barszcz - 3622 przepisów (strona:166/242)

#Inspiracje - Moja Mama 172

tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować rosół, jak sprawić, by barszcz zachował swój kolor i jak przyrządzić fasolkę po bretońsku. Moja Mama to skarbnica wiedzy, mój mentor, moja inspiracja i największa fanka zarazem. Kocham Cię Mamo

Cooking Monster
USZKA Z FARSZEM BOROWIKOWYM 145

oleju. Gotujemy 1-2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię lub krócej, jeśli uszka będziemy później podgrzewać. Łyżką cedzakową przenosimy na talerz, zachowując odstępy. Podajemy z  TRADYCYJNYM CZERWONYM BARSZCZEM

cool and minty
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 148

Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej

e-PrzepisyKulinarne
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 136

oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy. Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu

Kulinarne Fantazje Marioli
Barszcz ukraiński z chorizo 190

pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w plastry, ugotować z poszatkowaną kapustą z kminkiem. Dodać pomidory w puszce, ugotowaną fasolę, pokrojone buraki. Dodać majeranek, sól i pieprz. Wlać koncentrat barszczu, dodać posiekany koper, można zakwasić octem

Czerwień i błękit
Tarta ze szparagami i buraczkami 164

się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych

ladykitchen
Buraczkowa sałatka z jajkiem i śledziem 186

Lubicie buraki? Dla mnie to była zawsze największa kara, kiedy pojawiały się na obiad. Nie za bardzo lubię je w popularnej formie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych

Kuchnia Pani Wiosny
Rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami - rurki francuskie 234

Rożki francuskie wypełnione farszem z pieczarek mogą stanowić odrębne danie lub możemy je podać w formie przekąski. Świetnie smakują z barszczem czerwonym. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Gorące Kubki Knorr 181

jedzenia. Tu jest odwrotnie, wszystko przyciąga, od fantastycznego zapachu, po fajną konsystencje, na wyglądzie kończąc. No, ale najważniejsze… smak? Smak zdecydowanie fantastyczny. Zupa cebulowa z prawdziwą nutą cebuli, barszcz czerwony aż kipi burakami, a ogórkowa niemal jak u mamy. Szesnaście wariantów smakowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy tutaj zarówno borowikową, serową, zieloną cebulkę, czy gulaszową. Zupki

Kolizje Smaków
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 191

Przepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 111

zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie.   Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek wywar z grzybów.  Całość przecedź i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.  Dopraw solą i świeżo zmielonym

Kukuleczki
Krokiety z mięsem 268

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek.  Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)  1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny  kulki ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie
Co Lila jadła w środę? 4 131

zjedzonych miseczek? 2, a do tego duuuuuża dokładka owocków. II Śniadanie Garść suszonych owoców i jabłko. Lilcia po tych dwóch miseczkach owsianki nie miała ochoty na dużą przekąskę. Zupa Barszcz czerwony, 2 miseczki to standard. II Danie Mix sałat z sosem (olej lniany, sok z cytryny, odrobina miodu i zioła), jajko i kasza kuskus. Lekkie i pyszne danie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Różowe farfalle na szpinaku z boczkiem i ricottą. 138

może jednak być tej przyprawy zbyt dużo, aby swoją intensywnością nie zdominowała reszty. Polecam :) Składniki: makaron farfalle 3 łyżki koncentratu buraczanego (dałam taki, jaki zazwyczaj stosuje się do zabarwienia barszczu) 250 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego boczku (surowego) 100 g ricotty  2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki masła (do podsmażenia) Wykonanie: Na patelni rozpuścić łyżkę

zadanie-gotowanie
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 251

przypraw, ja użyłem sól, pieprz, majeranek i czosnek ale czasem też dodaję kolendry. Taka biała kiełbasa z powodzeniem zastąpi wieprzową i jest bardzo smaczna. Pasuje jako dodatek do białego barszczu czy żurku ale też doskonale smakuje podpieczona w piekarniku.   Smacznego ! Artykuł KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak

Proponowane wyszukiwania