok możemy pić, gdyż ma w sobie dużo składników odżywczych. Możemy również przygotować z niego pyszny barszcz nie tylko wigilijny
Domowy Smak Jedzenia